Καλό μήνα !!! καλή Πρωταπριλιά!!!

Την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα, λόγω εθίμου. Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Την Πρωταπριλιά λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε τους γύρω μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Πάμε λοιπόν να θυμηθούμε δυο πολύ μεγάλους ψεύτες… Τον Απρίλιο μέσα από τον “Ψεματούρη”, αλλά και τον Πινόκιο.

20211022162731 o psematouris

Έτσι, ξεκινήσαμε με μικρά ψεματάκια την μέρα μας και αφού γελάσαμε και εξηγήσαμε τι συμβαίνει την μέρα αυτή διαβάσαμε τον Ψεματούρη… όπου οι μήνες ζηλεύουν τον Απρίλη. Έχει, βλέπετε, την Πρωταπριλιά. Αποφασίζουν να κάνουν διαγωνισμό. Εκείνος που θα πει το πιο διασκεδαστικό ψέμα θα πάρει το στέμμα του “Αρχιψεύτη” από τον λουλουδιασμένο αδερφό του. Μα ήταν τόσο χαριτωμένα τα ψεματάκια που είπαν όλοι οι μήνες! Τι “παιχνίδι” όμως τους έπαιξε ο Απρίλης και δεν κατάφερε να βγει κανένας νικητής; Μετά την ανάγνωση του βιβλίου, συζητήσαμε για το ποιο ψέμα μας άρεσε περισσότερο και αναδιηγηθήκαμε την ιστορία, με την χρήση εικόνων προερχόμενες από το βιβλίο.

Στη συνέχεια, ακούσαμε το ακόλουθο τραγούδι https://www.youtube.com/watch?v=YnP5XGAsknw με την χρήση εικονόλεξου, κάτι που άρεσε πολύ στα παιδιά.
Έπειτα, είδαμε το παραμύθι του Πινόκιο στο παρακάτω βίντεο και στη συνέχεια παίξαμε με την μύτη του Πινόκιο, λέγοντας ένα ψέμα και τοποθετώντας ταυτόχρονα ένα τουβλάκι. Το παιχνίδι δυσκολεύει όσο η μύτη του Πινόκιο μεγαλώνει … και έτσι σκεφτόμαστε αν θα πρέπει να πούμε άλλο ψέμα γιατί όποιος ρίξει την μύτη χάνει.
20240401 095941 20240401 095730
Τέλος, φτιάξαμε τη δική μας φιγούρα-μαριονέτα Πινόκιο, με διπλόκαρφα.