Δραστηριότητες κωδικοποίησης στο νηπιαγωγείο

Ο Οκτώβριος (και όχι μόνο) είναι αφιερωμένος στις δραστηριότητες ρομποτικής και κωδικοποίησης.

Η κωδικοποίηση για παιδιά Νηπιαγωγείου είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο απλή από όσο νομίζουμε. Παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών μπορούν ήδη να αντιληφθούν μερικές από τις βασικές έννοιες της κωδικοποίησης, ακόμη και αν δεν γνωρίζουν τι είναι ακριβώς.

Όπως αποδεικνύεται, όλοι χρησιμοποιούμε, ασυναίσθητα, έννοιες κωδικοποίησης και σχεδόν οτιδήποτε κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα όταν εξηγούμε τις έννοιες του προγραμματισμού υπολογιστών στα παιδιά. Βουρτσίζουμε τα δόντια; Ντυνόμαστε;  Φτιάχνουμε τηγανίτες;

Όλα αυτά αποτελούν παραδείγματα ρεαλιστικών αλγορίθμων τα οποία χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή (Φώτη, Ρέλλια,2022).

Υπάρχουν απλές δραστηριότητες μέσα από τις οποίες μαθαίνουν τα μικρά παιδιά βασικές έννοιες κωδικοποίησης, προγραμματισμού και ανάπτυξης της υπολογιστικής σκέψης χωρίς τη χρήση διαδικτύου και ψηφιακών συσκευών.
Πρόκειται για τις unplugged δραστηριότητες.

Ο προγραμματισμός χωρίς τη χρήση υπολογιστή, ίσως ακούγεται οξύμωρος, αλλά έχει λογική. Εξαλείφει τα εμπόδια πρόσβασης διατηρώντας τη μαγεία του προγραμματισμού.

1. Pixel-art! Βρες την ζωγραφιά- έκπληξη!

Τι είναι ένα pixel; Ένα pixel είναι ένα μικρό τετράγωνο που είναι γεμάτο με ένα χρώμα. Χρησιμοποιούμε pixel για να δούμε εικόνες στους υπολογιστές μας. Κάθε pixel είναι σαν ένα δομικό στοιχείο που χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει κάτι μεγαλύτερο.
Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, τα παιδιά ακολουθούν τον κώδικα χρωμάτων (πχ όπου 1=κόκκινο, όπου 2=κίτρινο, όπου 3=πράσινο), ζωγραφίζουν τα pixel (τετράγωνα) και ανακαλύπτουν τη ζωγραφιά-έκπληξη.

IMG 6287 IMG 6288 IMG 6296

Ανακαλύψαμε τις ζωγραφιές- έκπληξη!

IMG 6390 IMG 6391 IMG 6392 IMG 6393 IMG 6394 IMG 6395 IMG 6396

2. Ασκήσεις με ακολουθίες (μοτίβα)

Η εισαγωγή των παιδιών στην κωδικοποίηση μπορεί επίσης να γίνει με δραστηριότητες που διδάσκουν την έννοια της ακολουθίας (πχ κίτρινο-κόκκινο-πράσινο, κίτρινο-κόκκινο-πράσινο κ.ο.κ).
Τα μοτίβα αναδεικνύουν την έννοια της μαθηματικής συνάρτησης και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μαθηματικού συλλογισμού των παιδιών και της αλγεβρικής σκέψης.

IMG 6350IMG 6352

 

Μοτιβο-κάμπιες!!

IMG 6372

πηγή pinterest

Στην παρεούλα, τα παιδιά διαλέγουν μια κάμπια και φτιάχνουν το μοτίβο της, διαλέγοντας με το κουτάλι τα σωστά χρώματα .

IMG 6353 IMG 6355 IMG 6356

IMG 6357

Μοτίβα & λεπτή κινητικότητα

Σε φύλλο εργασίας, φτιάχνουμε μοτιβο-κάμπιες, ακολουθώντας το μοτίβο!

IMG 6364 IMG 6365

Έλμερ και κώδικας με σωστή ακολουθία

IMG 6368

πηγή pinterest

Τα παιδιά εφαρμόζοντας τις ακολουθίες, προσπαθούν να βάλουν τα σωστά πον-πον στα αντίστοιχα τετράγωνα στον ασπρόμαυρο Έλμερ.

IMG 6358 IMG 6361

και σε ατομικό φύλλο εργασίας..

IMG 6362 1 IMG 6363 1

Μπορείτε να εξασκηθείτε στα μοτίβα με αυτήν την άσκηση!

3. Λαβύρινθοι

1729272235620089

πηγή pinterest

Οι λαβύρινθοι αποτελούν εξαιρετικές ασκήσεις αποκωδικοποίησης! Βοηθάμε Τον Έλμερ να φτάσει στους φίλους του!

IMG 6373 IMG 6374 IMG 6376

4. Σχεδιάζουμε μόνοι μας pixel (τετράγωνα)

Με τη βοήθεια του χάρακα, μαθαίνουμε να σχεδιάζουμε pixel στο σώμα του Έλμερ, τραβώντας ευθείες κάθετες και οριζόντιες γραμμές.

collage 6

IMG 6383

Αφού δημιουργήσαμε τα pixel, τα παιδιά ζωγράφισαν τα τετράγωνα, ακολουθώντας τον γενικό κώδικα πως ένα τετράγωνο δεν πρέπει να “ακουμπάει” σε ένα τεράγωνο με το ίδιο χρώμα.

IMG 6378

Έπειτα από απόφαση των παιδιών, κόψαμε τα χρωματιστά μας ελεφαντάκια και φτιάξαμε το ελεφαντοχωριό μέσα στη ζούγκλα!

IMG 6398

Στη συνέχεια τα παιδιά σε ομάδες κατασκεύασαν με λωρίδες χαρτιού χρωματιστές και με εφημερίδες 2 ακόμη ελεφαντάκια

IMG 6388IMG 6389

IMG 6401

IMG 6386 IMG 6387

IMG 6400

Οι περιπέτειες του Έλμερ συνεχίζονται!!!

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, #EUCodeWeek 14-27 Οκτωβρίου 2024

Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (EU CodeWeek).

unnamed

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Η εκμάθηση της συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε. Μπορεί να δώσει ώθηση στους μαθητές έτσι ώστε να βρεθούν στο προσκήνιο μιας κοινωνίας ψηφιακών ικανοτήτων, να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο που τους περιβάλλει και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες επιτυχίας στην προσωπική και επαγγελματική ζωή τους.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού προωθεί τη δημιουργικότητα, την επίλυση προβλημάτων και τη συνεργασία μέσω του προγραμματισμού (coding) και άλλων δραστηριοτήτων του τομέα της τεχνολογίας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι προσφέρει σε όλους τους μαθητές τη δυνατότητα να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ως δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου, παρέχοντας δωρεάν σε σχολεία και δασκάλους ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, εκπαιδευτικό υλικό, διεθνείς προκλήσεις και ευκαιρίες ανταλλαγών.

Τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες και οι δάσκαλοι όλων των ειδικοτήτων καλούνται με ιδιαίτερη έμφαση να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές τους να ανακαλύψουν τη χαρά της ψηφιακής δημιουργικότητας και του προγραμματισμού.

Ήδη από την αρχή της σχολικής χρονιάς το ρομποτάκι της τάξης (Beebot) συστήθηκε στα παιδιά και τα παιχνίδια προγραμματισμού έχουν ενταχθεί στην σχολική καθημερινότητα.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού https://codeweek.eu/

Δραστηριότητες για την Εβδομάδα Προγραμματισμού EUCodeWeek 2024

Φέτος, το Νηπιαγωγείο Ανάληψης συμμετέχει σε δύο συμμαχίες CodeWeek 4 All μαζί με πολλά σχολεία της Ελλάδας.

1. O ΕΛΜΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ!
Dynamic 9649719b a87e 5a42 8235 f8967d2e9934 removebg preview

Περιγραφή:

Ο Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας, ήρθε στην τάξη μας και ζήτησε τη βοήθεια των μικρών του φίλων, ώστε να τον βοηθήσουν να φτιάξει διάφορα χρώματα για να γίνουν και οι υπόλοιποι ελέφαντες χρωματιστοί σαν και εκείνον.IMG 6304

Σκανάρουμε το QR με τις οδηγίες του Έλμερ (μπορείτε να ακούσετε τον Έλμερ εδώ!) και ξεκινάμε!

Οι γρίφοι του Έλμερ που έπρεπε να λύσουν τα παιδιά
collage 5

Τα παιδιά σε ζευγάρια έφτιαχναν κώδικα, οδηγώντας τη Beebot σε διαφορετικό γρίφο κάθε φορά. Μόλις το μελισσορομποτάκι σταματούσε στο σημείο που είχαν επιλέξει, έλυναν τον γρίφο. “Τι θα γίνει αν το κόκκινο με το κίτρινο μπλεχτούν;” Τα παιδιά πειραματίζονται και οδηγούν τη μελισσούλα στο συμπληρωματικό χρώμα που προκύπτει από την ανάμειξη των 2 βασικών!

Ο Έλμερ και τα χρώματα

Η αφίσα της δράσης μας

Το διασκεδάσαμε πολύ!!

Μπορείτε να βρείτε τη συμμετοχή του νηπιαγωγείου μας μαζί με διάφορα σχολεία που πραγματοποίησαν τη συγκεκριμένη δράση στο συνεργατικό padlet ΕΔΩ

2. ΠΕΣ-ΒΡΕΣ! (της συναδέλφου Μ. Ζαχαρία)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Πρόκειται για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για το Beebot, όπου οι παίκτες θα πρέπει να αναγνωρίσουν λέξεις που ξεκινούν από συγκεκριμένο γράμμα και να προγραμματίσουν το ρομπότ να οδηγηθεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει τη φωνολογική ενημερότητα και τον προγραμματισμό και απευθύνεται σε νήπια που τώρα μαθαίνουν να αναγνωρίζουν το αρχικό τους γράμμα και να προγραμματίζουν το Βeebot.
Η πίστα του Beebot είναι ένα επιδαπέδιο πλέγμα, το οποίο απεικονίζει αντικείμενα που ξεκινούν  από τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Επίσης, περιλαμβάνονται και 24 κάρτες αποστολής.
Ο παίκτης επιλέγει μία κάρτα αποστολής, η οποία τον καλεί να αναγνωρίσει ανάμεσα σε δύο αντικείμενα, ποιο ξεκινά από ένα συγκεκριμένο γράμμα. Μόλις ο παίκτης βρει το αντικείμενο, προγραμματίζει το ρομπότ να οδηγηθεί στο αντίστοιχο τετράγωνο.

Πες Βρες

Η αφίσα της δράσης μας

Δείτε τη συμμετοχή μας στο χάρτη μαζί με διάφορα σχολεία σε όλη την Ελλάδα που πραγματοποίησαν τη συγκεκριμένη δράση ΕΔΩ

Screenshot 2024 10 19 at 22.25.51