Οικολογικά Σχολεία-Πράσινη σημαία στο σχολείο μας δεύτερη φορά.

Το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον κόσμο, τα Οικολογικά Σχολεία, συμπληρώνει φέτος τα 25 χρόνια λειτουργίας του. Στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιήθηκε η βράβευση 121 σχολικών μονάδων με την πράσινη σημαία, παγκόσμιο σύμβολο αειφορικής πιστοποίησης των σχολείων, στο Μουσείο Μπενάκη, το Σάββατο 6 Απρίλη 2019.                 

Tην εκδήλωση οργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του Προγράμματος, και τίμησε με την παρουσία της η κα Σίσσυ Παυλοπούλου, συζύγου  του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συμμετείχαν περισσότεροι από 500 μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, από όλη την Ελλάδα, που έδωσαν ένα γιορτινό τόνο με τα καταπληκτικά δρώμενα που παρουσίασαν. Παρευρέθηκε επίσης η κα Χρυσούλα Μπάκα, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Δ/νσης Υποστήριξης Προγραμμάτων για την Εκπαίδευση για την Αειφορία, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΠΦ, με αναφορά στην ιστορία των ανθρώπων της ΕΕΠΦ που ανέλαβαν την υλοποίηση του Προγράμματος πριν από 25 χρόνια. Τόνισε μάλιστα ότι, χάρη στις προσπάθειές τους, η Ελλάδα ήταν μία από τις 4 πρώτες χώρες εφαρμογής του. Ακολούθησε ο κ. Νίκου Πέτρου, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΠΦ που, μέσα από αρχειακές φωτογραφίες, παρουσίασε το πρώτο εκπαιδευτικό υλικό που δημιούργησε η ΕΕΠΦ και διένειμε σε όλα τα σχολεία της χώρας το 1951, πολύ πριν καν καθιερωθεί ο όρος περιβαλλοντική εκπαίδευση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εξέλιξη του Προγράμματος παγκοσμίως, κάνοντας λόγο για τις κοινές προκλήσεις στα περιβαλλοντικά ζητήματα και την ποικιλία των διαφορετικών δράσεων που αναπτύσσονται ως απάντηση σε αυτές, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πλέον υπάρχουν 51.000 Οικολογικά Σχολεία σε 67 χώρες, με συμμετοχή 1,3 εκ. εκπαιδευτικών και σχεδόν 20 εκ. μαθητών. Τελειώνοντας αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι νέοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της θαλάσσιας ρύπανσης και των άλλων κρίσιμων προβλημάτων των ημερών μας.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις του έργου των σχολείων μέσα από θεατρικά δρώμενα, βίντεο, τραγούδι και έκθεση αφίσας. Οι μαθητές πήραν το λόγο περνώντας το δικό τους μήνυμα ότι «η φύση μπορεί να γεννηθεί ξανά αν όλοι παλέψουμε μαζί μια αγκαλιά». Η εκδήλωση τελείωσε με την απονομή των Πράσινων Σημαιών και μια συγκινητική αναφορά της κα Σίσσυς Παυλοπούλου, που παρακίνησε τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν με δύναμη και σοβαρότητα το έργο των «Οικολογικών Σχολείων».

Για άλλη μια φορά το Σχολείο μας κατάφερε να αποσπάσει μια τόσο σημαντική διάκριση παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι η δεύτερη διάκριση για το Νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου στα Οικολογικά Σχολεία και η δεύτερη πράσινη σημαία που κερδίζει(πρώτη βράβευση το 2016). Συγχαρητήρια στα καταπληκτικά παιδάκια μου κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς για την άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:

   

 

 

 

 

Η αφίσα του Σχολείου μας.(Παράλληλα με την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε έκθεση αφίσας)

Τα βραβεία μας Εθνικό και Διεθνές.

 

Η σημαία εκεί που ανήκει. Στα χέρια των μικρών μου μαθητών.

Δείτε και την ανάρτηση των Οικολογικών Σχολείων

https://www.ecoschools.gr/news/121-oikologika-sholeia-apo-oli-tin-ellada-kerdisan-tin-prasini-simaia

Και η σελίδα του Σχολείου μας

https://www.ecoschools.gr/schools/nipiagogeio-agioy-dimitrioy

Η εκδήλωση βράβευσης στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ

Βραβεία σε «πράσινα» σχολεία από την Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης