Λίγο πριν τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο νηπιαγωγείο μας την κα Στεργίδου Αγγελική, οδοντίατρο του Lagadas Smile και την βοηθό της κα Στέλλα!
Μίλησαν στα παιδιά για τη σημασία της στοματικής υγιεινής, για τους εχθρούς και τις αρρώστιες των δοντιών, ποιες τροφές μας κάνουν καλό και ποιες όχι και τι πρέπει να αποφεύγουν για να μη χαλάσουν τα δοντάκια τους.
Με τη βοήθεια ενός εκμαγείου και μιας οδοντόβουρτσας, η κα Στέλλα έδειξε στα παιδιά το σωστό τρόπο να βουρτσίζουν τα δόντια τους.
Πόση ώρα όμως πρέπει να βουρτσίζουμε τα δοντάκια μας για να είμαστε σίγουροι ότι καθάρισαν καλά; Η κα Στέλλα μας έδωσε μια ωραία ιδέα! Να βάλουμε το αγαπημένο μας τραγούδι και όση ώρα διαρκεί, βουρτσίζουμε και τα δοντάκια μας για να είναι πεντακάθαρα!
Συζητώντας για την στοματική υγιεινή, μας έλυσαν πολλές απορίες για το σωστό βούρτσισμα των δοντιών. Συνοψίζοντας:
Μια πολύ μικρή δόση οδοντόκρεμας αρκεί. Δεν χρειάζεται να βάζουμε υπερβολική ποσότητα πάνω στην οδοντόβουρτσα.
Δεν πρέπει να βρέχουμε την οδοντόβουρτσα γιατί δημιουργείται πολύς αφρός και δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποια δόντια πλύθηκαν καλά και ποια όχι.
Όταν τελειώσουμε το βούρτσισμα φτύνουμε τον αφρό και καλό είναι να μην ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό γιατί χάνεται το φθόριο που περιέχει η οδοντόκρεμα, το οποίο λειτουργεί ως προστατευτικό φιλμ για τα δόντια.
Στο τέλος μας εξέπληξαν χαρούμενα με το χρήσιμο δωράκι που μας έφεραν. Μια οδοντόβουρτσα κατάλληλη για την ηλικία των παιδιών και μια ζωγραφιά!
Επ’ ευκαιρία μας μίλησαν και για το οδοντικό νήμα.
Ευχαριστούμε θερμά την κα Αγγελική και την κα Στέλλα για την επίσκεψη τους, καθώς και την αγαπητή μαμά της Μαρίας μας για την μεσολάβηση της!
Κάποια έντομα έχουν και εξωσκελετό που τα προστατεύει
Οι κεραίες βοηθούν τα έντομα να ακούν και να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον
Μια ωραία πεταλούδα!
Μάθαμε για τον απίστευτο κύκλο ζωής της πεταλούδας
Βάλαμε στη σειρά τις καρτέλες
-αβγό
-κάμπια
-χρυσαλίδα
-πεταλούδα
Είδαμε το βίντεο από την πολύ πεινασμένη κάμπια
Φτιάξαμε τον δικό μας κύκλο ζωής της πεταλούδας
Πεταλούδες και συμμετρία
Συζητώντας για τις πεταλούδες, μιλήσαμε για τη συμμετρία που παρατηρούμε στα χρώματα που έχουν τα φτερά της πεταλούδας αλλά και στη φύση γενικότερα.
Ότι χρώματα και σχέδια έχουν από τη μια πλευρά των φτερών ακριβώς τα ίδια έχουν και από την άλλη! Κάτι σαν καθρέφτης!
Παίξαμε με τη συμμετρία δημιουργώντας τις δικές μας απίθανες και πολύχρωμες πεταλουδίτσες!!!
Κόψαμε μια πεταλούδα, τη διπλώσαμε στη μέση και βάλαμε ότι χρώμα θέλουμε στη μια πλευρά των φτερών. Στη συνέχεια ακουμπήσαμε την άσπρη πλευρά των φτερών πάνω στη χρωματιστή, πατήσαμε καλά καλά…. και το αποτέλεσμα μοναδικό!!!!
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν!!!!
Κάθε πεταλούδα μοναδική και υπέροχη!!!
Εννοείται ότι στο τέλος τραγουδήσαμε και το γνωστό τραγούδι!!!
Μέλι- μέλι μέλισσα
Μιλήσαμε για τη μέλισσα, το θαυμαστό αυτό έντομο που εκτός από το υπέροχο μέλι που μας δίνει, ο ρόλος της είναι τόσο μα τόσο σημαντικός, που αν χαθούν οι μέλισσες από τον κόσμο, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στο οικοσύστημα.
Παρατηρήσαμε τα μέρη του σώματος της
Η μέλισσα είναι ένα κοινωνικό έντομο και ζει σε μια οργανωμένη κοινωνία μέσα στην κυψέλη, η οποία αποτελείται κατά βάση από 3 τύπους. Τις εργάτριες μέλισσες, τη βασίλισσα και τους κηφήνες.
Κάθε τύπος (τάξη) έχει διαφορετική λειτουργία στην κυψέλη. Η βασίλισσα και οι εργάτριες είναι θηλυκά έντομα και οι κηφήνες αρσενικά.
Η βασίλισσα είναι η αρχηγός της κυψέλης. Είναι θηλυκή μέλισσα, μεγαλύτερη και πιο λεπτή από τις υπόλοιπες μέλισσες. Ζει 4 με 5 χρόνια. Η μοναδική της αποστολή είναι να γεννά αβγά.
Οι εργάτριες είναι οι θηλυκές μέλισσες και είναι οι περισσότερες από τα τρία είδη μελισσών που ζουν στην κυψέλη. Είναι οι πιο μικρές σε μέγεθος από τη βασίλισσα και τους κηφήνες και έχουν στην κοιλιά τους ένα κεντρί. Οι εργάτριες δε γεννούν αβγά, αλλά εργάζονται αδιάκοπα για να φτιάξουν το μέλι.
Οι κηφήνες είναι οι αρσενικές μέλισσες. Είναι χοντροί με πλατιά φτερά και πιο σκούρο χρώμα από τις υπόλοιπες μέλισσες και δεν έχουν κεντρί.
Ο κύκλος ζωής της μέλισσας
Η βασίλισσα είναι η μητέρα όλων των μελισσών. Γεννάει έως και 2.000 αυγά την ημέρα.
Μόλις γίνει η εκκόλαψη του αβγού, οι εργάτριες τρέφουν συνεχώς την αναπτυσσόμενη κάμπια. Όταν η κάμπια είναι πλέον στο τέλος αυτού του σταδίου, τρώει την τροφή που παρέχουν οι εργάτριες και οι εργάτριες σφραγίζουν το κελί.
Μετά το σφράγισμα του κελιού, η κάμπια περνάει στο στάδιο της χρυσαλλίδας. Δεν ταϊζεται σε αυτό το στάδιο. Η χρυσαλλίδα μεταμορφώνεται μέσα στο κελί σε ενήλικη μέλισσα και βγαίνει μόνη της από το κελί.
Πως δημιουργείται το μέλι;
Με μεγάλο ενδιαφέρον είδαμε μερικά βίντεο για το πως οι μέλισσες φτιάχνουν το νόστιμο μέλι!
και παρατηρήσαμε πίνακες αναφοράς
Τα προϊόντα της μέλισσας
Οι μέλισσες δεν περιορίζονται μόνο στο μέλι! Μας δίνουν και πολλά άλλα ωφέλιμα και υγιεινά προϊόντα.
Γίναμε και εμείς μικρές εργάτριες μελισσσούλες!
Φτιάξαμε κυψέλες και μελισσάκια με τα δάχτυλα μας
Για την κυψέλη, χρησιμοποιήσαμε το διάφανο υλικό με τις φουσκίτσες για τύλιγμα συσκευασιών, το οποίο βάψαμε ώστε να κάνουμε τύπωμα
Περιμέναμε να στεγνώσει και φτιάξαμε και τις μελισσούλες γύρω από την κυψέλη, βουτώντας τους αντίχειρες στην κίτρινη μπογιά!
Αφού στέγνωσαν, ζωγραφίσαμε τις μέλισσες και διακοσμήσαμε την κυψέλη
Εννοείται ότι βάλαμε και τη βασίλισσα μέλισσα μέσα στην κυψέλη! Έτοιμες!
Φυσικά ακούσαμε και το ομώνυμο παραδοσιακό τραγούδι “Περνά- περνά η μέλισσα”
Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας
Ποιος δεν έχει ακούσει τον πιο γνωστό ίσως μύθο του Αισώπου για τον τζίτζικα και τον μέρμηγκα;
Διαβάσαμε τον μύθο και κατασκευάσαμε τα 2 έντομα του παραμυθιού από ανακυκλώσιμα υλικά
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή