Στο Εργαστήριο Δεξιοτήτων “Steam και η Γη γυρίζει” θα ανακαλύψουμε με τα παιδιά το διάστημα και τους πλανήτες.Το συγκεκριμένο Εργαστήριο έχει ως στόχο μέσω της διερευνητικής μάθησης τα παιδιά να σκεφτουν και να βρουν απαντήσεις σε ερωτήματα για το Ηλιακό Σύστημα.
Η Μεθοδολογία STEAM που αξιοποιείται στο εργαστήριο αυτό, εμπλέκει 5 τομείς (φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, επιστήμες των μηχανικών, τέχνες , μαθηματικά ) και προσφέρει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν όλα τα παιδιά και να αναδείξουν της δεξιότητές τους.
1 και 2 εργαστήριο
Στο πρώτο εργαστήριο έγινε η γνωριμία με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
Στόχος να μάθουν τους πλανήτες του Ηλιακού συστήματος, να οπτικοποιήσουν τη σκέψη τους, να εκφραστούν με δημιουργικό τρόπο.
Κρύψαμε εικόνες με τους πλανήτες μέσα στην τάξη και με την κατάλληλη μουσική και ζητήσαμε από τα παιδιά να ψάξουν και να βρουν τις εικόνες αυτές. Για τη δραστηριότητα αυτή χρησιμοποιήσαμε την παρακάτω εικόνα των πλανητών από το Los Ninos.
Ζωγραφίσαμε ότι γνωρίζουμε για το διάστημα.
Στη συνέχεια και μετά από την αρχική ανίχνευση των πρότερων γνώσεων των παιδιών για το διάστημα, δημιουργήσαμε ένα ιστόγραμμα όπου σημειώσαμε τι θέλουμε να μάθουμε, τι θέλουμε να φτιάξουμε, που μπορούμε να απευθυνθούμε για να ολοκληρώσουμε τις γνώσεις μας γύρω από το θέμα.
Κάναμε επανάληψη τον αριθμό 4.Ζωγραφίσαμε 4 πλανήτες.
Είδαμε βίντεο, εικόνες και βιβλία για το ηλιακό μας σύστημα που μας έδωσαν αρκετές πληροφορίες για τους πλανήτες.
Θέτουμε ανοιχτά ερωτήματα προκειμένου να προάγουμε τη γνωστική δραστηριότητα και να μειώσουμε το γνωστικό φορτίο αλλά και να βοηθήσουμε τα παιδιά να εξασκήσουν την προσοχή και την παρατηρητικότητά τους όπως: Πόσοι είναι οι πλανήτες; Τι σχήμα έχουν; Τι χρώμα έχουν; Σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν; Βλέπετε ή παρατηρείτε κάτι ιδιαίτερο σε κάποιους πλανήτες που να τους διαφοροποιεί; Πως κινούνται; Που βρίσκεται ο Ήλιος; Που είναι ο δικός μας πλανήτης, η ΓΗ; Ποιος είναι ο πιο κοντινός πλανήτης στο δικό μας; Ποιος είναι ο πιο μακρυνός πλανήτης από τον δικό μας; Υπάρχει ζωή στους άλλους Πλανήτες;
Βάλαμε στη σειρά τους πλανήτες,φτιάξαμε ομαδική κατασκευή το διάστημα με υλικά όπως χαρτόνια,πλαστελίνη,αυτοκόλλητα με τους πλανήτες,κηρομπογιές,αλλά και ατομικές εργασίες.
Παίξαμε με τον πύραυλο που μας έφερε ο Παναγιώτης και ζωγραφίσαμε τους δικούς μας πυράυλους.