2ος Θεματικός κύκλος- Φροντίζω το Περιβάλλον «ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ, ΥΓΙΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ» 3ο Εργαστήριο
Ταξίδι στη χώρα του Πρωινού
“Πρωινό σαν βασιλιάς!”
Σήμερα πήραμε τις βαλίτσες μας, τα εισιτήρια μας , μπήκαμε στο αεροπλάνο και ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στη χώρα του Πρωινού.
1η Δραστηριότητα- Κατασκευή κολάζ
Σχολιάζουμε με τους μαθητές μας τι τρώνε για πρωινό και φτιάχνουμε ένα τραγούδι για το πρωινό.
Χρησιμοποιώντας εικόνες τροφίμων (για πρωινό) που βρήκαμε και κόψαμε από διάφορα διαφημιστικά φυλλάδια, το κάθε παιδί ατομικά έφτιαξε το δικό του κολάζ με το αγαπημένο του πρωινό, γράφοντας και τις αντίστοιχες ονομασίες. Στο τέλος συγκεντρώσαμε τα κολάζ μας και φτιάξαμε αφίσα με τα αγαπημένα μας πρωινά.
2η Δραστηριότητα- Πυραμίδα και διατροφική αξία
Φτιάχνουμε, με τη βοήθεια τριών πανιών, μια πυραμίδα στο πάτωμα. Ζητάμε από τα παιδιά να «γίνουν» κάποιες τροφές του πρωινού και να τοποθετηθούν μέσα στην πυραμίδα αυτή της μεσογειακής διατροφής. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν!!! Το παίξαμε πολλές φορές εναλλάσσοντας κάθε φορά τους ρόλους μας ως τρόφιμα!
3η Δραστηριότητα- Ο βασιλιάς της ζάχαρης
(παιχνίδι καυτής πατάτας)
Εξηγούμε στα παιδιά ότι όταν οι τροφές περιέχουν πολλή ζάχαρη και πολύ αλάτι αυξάνεται το βάρος μας περισσότερο από το κανονικό, χαλάνε τα δόντια μας και νιώθουμε πιο κουρασμένοι. Επίσης αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άλλες τροφές, που κάνουν καλό στην υγεία, στην ανάπτυξη, να φαίνονται άνοστες και να τις αποφεύγουμε.
Τοποθετούμε στο πάτωμα δυο πανιά διαφορετικού χρώματος. Το ένα αντιστοιχεί στις τροφές με πολλή ζάχαρη (ροζ) και το άλλο στις τροφές με λίγη ή καθόλου ζάχαρη (πράσινο).
Βάζουμε τις φωτογραφίες τροφών στο πάτωμα και κάνουμε έναν κύκλο γύρω τους. Η μουσική ξεκινά. Τα παιδιά περνούν τη ζωγραφιά του Βασιλιά της Ζάχαρης από χέρι σε χέρι. Όταν η μουσική σταματήσει, όποιος έχει τον Βασιλιά της Ζάχαρης σηκώνεται από τον κύκλο και διαλέγει μία εικόνα από το πάτωμα και την τοποθετεί στο κατάλληλο πανί.
Οι δραστηριότητες της ενότητας ” Πρωινό σαν βασιλιάς!”
Ταξίδι στη χώρα του Δεκατιανού
“Δεκατιανό εναντίον σνακ 1:0”
Πήραμε ξανά τις βαλίτσες μας, τα εισιτήρια μας , μπήκαμε στο αεροπλάνο και συνεχίσαμε το ταξίδι μας στη χώρα του Δεκατιανού/ κολατσιού.
4η Δραστηριότητα- Κολατσίζοντας μαζί
Παρουσιάζει ο καθένας αυτό που έφερε από το σπίτι. Κάνουμε απλές κατηγοριοποιήσεις του κολατσιού (φρούτα, συσκευασμένες τροφές, τοστ, αυγό, κλπ.). Τι φέραμε να πιούμε; Νερό, αναψυκτικό, χυμό;
Συζητάμε γιατί είναι καλύτερο να φέρνουμε φαγητό που ετοιμάστηκε στο σπίτι, παρά κάτι αγοραστό.
Συνοψίζουμε τον χρυσό κανόνα:
Όσο λιγότερο επεξεργασμένη και βιομηχανοποιημένη είναι η τροφή μας,
τόσο καλύτερη για την υγεία μας και το περιβάλλον.
Εμφανίζω την μπανάνα που έχω φέρει. Ποιος άλλος έχει φέρει μπανάνα; Από πού να έχει έρθει άραγε αυτή η μπανάνα στα χέρια μας;;;
Λέμε την ιστορία της μπανάνας και βάζουμε στη σειρά τις εικόνες.
Στην υδρόγειο σφαίρα βρίσκουμε τη χώρα προέλευσης της μπανάνας (Λατινική Αμερική).
Με μια κλωστή «μετράμε» την απόσταση ως την Ελλάδα. Έτσι οπτικοποιούμε με απλό τρόπο τα τροφοχιλιόμετρα. Προβληματιστήκαμε.. Τι μεγάλο ταξίδι..
Εξηγήσαμε στα παιδιά ότι υπάρχουν και ελληνικές μπανάνες, που παράγονται στην Κρήτη και τις ξεχωρίζουμε από το μικρό τους μέγεθος. Βέβαια η Κρήτη δεν έχει πολλές μπανανιές όπως η Λατινική Αμερική ή η Αφρική και έτσι είναι πιο σπάνιο να τις βρούμε στο μανάβικο.
Έστω ότι η μπανάνα μας είναι ελληνική.. Πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τις επιλογές μας, ώστε το κολατσιό μας να είναι πιο υγιεινό και να έχει μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα στον πλανήτη;; Ποια μπανάνα είναι καλύτερο να προτιμήσουμε στο μανάβικο, την ελληνική από την Κρήτη ή την εισαγόμενη από την Λατινική Αμερική;
Τοποθετήσαμε τα πατουσάκια μας με βάση την χώρα προέλευσης της κάθε μπανάνας.
Οι λέξεις-έννοιες για τη βαλίτσα μας από το 3ο Εργαστήριο:
-Πρωινό
-Κολατσιό
-Δεκατιανό
Οι δραστηριότητες της ενότητας “Δεκατιανό εναντίον σνακ 1 – 0”
περιλαμβάνονται στον “Οδηγό προς εκπαιδευτικούς” & “Τον οδηγό δραστηριοτήτων”
από το πιλοτικό πρόγραμμα “Υγιή παιδιά Υγιής πλανήτης” που σχεδίασε η
ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς.