Μετάβαση στο Δημοτικό σχολείο

Η ομαλή μετάβαση αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Για τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης είναι σημαντική η γνώση των βασικών ζητημάτων και των εννοιών που σχετίζονται με αυτήν, ώστε το «πέρασμα» των παιδιών από το ένα περιβάλλον στο άλλο να εξελίσσεται και να ολοκληρώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που λειτουργεί προπαρασκευαστικά για το ομαλό «πέρασμα» των παιδιών στο δημοτικό σχολείο, βοηθώντας τα να εξοικειωθούν με τους κανόνες  της σχολικής ζωής,  τις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς και τους νέους ρόλους που  θα κληθούν να αναλάβουν στην πορεία τους ως μαθητές.

Με γνώμονα τα παραπάνω, οργανώσαμε την επίσκεψη μας στο 1ο  Δημοτικό Πικερμίου, όπου και παρακολουθήσαμε την πρόβα του θεατρικού της Δ´ Δημοτικού με τη θεατρολόγο Κα Νατάσα Μιχαηλίδου, η οποία μας  μίλησε για το έργο (Πλούτος του Αριστοφάνη), έθεσε ερωτήσεις  και προσέγγισε με πολύ φιλικό και ζεστό τρόπο τα νήπια.

1

Στη συνέχεια, μας παρέλαβε η μουσικός Κα Ζωή Βογιατζή και αφού μας οδήγησε στην τάξη, μας έμαθε το τραγούδι  «Γεια σου κύριε Μενεξέ», ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και  μουσική Δημήτρη Λάγιου. Η προσέγγιση ήταν προσαρμοσμένη στα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της ηλικίας των παιδιών, καθώς έγινε χρήση πολυτροπικών κειμένων. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά και τραγούδησαν με ενθουσιασμό!

Μετά από αυτή την όμορφη δραστηριότητα, επισκεφθήκαμε τα τμήματα της Α´ Δημοτικού, με τις δασκάλες τους Κα Γιούλη και Κα Ειρήνη να μας υποδέχονται με μεγάλη ζεστασιά. Παρακολουθήσαμε το μάθημά τους  και συζητήσαμε με τους μαθητές της πρώτης, οι οποίοι χαρήκανε πολύ που μας ξαναείδαν.

IMG 3804         3

Τέλος, τους αποχαιρετήσαμε προσφέροντάς τους αυτά τα δωράκια που φτιάξαμε με αγάπη!

IMG 3788

Τμήμα 1: Οι τέσσερις εποχές

Στο Βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τις Εντυπώσεις μας (Τμήμα 2/Ολοήμερο Τμήμα):

Ευχαριστούμε πολύ τις συναδέλφους του 1ου Δημοτικού σχολείου για τη θετική  τους ανταπόκριση στην πρόταση που τους κάναμε να τους επισκεφθούμε!

Με εκτίμηση

Η Προϊσταμένη και ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Πικερμίου

Επιμέλεια άρθρου

Έλενα Καλαμίδα