Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ασχοληθήκαμε με το αγαπημένο θέμα, κυριών και παιδιών ,την ΕΛΙΑ.
Αρχικά διερευνούμε τις υπάρχουσες εμπειρίες,που είναι αρκετές.Έτσι τα παιδιά μας είπαν για την ελιά ,ότι την τρώμε ,τη βάζουμε στη φασολάδα,πως τη μαζεύουμε από τα δέντρα ,την πάμε στο εργοστάσιο και τη κάνουνε λάδι!!!
Ζητήσαμε λοιπόν τι θα θέλανε να μάθουνε :
Ξεκινήσαμε πηγαίνοντας σε κοντινή μας ελιά,να τη δούμε ,να την παρατηρήσουμε ,και να μαζέψουμε και ελίτσες .
το αποτέλεσμα….μόνο ελίτσες δεν βρήκαμε!!! Έτσι μας έφερε μια μαμά ,για να τις φτιάξουμε .Προς το παρόν ,αλλάζουμε κάθε μέρα το νερό να ξεπικρίσουν.
Την άλλη μέρα είχαμε συγκεντρώσει αρκετές ελιές,προϊόντα της ,όπως πάστα ελιάς,λάδι σαπούνι….
και ξεκινήσαμε τις δοκιμές:
ΓΕΥΣΕΙΣ
‘Αγουρη ελιά.Τρώγεται; ΟΧΙ είναι πικρή!!!
τώρα δοκιμάζουμε ελιές, μαύρες, καλαμών,πράσινες,μικρές,στρογγυλές, τσακιστές,μεγάλες,ξυδάτες….
αλλά και ψωμί με πάστα ελιάς, ελιόψωμο (ευχαριστούμε τις μαμάδες για όσα μας φέρανε)
και είναι ,νόστιμες,αλμυρές ,ξινές,ξιδάτες.
Επίσης φάγαμε πρωϊνό όπως παλιά με λάδι και ζάχαρη, η γεύση εδώ ήταν γλυκιά.