Άρθρα ανά μήνα: Ιούνιος 2022
Έτησια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας (έτος αναφοράς: 2021-2022)
«3ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης: «Φιλία είναι…»
Οι μικροί αναγνώστες μαθητές του νηπιαγωγείου μας , συμμετείχαν και φέτος στον 3ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ένα ετήσιο ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με τη μορφή διαγωνισμού για τους μαθητές και τις μαθήτριες της προσχολικής εκπαίδευσης.
“Στον φετινό Μαραθώνιο, με θέμα «Φιλία είναι…», έχουν επιλεγεί βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που καταπιάνονται με τις διαφορετικές διαστάσεις της φιλίας: φιλία που αντέχει στον χρόνο, φιλία που δοκιμάζεται, φιλία κόντρα στα στερεότυπα. Γιατί η φιλία είναι σημαντική και κάθε φορά διαφορετική! Είναι ένα συναίσθημα, μια κατάσταση, μια ιδέα, μια ανάγκη, ένα ταξίδι ζωής. Φίλος είναι αυτός με τον οποίο μοιραζόμαστε τις καλές αλλά και τις κακές στιγμές μας. Είναι αυτός με τον οποίο χτίζουμε αναμνήσεις, αλλά και αυτός που, όταν βρίσκεται μακριά, παραμένει νοερά κοντά μας. Ο φίλος μας είναι ένα πρόσωπο που μας κάνει να νιώθουμε όμορφα όταν είμαστε δίπλα του και μας ωθεί να βγάλουμε προς τα έξω τον καλύτερό μας εαυτό. Κάποιες φορές μπορεί να μοιάζουμε, ενώ άλλες φορές ενδέχεται να είμαστε πολύ διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο. Εκείνο που μετράει όμως είναι η αγάπη, η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η αποδοχή, συστατικά που κάνουν μια φιλία… μαγική!”
Mε τα παιδιά διαβάσαμε τα παραμύθια, τα επεξεργαστήκαμε στη τάξη, συμπληρώσαμε τα φύλλα εργασίας που αντιστοιχούν στα βιβλία και ενθαρρύναμε τα παιδιά να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις πάνω στο τόσο τρυφερό θέμα της φιλίας.
Στα πλαίσια των προγραμμάτων Φιλαναγνωσίας που αναπτύσσονται στο “ό,τι αγαπώ”, με την καθιερωμένη μας συμμετοχή στο Μαραθώνιο Ανάγνωσης, ενισχύουμε στα παιδιά περαιτέρω την επαφή με το μαγικό κόσμο των βιβλίων, την χαρά, τη δραστηριοποίηση της φαντασίας, την αισθητική συγκίνηση, την μύηση του παιδιού σε αξίες και τη γλωσσική του ανάπτυξη!
Το σχολείο μας μάλιστα ήταν από τα πέντε τυχερότερα σχολεία που κέρδισε μετά από κλήρωση 40 τίτλους βιβλίων για τη βιβλιοθήκη του!!!!
Συγχαρητήρια στους μικρούς αναγνώστες μας!!!!!
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2021-22 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού #Code week 9-24 Οκτωβρίου
Το Νηπιαγωγείο Παπαδιανίκων συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα προγραμματισμού με τη δράση: «crack the code».
Ο δυαδικός κώδικας είναι ο τρόπος με τον οποίο οι υπολογιστές μιλούν και αναπαριστούν πληροφορίες.
Γράμματα, αριθμοί και εικόνες…. βασικά όλα όσα βλέπετε στον υπολογιστή αποτελούνται από διαφορετικούς συνδυασμούς 0 και 1.
Θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δύο ψηφία για να κωδικοποιήσουμε μια εικόνα σε ένα πλέγμα. Η κωδικοποιημένη εικόνα θα μεταφορτωθεί σε padlet.
.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Εργαστήρια δεξιοτήτων
Τη φετινή χρονιά 2021-2022 εισάγονται στο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου τα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων».
Το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» ομαδοποιείται σε τέσσερις θεματικές Ενότητες, οι οποίες προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης (περιβάλλον, ευ ζην, ασφάλεια, κοινωνία των πολιτών, σύγχρονη τεχνολογία και επιχειρηματικότητα) και προσαρμόζεται ανά ηλικία. Ειδικότερα, οι θεματικές είναι οι εξής:
Κατά την υλοποίηση της δράσης καλλιεργούνται οι παρακάτω κύκλοι δεξιοτήτων:
Α) Δεξιότητες 21ου αιώνα (4cs)
– Κριτική σκέψη
– Επικοινωνία
– Συνεργασία
– Δημιουργικότητα
Β) Δεξιότητες ζωής
– Αυτομέριμνα
– Κοινωνικές Δεξιότητες
– Πολιτειότητα
– Ενσυναίσθηση και ευαισθησία
– Προσαρμοστικότητα
– Ανθεκτικότητα
– Υπευθυνότητα
– Πρωτοβουλία
– Οργανωτική ικανότητα
– Προγραμματισμός
– Παραγωγικότητα
Γ) Δεξιότητες της τεχνολογίας, της μηχανικής και της επιστήμης
– Δεξιότητες Μοντελισμού και προσομοίωσης
– Πληροφορικός γραμματισμός
– Ψηφιακός γραμματισμός
– Τεχνολογικός γραμματισμός
– Γραμματισμός στα Μέσα – Ευχέρεια στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
– Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες
– Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο
– Προστασία από εξαρτητικές συμπεριφορές στις τεχνολογίες
– Δεξιότητες δημιουργίας και διαμοιρασμού ψηφιακών δημιουργημάτων
– Συνδυαστικές δεξιότητες ψηφιακής τεχνολογίας, επικοινωνίας και συνεργασίας
– Δεξιότητες ανάλυσης και παραγωγής περιεχομένου σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα
– Δεξιότητες διεπιστημονικής και διαθεματικής χρήσης των νέων τεχνολογιών
Δ) Δεξιότητες του νου
– Στρατηγική σκέψη
– Επίλυση προβλημάτων
– Μελέτη περιπτώσεων (case studies)
– Κατασκευές
– Πλάγια σκέψη
Με την κατανομή των προγραμμάτων ανά τάξη, ο/η κάθε μαθητής/μαθήτρια, με το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, θα έχει διδαχθεί έννοιες από όλες τις θεματικές ενότητες.
Εφαρμογή του Προγράμματος
Σχέδιο δράσης της σχολικής μονάδας και του τμήματος
Κατά την έναρξη του διδακτικού έτους και το αργότερο έως 30 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού της σχολικής μονάδας, πραγματοποιείται ειδική συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων για τον καθορισμό του ετήσιου σχεδίου δράσης της σχολικής μονάδας αναφορικά με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.
Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί κάθε τμήματος σχεδιάζουν τα αντίστοιχα σχέδια δράσης. Η εκπόνηση του σχεδίου δράσης του τμήματος περιλαμβάνει υποχρεωτικά την υλοποίηση των τεσσάρων (4) Θεματικών Κύκλων με περιεχόμενο σταθμισμένο κατάλληλο ως προς την ηλικία των μαθητών/τριών και δύναται να περιλαμβάνει από 20 ως 28 εργαστήρια συνολικά, δηλαδή 5 έως 7 εβδομάδες ανά Θεματικό Κύκλο. Δηλαδή, κάθε τμήμα επιλέγει από κάθε θεματικό κύκλο μία υποενότητα και από αυτή την υποενότητα μία επιμέρους θεματική ενότητα. Σε κάθε ενότητα πραγματοποιούνται από 5 ως 7 εργαστήρια. Κάθε εργαστήριο πραγματοποιείται σε 2 έως 3 διδακτικές ώρες.
Αξιολόγηση μαθητών/τριών
Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων εισάγουν καινοτομίες στο κοινωνικό πλαίσιο μάθησης και επιδιώκουν την καλλιέργεια της συνεργασίας και της αυτοβελτίωσης των μαθητών. Λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους, δεν αξιολογούνται με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά δίνεται έμφαση στην περιγραφική αξιολόγηση. Οι αξιολογήσεις έχουν διττό στόχο: την αξιολόγηση του προγράμματος και την αξιολόγηση της ανάπτυξης δεξιοτήτων των μαθητών/τριών. Σκοπός της αξιολόγησης του Κύκλου Δεξιοτήτων είναι η εκτίμηση από τον/την εκπαιδευτικό του βαθμού προόδου κάθε μαθητή/ μαθήτριας στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων, γι’ αυτό και δημιουργείται ειδικός φάκελος επιτευγμάτων (portfolio) για κάθε μαθητή/μαθήτρια ξεχωριστά.