Ο Οκτώβριος (και όχι μόνο) είναι αφιερωμένος στις δραστηριότητες ρομποτικής και κωδικοποίησης.
Η κωδικοποίηση για παιδιά Νηπιαγωγείου είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο απλή από όσο νομίζουμε. Παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών μπορούν ήδη να αντιληφθούν μερικές από τις βασικές έννοιες της κωδικοποίησης, ακόμη και αν δεν γνωρίζουν τι είναι ακριβώς.
Όπως αποδεικνύεται, όλοι χρησιμοποιούμε, ασυναίσθητα, έννοιες κωδικοποίησης και σχεδόν οτιδήποτε κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα όταν εξηγούμε τις έννοιες του προγραμματισμού υπολογιστών στα παιδιά. Βουρτσίζουμε τα δόντια; Ντυνόμαστε; Φτιάχνουμε τηγανίτες;
Όλα αυτά αποτελούν παραδείγματα ρεαλιστικών αλγορίθμων τα οποία χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή (Φώτη, Ρέλλια,2022).
Υπάρχουν απλές δραστηριότητες μέσα από τις οποίες μαθαίνουν τα μικρά παιδιά βασικές έννοιες κωδικοποίησης, προγραμματισμού και ανάπτυξης της υπολογιστικής σκέψης χωρίς τη χρήση διαδικτύου και ψηφιακών συσκευών.
Πρόκειται για τις unplugged δραστηριότητες.
Ο προγραμματισμός χωρίς τη χρήση υπολογιστή, ίσως ακούγεται οξύμωρος, αλλά έχει λογική. Εξαλείφει τα εμπόδια πρόσβασης διατηρώντας τη μαγεία του προγραμματισμού.
1. Pixel-art! Βρες την ζωγραφιά- έκπληξη!
Τι είναι ένα pixel; Ένα pixel είναι ένα μικρό τετράγωνο που είναι γεμάτο με ένα χρώμα. Χρησιμοποιούμε pixel για να δούμε εικόνες στους υπολογιστές μας. Κάθε pixel είναι σαν ένα δομικό στοιχείο που χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει κάτι μεγαλύτερο.
Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, τα παιδιά ακολουθούν τον κώδικα χρωμάτων (πχ όπου 1=κόκκινο, όπου 2=κίτρινο, όπου 3=πράσινο), ζωγραφίζουν τα pixel (τετράγωνα) και ανακαλύπτουν τη ζωγραφιά-έκπληξη.
Ανακαλύψαμε τις ζωγραφιές- έκπληξη!
2. Ασκήσεις με ακολουθίες (μοτίβα)
Η εισαγωγή των παιδιών στην κωδικοποίηση μπορεί επίσης να γίνει με δραστηριότητες που διδάσκουν την έννοια της ακολουθίας (πχ κίτρινο-κόκκινο-πράσινο, κίτρινο-κόκκινο-πράσινο κ.ο.κ).
Τα μοτίβα αναδεικνύουν την έννοια της μαθηματικής συνάρτησης και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μαθηματικού συλλογισμού των παιδιών και της αλγεβρικής σκέψης.
Μοτιβο-κάμπιες!!
Στην παρεούλα, τα παιδιά διαλέγουν μια κάμπια και φτιάχνουν το μοτίβο της, διαλέγοντας με το κουτάλι τα σωστά χρώματα .
Σε φύλλο εργασίας, φτιάχνουμε μοτιβο-κάμπιες, ακολουθώντας το μοτίβο!
Έλμερ και κώδικας με σωστή ακολουθία
Τα παιδιά εφαρμόζοντας τις ακολουθίες, προσπαθούν να βάλουν τα σωστά πον-πον στα αντίστοιχα τετράγωνα στον ασπρόμαυρο Έλμερ.
και σε ατομικό φύλλο εργασίας..
Μπορείτε να εξασκηθείτε στα μοτίβα με αυτήν την άσκηση!
3. Λαβύρινθοι
Οι λαβύρινθοι αποτελούν εξαιρετικές ασκήσεις αποκωδικοποίησης! Βοηθάμε Τον Έλμερ να φτάσει στους φίλους του!
4. Σχεδιάζουμε μόνοι μας pixel (τετράγωνα)
Με τη βοήθεια του χάρακα, μαθαίνουμε να σχεδιάζουμε pixel στο σώμα του Έλμερ, τραβώντας ευθείες κάθετες και οριζόντιες γραμμές.
Αφού δημιουργήσαμε τα pixel, τα παιδιά ζωγράφισαν τα τετράγωνα, ακολουθώντας τον γενικό κώδικα πως ένα τετράγωνο δεν πρέπει να “ακουμπάει” σε ένα τεράγωνο με το ίδιο χρώμα.
Έπειτα από απόφαση των παιδιών, κόψαμε τα χρωματιστά μας ελεφαντάκια και φτιάξαμε το ελεφαντοχωριό μέσα στη ζούγκλα!
Στη συνέχεια τα παιδιά σε ομάδες κατασκεύασαν με λωρίδες χαρτιού χρωματιστές και με εφημερίδες 2 ακόμη ελεφαντάκια
Οι περιπέτειες του Έλμερ συνεχίζονται!!!