3ος Θεματικός Κύκλος -Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη – «ΜΗ ΜΕ ΒΛΕΠΕΤΕ ΜΙΚΡΟ, ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ’ ΓΩ!» 6ο Εργαστήριο

Αξιολόγηση προγράμματος

Οι μαθητές αποτύπωσαν εικαστικά τις εντυπώσεις και τα σημεία του θεματικού κύκλου που θεώρησαν πιο σημαντικά ή πιο ενδιαφέροντα από τον 3ο Θεματικό κύκλο- Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ
“Μη με βλέπετε μικρό, έχω δικαιώματα και’ γω!”

IMG 7023 IMG 7024 IMG 7025 IMG 7026 IMG 7027 IMG 7028 IMG 7029 IMG 7030 IMG 7031 IMG 7032

3ος Θεματικός Κύκλος -Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη – «ΜΗ ΜΕ ΒΛΕΠΕΤΕ ΜΙΚΡΟ, ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ’ ΓΩ!» 5ο Εργαστήριο

Έχω ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά της γης…

Δραστηριότητα 1η: STOP! Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα…

Φτιάξαμε το δικό μας μήνυμα για την ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά του κόσμου, φωνάζοντας STOP στην καταπάτηση τους!

ΜΗ ΜΕ ΒΛΕΠΕΤΕ ΜΙΚΡΟ, ΈΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ’ ΓΩ!!!

IMG 6948 IMG 6949 IMG 6950 IMG 6951 IMG 6952 IMG 6953 IMG 6954 IMG 6955

IMG 7013 IMG 7014

Δραστηριότητα 2η: Αντιστοίχιση: Παλάμες με δικαιώματα

IMG 6934 IMG 6935 IMG 6937 IMG 6944 IMG 6946 IMG 6947

3ος Θεματικός Κύκλος -Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη – «ΜΗ ΜΕ ΒΛΕΠΕΤΕ ΜΙΚΡΟ, ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ’ ΓΩ!» 4ο Εργαστήριο

3η Δραστηριότητα: 
Η ιστορία της μικρής Ειρήνης με αξιοποίηση της τεχνικής των 6 καπέλων σκέψης.

Τα Έξι Σκεπτόμενα Καπέλα του Edward De Bono

τίτλο

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Edward de Bono εφηύρε τη μέθοδο των Έξι Σκεπτόμενων Καπέλων, το οποίο αποτελεί ένα μοντέλο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διερεύνηση διαφορετικών απόψεων και σκεπτικών επί μιας πολύπλοκης κατάστασης ή πρόκλησης. Το να βλέπουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο είναι κάτι που μπορεί να χρησιμεύσει τόσο στη διαμόρφωση στρατηγικής, όσο και στην διαδικασία λήψης κάποιας απόφασης.

Το μοντέλο σχεδιάστηκε ουσιαστικά για να βοηθήσει στην εκούσια αναζήτηση και εκτίμηση διαφορετικών οπτικών.

Φορώντας ένα από τα καπέλα, τα άτομα παίζουν διαφορετικούς ρόλους και θέτουν εαυτούς σε υποθετικές συνθήκες και καταστάσεις. Καθένα από τα καπέλα διαθέτει διαφορετικό χρώμα, το οποίο και περιγράφει την οπτική που υιοθετεί εκείνος που το φοράει.

Συμβολισμός

  • Άσπρο Καπέλο (Παρατηρητής). Λέξεις-κλειδιά: ουδετερότητα, επικέντρωση σε γεγονότα, αριθμούς, φήμες, ανάγκες πληροφόρησης, τι χρειάζεται και τι μπορεί να επιτευχθεί. Η φράση «Νομίζω πως χρειαζόμαστε σκεπτική άσπρου καπέλου» σημαίνει «ας αφήσουμε τις διαφωνίες και ας κοιτάξουμε επί ποια βάσης κινούμαστε».
  • Κόκκινο Καπέλο (Εμείς, οι Άλλοι). Λέξεις-κλειδιά: φωτιά, θέρμη, συναισθήματα, ένστικτο, παρουσίαση απόψεων. Το Κόκκινο Καπέλο επιτρέπει στον καθένα να καθοδηγείται από το ένστικτό του, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να δικαιολογεί τις αποφάσεις του, δηλαδή προτρέπει τον κάτοχό του να δώσει προτεραιότητα στα συναισθήματα και όχι στη λογική.
  • Μαύρο Καπέλο (Εμείς, οι Άλλοι). Λέξεις-κλειδιά: επίκριση, εκτίμηση κινδύνου, κριτική, λογική αρνητική οπτική. Το Μαύρο είναι το πιο σημαντικό καπέλο από όλα, αφού είναι το καπέλο της κρίσης και της προσοχής, χωρίς όμως να υποδηλώνει συναισθήματα κατωτερότητας ή αρνητισμού. Ο ρόλος του Μαύρου Καπέλου είναι η κριτική μιας προτεινόμενης δράσης• ότι δεν ταιριάζει με την κατάσταση, την εμπειρία, το σύστημα ή την πολιτική που ακολουθείται. Το Μαύρο Καπέλο είναι πάντα η φωνή της λογικής.
  • Κίτρινο Καπέλο (Εμείς, οι Άλλοι). Λέξεις-κλειδιά: ηλιοφάνεια, αισιοδοξία, οφέλη, λογική θετική σκέψη. Αυτή είναι η λογικά θετική οπτική, δηλαδή εκείνη που μας οδηγεί στο να σκεφτούμε τι μπορεί να πάει καλά και γιατί έχει οφέλη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκφράσει την επιθυμία πραγματοποίησης κάποιας προτεινόμενης δράσης ή για να δοθεί έμφαση σε κάποιο όφελος που έχει αποκοιμιστεί από κάτι που έχει ήδη γίνει.
  • Πράσινο Καπέλο (Εμείς, οι Άλλοι) Λέξεις-κλειδιά: δημιουργική σκέψη, εναλλακτικές, πιθανότητες, υποθέσεις, νέες ιδέες. Αυτό είναι το καπέλο της δημιουργικότητας, των εναλλακτικών, του ενδιαφέροντος, της πρόκλησης και των αλλαγών.
  • Μπλε καπέλο (Παρατηρητής). Λέξεις-κλειδιά: ουρανός, ψύχρα, γενική άποψη, έλεγχος διαδικασιών, βήματα, αρχηγία, οργάνωση, εφαρμογή. Αυτό είναι το καπέλο που αντιπροσωπεύει την σφαιρική άποψη και τη διαδικασία ελέγχου της κατάστασης.

Κύρια Πλεονεκτήματα της Μεθόδου

Τα κύρια πλεονεκτήματα της Μεθόδου των Έξι Σκεπτόμενων Καπέλων μπορούν να συνοψισθούν στα εξής:

  • Φορώντας τα διαφορετικού χρώματος καπέλα, έχουμε τη δυνατότητα να λέμε την γνώμη μας, για μια οποιαδήποτε κατάσταση, χωρίς να ρισκάρουμε.
  • Η Μέθοδος μας βοηθά να δούμε και να εξετάσουμε τις διαφορετικές οπτικές, εναλλακτικές και απόψεις επί μιας κατάστασης ή ενός project. Ουσιαστικά είναι σα να μας ανοίγει τα μάτια σε μια διαφορετική διάσταση.
  • Η Μέθοδος αποτελεί έναν πολύ βολικό μηχανισμό διευκόλυνσης της αλλαγής μιας τακτικής.
  • Μας υποδεικνύει τους κανόνες του παιχνιδιού της σκέψης.
  • Μας υποβοηθά στο να επικεντρώσουμε την σκέψη μας και την προσοχή μας στον στόχο που έχουμε βάλει.
  • Επειδή ακριβώς μας προτρέπει να «ζήσουμε» και να αναλύσουμε διαφορετικές καταστάσεις, μας οδηγεί σε μια πιο δημιουργική σκέψη.
  • Μπορεί να αποτελέσει εργαλείο βελτίωσης της επικοινωνίας μας.
  • Ενώ, τέλος, διευκολύνει την διαδικασία λήψης αποφάσεων, αφού μας βοηθά να αποκτήσουμε μια ευρεία οπτική επί του συνόλου των καταστάσεων γύρω μας.

Στόχος και μεθοδολογία

Ο De Bono δημιούργησε τη μέθοδο αυτή αρχικά για να υποβοηθήσει την ομαδική δράση, γιατί όταν τα μεμονωμένα άτομα προσπαθούν να υιοθετήσουν μια συγκεκριμένη στάση, αισθάνονται συνήθως παγιδευμένα (σε ρόλο αισιοδοξίας, απαισιοδοξίας, αντικειμενικό κ.λπ.). Όπως γίνεται κατανοητό, αυτό περιορίζει τον τρόπο και την έκταση, με τα οποία ένα άτομο, όπως και η ομάδα σαν σύνολο, μπορούν να διερευνήσουν μια κατάσταση ή μια δράση. Το μέλος της ομάδας πρέπει να αναγνωρίσει το χρώμα του καπέλου που φοράει, την στιγμή ακριβώς που εκφράζει ένα επιχείρημα ή μια άποψη. Με την Μέδοθο, λοιπόν, των Σκεπτόμενων Καπέλων, τα άτομα δεν είναι πλέον περιορισμένα σε μια και μοναδική οπτική. Κάτι, που δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε, είναι ότι τα Καπέλα είναι ουσιαστικά κατηγορίες συμπεριφοράς της σκέψης και όχι ανθρώπινοι χαρακτήρες. Ο στόχος είναι η καθοδήγηση της σκέψης και όχι η κατηγοριοποίησή της ή εκείνου που σκέφτεται.

(ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥΤα Έξι Σκεπτόμενα Καπέλα του De Bono (δημοσίευση στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 8/8/2014.)

                        1

                        2

                       
                       3 

                        4

                        5

                       6

Αξιοποιούμε τα 6 καπέλα σκέψης για να αναλύσουμε την ιστορία της Ειρήνης…

Σκεφτόμαστε φορώντας τα έξι καπέλα της σκέψης του De Bono και καταγράφουμε…

Άσπρο καπέλο: Πληροφορίες

IMG 6989

Μαύρο καπέλο: Προβλήματα – δυσκολίες

IMG 6990

Κόκκινο καπέλο: Συναισθήματα

IMG 6991

Κίτρινο καπέλο: Δημιουργικότητα

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;

IMG 6992

Πράσινο καπέλο: Αισιοδοξία

IMG 6993

Μπλε καπέλο: Συμπεράσματα

Η γη είναι ένα σπίτι για όλους τους ανθρώπους. Πρέπει να φροντίσουμε ώστε να επικρατεί φιλία, αγάπη ειρήνη.

IMG 6994

 

Έτοιμες οι καταγραφές μας για κάθε καπέλο!

IMG 6995

 

IMG 7016 IMG 7022

Αφού αντιλήφθηκαν οι μαθητές τον τρόπο χρήσης του κάθε καπέλου, στη συνέχεια διαβάσαμε στα παιδιά κάρτες, οι οποίες περιέγραφαν την ιστορία της Ειρήνης μέσα από την οπτική του κάθε καπέλου σκέψης και τα παιδιά προσπαθούσαν να βρουν το σωστό καπέλο αλλά και τη εικόνα που ταίριαζε στην περιγραφή.

IMG 6996 IMG 6997 IMG 6999 IMG 7001 IMG 7002 IMG 7003 IMG 7004 IMG 7005

Έτοιμη και η αφίσα μας!

IMG 7006

 

3ος Θεματικός Κύκλος -Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη – «ΜΗ ΜΕ ΒΛΕΠΕΤΕ ΜΙΚΡΟ, ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ’ ΓΩ!» 4ο Εργαστήριο

“Γνωρίζουμε τη μικρή Ειρήνη”

Γνωρίσαμε την Ειρήνη, ένα μικρό προσφυγόπουλο και μάθαμε την ιστορία της..

1η Δραστηριότητα: “Διδακτική αξιοποίηση της ιστορίας της μικρής Ειρήνης”

“Η  Ειρήνη είναι ένα μικρό κορίτσι
που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της.
Στην αρχή  βιώνει την  ανασφάλεια και την απόρριψη
μέχρι να βρει  προστασία, αγάπη και ζεστασιά στο πιο απίθανο μέρος!”

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ

Προσπαθήσαμε να μπούμε στη θέση της μικρής Ειρήνης, και να κατανοήσουμε την έννοια “πρόσφυγας”.
Τι συμβαίνει στην Ειρήνη; Τι ψάχνει; Πως νιώθει;
Προβληματιστήκαμε σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάζονται όταν κάποιος αναγκάζεται λόγω πολέμου, να εγκαταλείψει την πατρίδα του (ως πρόσφυγας)..
Μέσα από την ιστορία της Ειρήνης, οι μαθητές αντιλήφθηκαν ότι πολλά από τα δικαιώματα που θεωρούμε δεδομένα, δεν είναι το ίδιο αυτονόητα για όλα τα παιδιά στον κόσμο και ευαισθητοποιήθηκαν ως προς την ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων όλων των συνανθρώπων μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Βάλαμε σε σειρά τα μέρη και τις χώρες από τις οποίες πέρασε η Ειρήνη…
(εικόνες & υλικό από εδώ)

IMG 6868 IMG 6871 IMG 6876 IMG 6877 IMG 6888 IMG 6889 IMG 6890 IMG 6891 IMG 6892 IMG 6893 IMG 6894

 

IMG 6885 IMG 6887

…και τις ζωγραφίσαμε!

IMG 6969 IMG 6970 IMG 6971 IMG 6972 IMG 6973 IMG 6974 IMG 6975

 

Φανταστήκαμε και τη δική μας φιλόξενη πολιτεία στην οποία η Ειρήνη θα έβρισκε επιτέλους την αποδοχή και την αγάπη και τη ζωγραφίσαμε!

IMG 6903 IMG 6904 IMG 6905 IMG 6906 IMG 6907 IMG 6908 IMG 6909 IMG 6910

2η Δραστηριότητα: “Τα συναισθήματα της Ειρήνης”

Μιλήσαμε για τα διαφορετικά συναισθήματα που νιώθει η μικρή Ειρήνη και τα κατονομάσαμε.
Φτιάξαμε το ιστόγραμμα των συναισθημάτων της Ειρήνης…

IMG 6963 IMG 6964 IMG 6965 IMG 6966 IMG 6967 IMG 6968

IMG 6961

Η μικρή Ειρήνη λοιπόν κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης της αισθάνεται….
-φόβο
-κούραση
-πείνα
-λύπη
-ανησυχία
-απογοήτευση
-χαρά
-ανακούφιση

Διαχωρίσαμε τα συναισθήματα της Ειρήνης σε θετικά και αρνητικά και διαπιστώσαμε οτί τα αρνητικά συναισθήματα είναι πολύ περισσότερα από τα θετικά.
Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;
Η Ειρήνη, σαν παιδί πρόσφυγας που ήταν, βιώνει την απόρριψη σχεδόν σε όλα τα μέρη που επισκέφτηκε λόγω της διαφορετικότητας της.
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται το διαφορετικό και δεν το αποδέχονται εύκολα.
Πολλοί πρόσφυγες εξαντλούνται από τις κακουχίες, όπως έλλειψη φαγητού και νερού, άσχημες καιρικές συνθήκες, έλλειψη φαρμάκων και δεν καταφέρνουν να βρουν μία χώρα φιλοξενίας.
Κάποιοι δεν έχουν καθόλου χρήματα.
Υπάρχει δυσκολία στην επικοινωνία γιατί μιλούν διαφορετική γλώσσα.
Πολλοί τους εκμεταλλεύονται ή τους βλέπουν με καχυποψία.

Είδαμε εικόνες προσφύγων και συζητήσαμε για τα συναισθήματα που νιώθουν…

pizap.com14631435856321 pizap.com14631435956851

 

3ος Θεματικός Κύκλος -Ενδιαφέρομαι & Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη – «ΜΗ ΜΕ ΒΛΕΠΕΤΕ ΜΙΚΡΟ, ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ’ ΓΩ!» 3ο Εργαστήριο

“Όλοι ίσοι, διαφορετικοί και αγαπημένοι!”

1η Δραστηριότητα: Προσέγγιση της έννοιας της “διαφορετικότητας” μέσα από το παραμύθι:

“Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας”

07832

Γνωρίσαμε τον Έλμερ!
Έναν όμορφο και διαφορετικό από όλους τους άλλους ελέφαντες! Ένας… παρδαλός ελέφαντας!!
Πως ένιωθε ο Έλμερ για τη διαφορετικότητα του;;
Πως νιώθουμε εμείς για κάποιον που είναι διαφορετικός από τους άλλους; Τον αποδεχόμαστε ή τον απορρίπτουμε;;

“Σε μια αγέλη ελεφάντων όλοι είναι διαφορετικοί.
Άλλος είναι νέος και άλλος γέρος.
Άλλος είναι γεροδεμένος και άλλος αδύνατος.
Άλλος πιο ψηλός και άλλος πιο χοντρός.
Όλοι είναι διαφορετικοί μα έχουν το ίδιο γκρι χρώμα.

Εκτός από έναν…τον Έλμερ!
Ο Έλμερ δεν είναι γκρί, είναι πολύχρωμος!
Είναι ένας πολύχρωμος ελέφαντας που κάνει με τα αστεία του και τα παιχνίδια του τους άλλους χαρούμενους.

Ένα βράδυ όμως σκεφτόταν ότι βαρέθηκε να είναι διαφορετικός στο χρώμα από τους υπόλοιπους ελέφαντες.
Έτσι βρήκε ένα θάμνο με γκρι βατόμουρα, βάφτηκε και απέκτησε ελεφαντένιο χρώμα!
Κανείς δεν τον αναγνώρισε όταν επέστρεψε πίσω στο κοπάδι.
Ήταν ίδιος με τους άλλους! 

Όμως… κάτι ήταν διαφορετικό…
Ήταν όλοι ήσυχοι και ο Έλμερ ήθελε να γελάσει!
Βλέπετε η διαφορετικότητα του Έλμερ δεν ήταν το χρώμα του αλλά η προσωπικότητά του.
Ήταν αυτός που χάριζε απλόχερα στους άλλους το γέλιο!

Χρώμα, ύψος, βάρος… η εξωτερική εμφάνιση δεν είναι τόσο σημαντική, όσο οι προθέσεις και η προσφορά του κάθε ελέφαντα, του κάθε ανθρώπου.
Ο Έλμερ άρχισε να κάνει αστεία, να ξεσηκώνει τους άλλους και όλοι τον αναγνώρισαν και ξεκαρδίστηκαν στα γέλια.
Καθώς γελούσαν ξέσπασε βροχή και ο Έλμερ ξεπλύθηκε.

Από τότε μια φορά το χρόνο όλοι οι ελέφαντες βαφόντουσαν πολύχρωμοι και ο Έλμερ γκρι!”

Αγαπήσαμε τον Έλμερ και στολίσαμε την τάξη μας με τα όμορφα χρώματα του!

IMG 6895 IMG 6896

Ο ‘Ελμερ μας διδάσκει την αποδοχή της διαφορετικότητας αλλά και το φόβο της απόρριψης.
Μέσα από τον Έλμερ στοχεύουμε να κατανοήσουν οι μικροί μας μαθητές ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τη διαφορετικότητά μας, τη μοναδικότητά μας…
Όταν οι μοναδικότητες ενώνονται, κερδίζει το σύνολο, κερδίζει η ομάδα! Ο καθένας ας πρέπει να αγαπάει και να αποδέχεται τον εαυτό του έτσι όπως είναι!

Και είναι πολύ σημαντικό ότι ο Έλμερ είναι αποδεκτός στο σύνολο, για αυτό που πραγματικά είναι…
Δε χρειάστηκε να αλλάξει τίποτε στον εαυτό του για να γίνει αρεστός, δε χρειάστηκε να κάνει κανένα κατόρθωμα για να τον προσέξουν & να τον αγαπήσουν τα άλλα ελεφαντάκια!

Το “διαφορετικό” εντάσσεται στην ομάδα με φυσικό, απλό & όμορφο τρόπο, χωρίς προβλήματα και εντάσεις!

Ο Έλμερ και οι σκιές του (αντιστοίχιση)

IMG 6899 IMG 6898 IMG 6897 IMG 6897 1