Αφού ολοκληρώσαμε τον περίπατο γύρω από το σχολείο τα παιδιά ήταν σε θέση πλέον να αναγνωρίσουν:
(α) τα βασικότερα προβλήματα που προκύπτουν από την κακή διαχείριση των απορριμμάτων που προέρχονται από την ανθρώπινη συμπεριφορά και
(β) τις ανθρώπινες δραστηριότητες που είναι σημαντικές για την φροντίδα του περιβάλλοντος.
Όλα τα προβλήματα που εντοπίσαμε μέσα και έξω από το σχολείο μας τα καταγράψαμε και προτείναμε λύσεις.
Γι’ αυτό το λόγο επικοινωνήσαμε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο του χωριού, κ. Δολμά και τον καλέσαμε στο σχολείο για να του εκφράσουμε τα παράπονα μας και την επιθυμία μας να δοθεί άμεσα λύση στα προβλήματα που υπάρχουν γύρω από το σχολείο μας, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας και εμείς ετοιμάσαμε αφίσα ενημέρωσης για το γραφείο της Κοινότητας ως δώρο για την επίσκεψη του!
Ενημέρωση του προέδρου για για την κατάσταση μέσα και έξω από το σχολείο μας.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι μαθητές του νηπιαγωγείου εξέφρασαν τα παράπονα τους και πρότειναν λύσεις ως προς την επίλυση τους.
Δόθηκε λοιπόν η ευκαιρία στα παιδιά, ως αυριανοί πολίτες να αναπτύξουν το αίσθημα της κοινωνικής συνείδησης και ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον και στο χώρο που ζουν και μεγαλώνουν.
Γι’ αυτό το λόγο απευθυνόμαστε στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να βοηθήσουν στη διεκπεραίωση των όποιων προβλημάτων συναντούμε στον περιβάλλοντα χώρο που ζούμε.
Ο πρόεδρος κ. Δολμάς μας υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να έχουμε το σχολικό μας περιβάλλον καθαρό!
Και όντως!!
Ο πρόεδρος ανταποκρίθηκε στα αιτήματα μας όπως υποσχέθηκε, κίνησε τις διαδικασίες και καθαρίστηκε ο προαύλιος χώρος του σχολείου αλλά και και ο περίγυρος.
Η κατάσταση έξω από το σχολείο ΠΡΙΝ
Ο περίγυρος του σχολείου καθαρός από σκουπίδια, σπασμένα γυαλιά και παρατημένα κλαδιά.
Οι μαθητές/τριες παρακολουθούν τα παρακάτω βίντεο για την ανακύκλωση. Ενημερώνονται για την επιλογή των ειδών, τη σωστή προετοιμασία τους και απόρριψη τους (οργανικά -ανακυκλώσιμα, σωστό είδος-κάδος, καθαριότητα, όχι συσκευασία σε σακούλες).
Στη συνέχεια, ήρθαμε σε επαφή με την έννοια της ανακύκλωσης και αναγνωρίσαμε το σήμα της…
Το φτιάξαμε με κολάζ
…ενώ παράλληλα, το ψάξαμε στις διάφορες συσκευασίες, διαχωρίζοντας τες σε ανακυκλώσιμες ή μη και τις τοποθετήσαμε στο σωστό κάδο (Στον συμβατικό κάδο ή στη μπλε σακούλα ανακύκλωσης)…
Ήμασταν πλέον σε θέση να εντοπίσουμε μέσα στην τάξη μας, τους κάδους ανακύκλωσης καθώς και τα απορρίμματα που πρέπει να επιρρίπτονται στον σωστό κάδο…
…ενώ συζητήσαμε στην ολομέλεια της τάξης για τα ευρήματα και για τον σωστό τρόπο απόρριψης των απορριμμάτων (τα απορρίμματα πρέπει να τα ξεπλένουμε πρώτα).
Παράλληλα, παρατηρήσαμε το πρωινό μας και διαπιστώσαμε ότι αποτελείται από συσκευασίες που ανακυκλώνονται και από οργανικά υλικά. Έτσι, φωτογραφίσαμε το πρωινό μας και ρίξαμε τα σκουπίδια στο σωστό κάδο απορριμμάτων.
Μάθαμε ποια απορρίμματα “τρώει” ο πράσινος κάδος και ποια απορρίμματα “τρώει” ο μπλε κάδος!
Επίσης μάθαμε ποια απορρίμματα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΤΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ παρόλο που το υλικό τους μοιάζει να είναι ανακυκλώσιμο όπως:
πλαστικά καλαμάκια (αν και πλαστικά είναι αδύνατον να ανακυκλωθούν και πρέπει να καταργηθούν οριστικά)
πιάτα και μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης (το υλικό τους έχει προσμίξεις και δεν μπορεί να ανακυκλωθεί)
μικρά κομμάτια χαρτιού/ χαρτονιού (για να είναι ανακυκλώσιμο ένα χαρτί πρέπει να έχει το μέγεθος τουλάχιστον Α4)
σπασμένα γυαλιά/μπουκάλια (προς αποφυγή τραυματισμού καθώς η διαλογή των υλικών γίνεται με τα χέρια)
λερωμένα κουτιά πίτσας/ λερωμένες συσκευασίες φαγητού (οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες πρέπει να είναι καθαρές από λίπη και υπολείμματα τροφών)
CD/DVD
Υφάσματα/παλιά ρούχα και παπούτσια (υπάρχουν ειδικοί κάδοι)
Είχαμε ζητήσει από τα παιδιά να φέρουν από το σπίτι τους διάφορες ανακυκλώσιμες συσκευασίες για να τις τοποθετήσουμε στο σπιτάκι- μαγαζάκι της τάξης, αφού πρώτα τις κατατάξαμε σε κατηγορίες ανάλογα με το υλικό που είναι φτιαγμένες (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί).
Κατηγοριοποίηση ανακυκλώσιμων ανάλογα το υλικό τους:
Γράψαμε τις λέξεις: χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο και ταΐσαμε και τον Αλέξη μας!
Συμπληρώσαμε πίνακες διπλής εισόδου…
και φύλλα εργασίας…
Διαβάσαμε το παραμύθι της Σ. Ζαραμπούκα “Ο κύριος μπει, η Μου και τα σκουπίδια”, ένα παραμύθι για την οικολογία και μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα!
Οργανικά απορρίμματα όπως φλούδια από φρούτα και λαχανικά, σπόροι, τσόφλια αβγών, πεσμένα φύλλα και μαραμένα λουλούδια μπορούμε να τα ρίξουμε σε κάδους κομποστοποίησης και να δημιουργήσουμε οργανικό λίπασμα για τα δέντρα και τα φυτά μας που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον με χημικά φάρμακα!
Παρακολουθήσαμε το παρακάτω βίντεο και μάθαμε από τη Μπέτυ για την κομποστοποίηση!
Και φυσικά παίξαμε πολύυυυ με ανακυκλώσιμα υλικά!…
…στο σπιτάκι/ μαγαζάκι μας αλλά και με επιτραπέζια παιχνίδια διαχωρισμού υλικών και ανακύκλωσης!!
Επιτραπέζιο “Πως ανακυκλώνω” (Εξυπνούλης)
Παιχνίδι με ζάρι: “Τι ανακυκλώνεται στον μπλε κάδο και τι όχι;”
Για να μην ξεχνιόμαστε… Φιάξαμε αφίσα ομαδοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών!
Μα η ανακύκλωση δεν σταματάει εδώ!
Ανακύκλωση μπαταριών στους ειδικούς κάδους ΑΦΗΣ
LOGO_anakiklosi_BATTERY
Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών
LOGO_anakiklosi_ELECTRIC
Ανακύκλωση λαδιού
LOGO_anakiklosi_ladi
Ανακύκλωση λαμπτήρων
LOGO_anakiklosi_LAMPES
Τέλος, για να εμπεδώσουμε τις γνώσεις που αποκτήσαμε παίξαμε online παιχνίδια που μπορείτε να τα βρείτε εδώ!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή