Σχολικό λεωφορείο!

ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!

«Κόλλα το!» – Παιχνίδι για τους χρόνους των ρημάτων!

Αυγ 201727

Untitled-1

 

Ένα παιχνίδι που θα κάνει τους μαθητές μας να σκεφτούν αλλά και να κινηθούν!

Το «Κόλλα το!» είναι ένα παιχνίδι που σκέφτηκα για την εξάσκηση των μαθητών στην αναγνώριση του χρόνου των ρημάτων. Είναι απλό, αλλά διασκεδαστικό!

Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες, ανάλογα με το πλήθος τους, σε ίσα μέλη, αν είναι εφικτό.

Ο δάσκαλος έχει τις λευκές καρτέλες πλαστικοποιημένες ώστε να μπορεί να γράφει με μαρκαδόρο τα ρήματα διάφορων χρόνων και να σβήνει με υγρό μαντηλάκι ώστε να ξαναγράφει στον κάθε γύρο. Κολλάμε σε κάθε πινακάκι velcro αυτοκόλλητο, και πίσω από καθε καρτελάκι επίσης το velcro αυτοκόλλητο για να κολλάει πάνω στο πινακάκι.

20170914_093555Στόχος κάθε ομάδας είναι να κολλήσει στο σωστό χρόνο την καρτέλα με το ρήμα που της έδωσε ο δάσκαλος. Ο δάσκαλος, αφού γράψει ένα ρήμα σε κάθε καρτέλα μοιράζει ανάποδα τις καρτέλες πάνω στο θρανίο κάθε ομάδας. Μόλις δώσει το σύνθημα ο δάσκαλος τα παιδιά γυρνούν την καρτέλα, αναγνωρίζουν το χρόνο του ρήματος αλλά και τη φωνή που βρίσκεται και τρέχουν να κολλήσουν στο κατάλληλο πινακάκι το ρήμα που κρατούν μέσα στον χρόνο που έχει ορίσει ο δάσκαλος (πχ μέσα σε 30 δευτερόλεπτα). Αν το ρήμα είναι ενεργητικής φωνής και χρόνου αόριστου, πρέπει να το κολλήσουν στο πινακάκι του αορίστου που βρίσκεται κάτω από την ενεργητική φωνή, αν είναι παθητικής φωνής και χρόνου αορίστου, στο πινακάκι του αορίστου κάτω απ την παθητική φωνή κλπ.

Κερδίζει σε κάθε γύρο έναν πόντο κάθε ομάδα που κολλά σε σωστό πινακάκι το ρήμα που της δόθηκε.

Υπάρχουν δύο επιλογές όσον αφορά τους παίκτες: Μπορεί σε κάθε γύρο να παίζει ένας παίκτης από κάθε ομάδα και στον επόμενο γύρο ο άλλος παίκτης κ.ο.κ ή μπορεί κάθε φορά να αποφασίζει η ομάδα για την επιλογή της 20170914_103301απάντησης και να πηγαίνει ένας εκπρόσωπος απλώς να το κολλήσει.

Νικήτρια ομάδα είναι αυτή που θα έχει στο τέλος των γύρων τους περισσότερους πόντους!

Το παιχνίδι αυτό εύκολα προσαρμόζεται σε κάθε τάξη χρησιμοποιώντας μόνο τα πινακάκια της φωνής και των χρόνων που έχουν διδαχθεί στα παιδιά. Κάθε φορά προσθέτουμε όσους χρόνους μαθαίνουν τα παιδιά.

Στο παρακάτω αρχείο word θα τα βρείτε έτοιμα για εκτύπωση, έγχρωμα. Τα πλαστικοποιείτε, κολλάτε στην πίσω όψη των λευκών καρτελών και στην μπροστινή όψη των πινάκων velcro αυτοκόλλητο και μπορείτε να τα έχετε για πολλές τάξεις και χρονιές!

Καλή διασκέδαση!

ΚΟΛΛΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟΙ

Επιτρέπεται η προσωπική χρήση για το ψηφιακό υλικό που διατίθεται στο ιστολόγιο αυτό. Δεν επιτρέπεται η δημοσίευσή του σε άλλο έντυπο ή ψηφιακό μέσο με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή αρχείου. Τα κείμενα, οι φωτογραφίες και τα ενσωματωμένα αρχεία στις δημοσιεύσεις του ιστολογίου «Σχολικό Λεωφορείο» είναι πνευματική ιδιοκτησία του blogs.sch.gr/nantiaf/, η οποία προστατεύεται αυτοτελώς, βάσει του Ν.2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Επιτρέπεται η αποσπασματική αναδημοσίευση, στην οποία θα πρέπει να αναφέρεται η πηγή (https://blogs.sch.gr/nantiaf/) και να υπάρχει σύνδεσμος παραπομπής στη σχετική ανάρτηση στη σελίδα «Σχολικό Λεωφορείο», από όπου θα μπορεί να γίνεται λήψη του εκάστοτε αρχείου, αν υπάρχει. Προς σεβασμό για την προσπάθειά μου και την πολύωρη δουλειά που κάνω για τη δημιουργία του υλικού του ιστολογίου μου.

Νάντια Φάλκου

Αφήστε μια απάντησηTop
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων