Δώσε μου δυόσμο να μυρίσω!!!

Ο Βασίλης μετά τη μαργαρίτα, υιοθέτησε τον δυόσμο, ένα αρωματικό φυτό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον βασιλικό, το δεντρολίβανο, τη λεβάντα. Μία γλάστρα με δυόσμο είναι απαραίτητη σε κάθε μπαλκόνι, καθώς πρόκειται για ένα φυτό που ζητάει τόσο λίγα, αλλά δίνει τόσο πολλά! Τα φύλλα του έχουν πλούσιο άρωμα και με ελάχιστη φροντίδα μπορούμε να έχουμε φρέσκα φύλλα δυόσμου το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στη χώρα μας. Ο δυόσμος αγαπά τον ήλιο αλλά μπορεί να μεγαλώσει και σε μέρος με σκιά. Προσέχουμε να ποτίζουμε τη ρίζα συχνά και προσεκτικά και ποτέ τα φύλλα,  προκειμένου να μας χαρίζει το φυτό ασταμάτητα για πολλούς μήνες το άρωμά του και τους φρέσκους πράσινους βλαστούς του.

  

Και τώρα ας διαβάσουμε ένα υπέροχο ποίημα του Δημήτρη Καρυτιανού με τίτλο ¨ Βασιλικός και δυόσμος ¨

——————ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ     ΚΑΙ     ΔΥΟΣΜΟΣ—————-

 Φύτεψα σ’ ένα παρτέρι

δυόσμο και βασιλικό

να μυρίσει καλοκαίρι

στο  φτωχό μου σπιτικό.

 Τα ποτίζω κάθε βράδυ

τα ποτίζω κάθε αυγή

με νερό απ’ το πηγάδι

καθαρό που βγάζει η γη.

 Και ο δυόσμος μεγαλώνει

πρασινίζει διαρκώς

μα αυτός που μαραζώνει

είναι  ο βασιλικός.

Και τελειώνουμε το αφιέρωμά μας στον δυόσμο με ένα πανέμορφο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη που ερμηνεύει η Μαρία Φαραντούρη. Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης Πρώτη εκτέλεση: Ντόρα Γιαννακοπούλου

Δώσε μου δυόσμο να μυρίσω, λουίζα και βασιλικό!!

Πηγή: nantia11ΜΑΡΙΝΑ – MARINA – YouTube

Το λουλουδοτρενάκι του Μπίλη – Κουκλοθέατρο, της Βάσως Παρτσακουλάκη

Ο Μπίλης φτιάχνει ένα τρενάκι με λουλούδια αλλά η Μπλου έχει αλλεργία! Όσο προσθέτει λουλούδια στο τρενάκι ο Μπίλης,  τόσο η Μπλου κινδυνεύει να φταρνιστεί.

Θα καταφέρει η Μπλου να κρατηθεί; Γιατί ο Μπίλης μένει τελικά με μηδέν λουλούδια; Πώς θα καταφέρει να ξεπεράσει τη στεναχώρια του;

Πηγή: «Το λουλουδοτρενάκι του Μπίλη- Κουκλοθέατρο». Απαρίθμηση 1- 5. Πρόσθεση +1 από 5 ως 10. Έννοια του 0 – YouTube

Λουλουδοαινίγματα- λουλουδομαντέματα!!!

Τί είναι αίνιγμα; Αίνιγμα είναι μια ερώτηση, στην οποία περιγράφoυμε πρώτα ένα  συγκεκριμένο «πράγμα», χωρίς φυσικά να πούμε ποιό είναι,  και συνήθως τελειώνει με το ερώτημα «τι είναι;»

Ο Βάζος ο Λουλουδένιος είναι πολύ στενοχωρημένος. Έχει χάσει τα λουλούδια του και θέλει να τα ξαναβρεί ώστε όμορφα να στολιστεί. Θέλετε να τον βοηθήσουμε για να γίνει ξανά χαρούμενος;

Ακούμε προσεκτικά την περιγραφή του κάθε λουλουδιού και επιλέγουμε το σωστό λουλουδάκι από τις δύο φωτογραφίες που θα βλέπουμε κάθε φορά. Στο τέλος όλα τα λουλουδάκια που θα βρούμε θα μπουν στον Βάζο τον Λουλουδένιο και θα ξαναγίνει όμορφος και χαρούμενος!!!!

Προσοχή!!!! Ο Βάζος ο Λουλουδένιος στο τέλος κάτι μάς ζητάει!!!! Να φτιάξουμε με μαρκαδόρους σε χαρτί το δικό μας βάζο,  να  το στολίσουμε με τα λουλούδια που ακούσαμε και να στείλουμε  τη φωτογραφία στις δασκάλες  μας. Μη το ξεχάστε!!!!

 

Πηγή : https://view.genial.ly

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ: Καπελλάκη Γεωργία , Σιώζιου Αλεξάνδρα

Παιχνίδια με τους ήχους της φύσης την Άνοιξη

Ας κάνουμε μια «βόλτα» στην εξοχή, για να παίξουμε με τους ήχους που κυριαρχούν στη φύση αυτή την εποχή, την Άνοιξη.

 

Πηγή: Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

 

Παιδιά, παρακολουθήστε αυτό το βίντεο με πολλή μεγάλη προσοχή, ώστε να μπορείτε εύκολα να αναγνωρίστε τους ήχους στο παιχνίδι που θα ακολουθήσει.

Πηγή: ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΒΟΥΝΗ

 

Και τώρα, πάμε να παίξουμε!!

Πηγή: Vassia Vourga

Καλή επιτυχία!!!

Επιχείρηση για την σωτηρία ψαριών στη λίμνη Βουλκαριά, στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας

Νότια της Βόνιτσας και βόρεια της πόλης της Παλαίρου, απλώνεται η λίμνη Βουλκαριά. Ένας μαγικός υδροβιότοπος που μας μαγεύει τόσο με την άγρια χλωρίδα της, όσο με την ιδιόμορφη πανίδα της. Θυμάστε που λέγαμε για τα αποδημητικά πουλιά; Δυο φορές τον χρόνο χιλιάδες πάπιες, φαλαρίδες, ερωδιοί  και βουταλίδια έρχονται εδώ για να ξεχειμωνιάσουν.

Η σαγηνευτική λίμνη Βουλκαριά!

Ο πλησιέστερος στις όχθες της οικισμός είναι το χωριό μας, ο Άγιος Νικόλαος. Μία διώρυγα 1400 μέτρων, που οι κάτοικοι ονομάζουν «ο αύλακας της Κλεοπάτρας» διοχετεύει τα πλεονάζοντα νερά της στο Ιόνιο πέλαγος και την συνδέει με αυτό. Εκεί κοντά έγινε η ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ.

Ακούστε λοιπόν τι έγινε πριν μερικές ημέρες! Η αύξηση της στάθμης της λίμνης και άλλες αιτίες είχαν σαν αποτέλεσμα να ανοίξουν οι πόρτες της λίμνης Boυλκαριάς. Ένας μεγάλος αριθμός ψαριών, περίπου 5 τόνοι κυπρίνοι, βγήκαν από τις πόρτες και κατευθύνθηκαν στον δίαυλο της Κλεοπάτρας στον Άγιο Νικόλαο. Τα ψάρια αν έμεναν εκεί εγκλωβισμένα δεν θα μπορούσαν να ζήσουν από την έλλειψη οξυγόνου κι αν πέθαιναν θα δημιουργούνταν μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Έπρεπε λοιπόν κάποιος να τα βοηθήσει να φύγουν από εκεί και να μεταφερθούν σε ένα μέρος που θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Κι έτσι έγινε! Ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων και τη βοήθεια του Προέδρου του Αγίου Νικολάου, μετέφερε τους κυπρίνους από τη λίμνη Βουλκαριά στη λίμνη Παμβώτιδα, την όμορφη λίμνη των Ιωαννίνων. Με σεβασμό στην υγεία των πολιτών! Με σεβασμό στο περιβάλλον!

  

 Οι φωτογραφίες για τη διάσωση των ψαριών είναι από: (φωτο) – Karvasaras – Ειδήσεις από την Δυτική Ελλάδα και όλο τον κόσμο

Όμως κι άλλες φορές έχει συμβεί αυτό. Για παράδειγμα, το 2016 μεταφέρθηκαν 10 τόνοι γλανίδια, ψάρια του γλυκού νερού, από την περιοχή του Αγίου Νικολάου Βόνιτσας και τη διώρυγα της Κλεοπάτρας στη λίμνη των Ιωαννίνων. Η μεταφορά έγινε με φορτηγά, δεξαμενές και οξυγόνο και η επιχείρηση που κράτησε 3 ημέρες ονομάστηκε ¨επιχείρηση Κλεοπάτρα¨.

Και κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Ο υγρότοπος της Λίμνης Βουλκαριάς είναι διεθνούς σημασίας και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ!

Κι εδώ ένα βίντεο, δημιουργία του νηπιαγωγείου μας, με τις ομορφιές της Λίμνης Βουλκαριάς. Μια μοναδική απόδραση τώρα την Άνοιξη!!!

Την Άνοιξη θα ήθελα παρακαλώ … ! της Μαρίας Ιωαννίδου

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μελισσάκι που αποφάσισε να ανακαλύψει την Άνοιξη. Η Άνοιξη είναι η ίδια η ζωή, του είχε πει η μαμά του.

Βοήθησε το μελισσάκι να διαβάσει σωστά τον χάρτη και να γνωρίσει την Άνοιξη.

 

Θεατρικό παιχνίδι με λουλούδια

Άνοιξη! Η μέρα μεγαλώνει, ο ουρανός γίνεται πιο φωτεινός, τα λουλούδια ανθίζουν, η φύση αλλάζει χρώματα και ο αγέρας γεμίζει μυρωδιές. 

Τι λέτε παιδιά, γινόμαστε κι εμείς λουλούδια; Ναι!!!  Πάρτε θέσεις λοιπόν. Το παιχνίδι ξεκινά.

Πηγή: stella mavidou

Και τώρα που γεμίσατε με θετική ενέργεια τι θα λέγατε να ζωγραφίσετε ένα λιβάδι με τα δικά σας λουλούδια; Περιμένουμε με αγωνία τις ζωγραφιές σας για να γεμίσει το ιστολόγιό μας με ανοιξιάτικα χρώματα!

Δεν μ’ ακούς; ποίημα για την Άνοιξη

 

Αυτό είναι ένα όμορφο ποίημα για την Άνοιξη που το έγραψε η Μάρω Λοϊζου.   Ένα ποίημα γεμάτο ανοιξιάτικες εικόνες.

Ακούστε το προσεκτικά και ζωγραφίστε όποια εικόνα σας αρέσει περισσότερο.

     ΔΕ Μ’ ΑΚΟΥΣ;

Έρχομαι μέσα απ’ τα δέντρα.

Έλα, έλα,  κοριτσάκι,

μυρίζω πασχαλιά και μαντζουράνα.

Έλα, έλα, αγοράκι,

κυλήσου στο χώμα,

κάνε κολοτούμπες στο γρασίδι,

αγκάλιασε σφιχτά τη γάτα σου,

ρίξε μια πέτρα στο χελιδόνι που σε κοιτά στο

συρματόπλεγμα,

βγάλε μια δυνατή φωνή να ξαλαφρώσεις,

δώσε μια κλωτσιά στη μπάλα σου, να φτάσει στα ουράνια.

Έρχομαι μέσα απ’ τα δέντρα.

Πάρε ένα τριαντάφυλλο απ’ τον κήπο του γείτονα,

γύρνα στη σούβλα το πασχαλιάτικο αρνί,

κόψε μια μαργαρίτα μ’ αγαπά-δε μ’ αγαπά,

φτιάξε μαγιάτικο στεφάνι

με παπαρούνες, χαμομήλια και πράσινα στάρια.

Έλα, έλα, αγοράκι,

έλα, έλα,  κοριτσάκι.

Δε μ’ ακούς;

Είμαι η Άνοιξη!!

                                                    Μάρω  Λοίζου

ΕΡΓΑΣΙΑ:

Ακούγοντας το τραγούδι της Άνοιξης του Vivaldi, zωγραφίστε ανοιξιάτικες εικόνες από το ποίημα της Μάρως Λοϊζου με τίτλο «Δε μ’ ακούς;»

Eleni Lne Karafoulidou

Μην ξεχάσετε να γράψετε το όνομά σας, ημερομηνία και να μας το στείλετε για να το δημοσιεύσουμε στο ιστολόγιο μας.

 

Βρες το παραμύθι!!

Μπορείς να βρεις τον τίτλο του παραμυθιού από μία εικόνα; Παρατηρούμε προσεκτικά την εικόνα με τους ήρωες του παραμυθιού και μετά επιλέγουμε τον σωστό τίτλο. Δεν ξεχνάμε να πατήσουμε κάτω δεξιά το γαλάζιο κυκλάκι για να δούμε πόσο καλά τα καταφέραμε και μετά ξανά το γαλάζιο κυκλάκι για να προχωρήσουμε στο επόμενο παραμύθι. Έτοιμοι ; Καλή επιτυχία!!!

 

 

 

Πηγή : https://learningapps.org

Τι είναι για μένα η Άνοιξη!

 

Παιδιά καλημέρα,

αφού δούμε το παρακάτω βίντεο με τα χίλια μύρια θαύματα της Άνοιξης, ας ζωγραφίσουμε τι σημαίνει η Άνοιξη για μας.

Πηγή βίντεο: Georgia Kokkinaki

Δραστηριότητα: 

Τι είναι για μένα η Άνοιξη!!!

(ζωγραφίζω ό,τι είναι για μένα η Άνοιξη. Μία εικόνα σε κάθε πέταλο του λουλουδιού)

ΟΝΟΜΑ:

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:

 

Ημερολόγιο, Απρίλιος 2021

Απρίλιος! Ο δεύτερος μήνας της Άνοιξης.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το ημερολόγιο για να μετρήσετε τις ημέρες του μήνα, για να σβήνετε κάθε βράδυ τις ημέρες που περνούν, για να υπολογίζετε πόσες ημέρες απομένουν μέχρι το Πάσχα, για να ζωγραφίζετε κάθε μέρα τον καιρό πάνω στο αντίστοιχο κουτάκι.  Έχει ήλιο, συννεφιά, βροχή, αέρα; Μπορείτε ακόμα, να σημειώσετε τα σημαντικά σας ραντεβού για να μην τα ξεχάσετε.


Και ένα ανοιξιάτικο τραγούδι για θετική ενέργεια!!!

Η κυρία Άνοιξη,  Στίχοι, Μουσική: Χρυσάνθη Περάκη

Πηγή: ΜΑΓΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι!

 

Παραμύθι

Τίτλος: Το αυτοκίνητο που ήθελε να αλλάξει το χρώμα από τις ρόδες του

Συγγραφέας: Λευτέρης

Εικονογράφηση: Λευτέρης 

 

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι μακριά από εδώ, ήταν ένα αυτοκίνητο που δεν του άρεσε το χρώμα που είχαν οι ρόδες του. Ήταν μαύρες, μαύρες κι άραχνες. – Θέλω τις ρόδες μου κόκκινες σαν τις παπαρούνες, κίτρινες σαν τον ήλιο, γαλάζιες σαν τη θάλασσα και τον ουρανό. Πράσινες σαν το χορτάρι, ή άσπρες σαν τα σύννεφα. Το μαύρο χρώμα δεν μου αρέσει καθόλου.

 

Κι έτσι αποφάσισε να πάει στη ¨Χονδρούλα¨ Χώρα, όπου όλα είναι στρογγυλά. Από τα λουλούδια μέχρι τα σπίτια. – Ίσως εκεί οι ρόδες να είναι πολύχρωμες, σκέφτηκε. Μόλις έφθασε πήγε να βρει τη βασίλισσα Χονδρουλίτσα στο στρογγυλό παλάτι της. Τη βρήκε πάνω στο πατίνι της να κάνει τον γύρο του βασιλικού κήπου. Αλλά τι να δει! Και οι ρόδες του πατινιού της ήταν μαύρες. Ύστερα βγήκε στους κυκλικούς δρόμους της χώρας και ανακάλυψε πως όλα τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία είχαν μαύρες ρόδες. Έφυγε στενοχωρημένο και από τα μάτια του έτρεχαν μαύρα δάκρυα.

 

Καθώς οδηγούσε δακρυσμένο, βλέπει ξαφνικά μπροστά του το ουράνιο τόξο. Δεν το σκέφτηκε καθόλου, ανεβαίνει κατευθείαν πάνω του και τι να δει! Οι ρόδες του έγιναν χρωματιστές όπως τα χρώματα του ουράνιου τόξου και έλαμπε ολόκληρο από τη χρυσόσκονη του ήλιου. 

 

Το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Τώρα ήταν ένα χαρούμενο αυτοκίνητο με χρωματιστές ρόδες!!!

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα αδέσποτο ζώο

Δεν χρειάζονται πολλά για να βοηθήσουμε τα αδέσποτα του δήμου μας.  Όπως είπαμε και χθες που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, λίγο φαγητό και νερό, στοργή και αγάπη, είναι αρκετά. Αρκεί να είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Το βίντεο που ακολουθεί μας ενημερώνει με ένα πολύ όμορφο τρόπο για όλα όσα μπορούμε να κάνουμε, ώστε να μην υπάρχουν πια αδέσποτα. Ας το παρακολουθήσουμε με προσοχή.

Πηγή: Ο Λας κι η Ελ, (1) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ – YouTube

Ας ακούσουμε και τη δική τους φωνή. Έχουν τόσα να μας πουν!

Πηγή: penny markellou, 

Αν τα αδέσποτα ζώα είχαν φωνή τι θα μας έλεγαν; Μαθήτριες και οι μαθητές του Β1 Τμήματος μαζί με την κυρία της Πληροφορικής έδωσαν φωνή στα αδέσποτα ζώα κι έφτιαξαν ένα μικρό βίντεο με το Storybird και το Photostory.

Ποτέ δεν θα πειράξω

Πηγή: Fun for kids and parents

Και μια άλλη διασκευή

Πηγή: Νότες με χρώματα
τραγούδι, μουσική: Νίκος Κυριαζής

Η ιστορία ενός αδέσποτου σκύλου!

Αδέσποτο ζώο είναι κάθε ζωάκι συντροφιάς το οποίο είτε δεν έχει σπιτάκι, γεννήθηκε και ζει στο δρόμο είτε βρέθηκε για κάποιο λόγο μακριά από το σπιτάκι του και τους ανθρώπους που το φρόντιζαν.

Πολλά ζωάκια έγιναν αδέσποτα γιατί οι άνθρωποι που τα φρόντιζαν και τα αγαπούσαν δε τα ήθελαν πια και τα άφησαν στο δρόμο. Αυτά τα ζωάκια έκαναν μωράκια που ζούσαν και αυτά στο δρόμο και με αυτόν τον τρόπο τα αδέσποτα αυξάνονται.

Μια τέτοια ιστορία είναι και η ιστορία ενός σκυλάκου, του Ξουτ. Οι άνθρωποι που το φρόντιζαν τον άφησαν στο δρόμο και ο Ξουτ έγινε αδέσποτος. Ας δούμε την ιστορία του….

 

Για τον Ξουτ όλα πήγαν καλά και στο τέλος βρήκε ξανά σπιτάκι και κάποιον να τον αγαπά και να τον φροντίζει. Όμως δεν είναι όλα τα αδέσποτα ζωάκια τόσο τυχερά.

Δεν ξεχνάμε :

 • Tα ζώα δεν είναι παιχνίδια. Υιοθετούμε ζωάκι μόνο όταν ξέρουμε ότι θα είμαστε υπεύθυνοι, θα το φροντίζουμε και θα το αγαπάμε για πάντα!
 • Δεν αγοράζουμε ζωάκια αλλά υιοθετούμε!
 • Αν δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε στο σπίτι μας κάποιο ζωάκι πάντα μπορούμε να βάζουμε νεράκι και φαγητό στα αδέσποτα!
 • Δεν χτυπάμε και δεν κακοποιούμε τα ζώα. Πονάνε , λυπούνται και νιώθουν όπως και εμείς. Κάποια ζωάκια που ζουν στο δρόμο  είναι άγρια. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιος πριν τα κακοποίησε και τα χτύπησε.
 • Αγαπάμε και φροντίζουμε τα ζώα!!!!

Πηγή :You tube.gr- Η χώρα των παραμυθιών

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων – 4 Απριλίου

Σήμερα, 4 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, η οποία καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων. Δεν πρόκειται για μία  ημέρα γιορτής. Έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει όλους μας, τη διεθνή κοινότητα και τον καθένα μας ξεχωριστά,  σχετικά με την τύχη των αδέσποτων ζώων.

Στον πλανήτη μας υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 600 εκατομμύρια αδέσποτα ζωάκια, τα οποία χρειάζονται τη βοήθειά μας. Είναι πληγωμένα, πεινασμένα, διψασμένα, κρυώνουν τον Χειμώνα και ζεσταίνονται το Καλοκαίρι. Έχουν ανάγκη τη φροντίδα μας για να ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να δείχνουμε την αγάπη μας σε αυτά τα αδύναμα και απροστάτευτα πλάσματα; Να πιέζουμε τον δήμο μας για τη στείρωση και την περίθαλψή τους. Να αφήνουμε λίγη τροφή και νερό έξω από την πόρτα μας όποτε μπορούμε. Να λέμε στη μαμά και τον μπαμπά να στειρώσουν το σκυλάκι ή τη γατούλα μας. Να τους φερόμαστε με στοργή και αγάπη. Και αν θέλουμε να έχουμε ένα κατοικίδιο, να  το υιοθετούμε με υπευθυνότητα,  σώζοντας ένα πλάσμα από τον δρόμο.

Ο Μαχάτμα Γκάντι, ένας Ινδός στοχαστής, είπε πως «Το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα».

Και μην ξεχνάμε: Υιοθετούμε αδέσποτα ζωάκια και δεν τα αγοράζουμε.

Πηγή βίντεο: ΚΔΑΠ Δήμος Λαρισαίων

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, παραμύθι

Αφήγηση του παραμυθιού » Τα αδεσποτάκια » της Γιολάντας Τσορώνη – Γεωργιάδη -Εικονογράφηση : Ναταλία Καπατσούλια -Εκδόσεις : Σαββάλας

– Εισαγωγικός πρόλογος και καταληκτικός επίλογος του παρόντος video ( πριν και μετά την αφήγηση του παραμυθιού ) : Jeffie

Πηγή: (1) 4 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων -» ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑΚΙΑ » – Παιδικό παραμύθι -Jeffie – YouTube

Μαθαίνω για την Άνοιξη

Τι μας φέρνει η άνοιξη; Ποιοι είναι οι μήνες της άνοιξης και τι γιορτάζουμε τον κάθε μήνα; Ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά αυτής της εποχής; Ελάτε να μάθουμε για τα αποδημητικά πουλιά, τον κύκλο ζωής των φυτών και τι χρειάζονται για να μεγαλώσουν. Να δούμε τα ωφέλιμα και τα βλαβερά έντομα και τον κύκλο ζωής της πεταλούδας, αλλά και τη ζωή στο μελίσσι. Να μάθουμε τα λουλούδια της άνοιξης, να παρατηρήσουμε τη φύση που ανθίζει, να δούμε τις αλλαγές της.

Πηγή: picou picou

Οι θαλάσσιες χελώνες και η προστασία τους

Ο Χρήστος επισκέφτηκε τον Άγιο Γιάννη, μια όμορφη παραλία που βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας και τι νομίζετε πώς συνάντησε; Μια θαλάσσια χελώνα!

Ειδοποιήσαμε το λιμεναρχείο – όπως πρέπει πάντα να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις – γιατί ίσως χρειαζόταν βοήθεια, φροντίδα και προστασία.

Παραλία Άγιος Γιάννης στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας

Όταν επέστρεψε σπίτι, μας έστειλε το δικό του μήνυμα «Αγαπώ και προστατεύω τις χελώνες» μέσα από ένα υπέροχο κολάζ!

Το γεγονός αυτό μας έδωσε την αφορμή να μάθουμε μερικά πράγματα για τις θαλάσσιες χελώνες.

Ξέρετε πόσα χρόνια υπάρχουν οι θαλάσσιες χελώνες πάνω στη γη; Ένα; δύο; Εκατό; Χίλια; Όχι! Ακόμα πιο πολλά. Υπάρχουν γύρω στα 160 εκατομμύρια χρόνια. Ναι, καλά ακούσατε! Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σαν ζωντανοί δεινόσαυροι. Ζουν στη θάλασσα και βγαίνουν στην ακτή μόνο τα θηλυκά για να αφήσουν τα αυγά τους. Όμως στις ακτές δεν υπάρχει πολύς χώρος ελεύθερος πια, κάθε καλοκαίρι. Οι ομπρέλες, οι ξαπλώστρες, ο τεχνητός φωτισμός, ο θόρυβος και η ανθρώπινη παρουσία το βράδυ τις ενοχλούν. Με όλα αυτά, οι χελώνες δεν βρίσκουν πια θέση στην παραλία να γεννήσουν, ενώ με τα φώτα τα χελωνάκια μπερδεύουν τον δρόμο τους και δεν μπορούν να φτάσουν στη θάλασσα.

Έτσι οι χελώνες στις μέρες μας απειλούνται με εξαφάνιση και γι’ αυτό περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων. Από ποιους όμως κινδύνους απειλείται η θαλάσσια χελώνα;

Μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες είναι η τυχαία εμπλοκή τους σε αλιευτικά εργαλεία, όπως είναι τα δίκτυα και τα παραγάδια, ή συγκρούονται με σκάφη. Επίσης, πολύ συχνά πεθαίνουν επειδή καταπίνουν πλαστικό, όπως είναι οι πλαστικές τσάντες που καταλήγουν στις θάλασσές μας. Γι’ αυτό κι εμείς θα πρέπει να φροντίζουμε να μην αφήνουμε ποτέ σκουπίδια φεύγοντας από  την παραλία. Θα πρέπει επίσης να ψωνίζουμε με τη δική μας επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα ή δίχτυ, όπως ψώνιζαν παλιά οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας και μην επιλέγουμε συσκευασίες μιας χρήσης ούτε πλαστικά μπουκάλια.

Μπορούμε ακόμα να βοηθήσουμε στη σωτηρία των θαλάσσιων χελωνών τρώγοντας υγιεινά! Επιλέγοντας τοπικά προϊόντα που δεν έχουν ταξιδέψει από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη και δεν έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία, συμβάλλουμε στη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου που επηρεάζουν την αλλαγή του κλίματος.

Και μην ξεχνάμε! Οι θαλάσσιες χελώνες χρειάζονται πολλούς φίλους για να επιβιώσουν στις θάλασσές μας!

 

Πηγή βίντεο: Χελώνα Ενυδρείο Ωκεανών – Δωρεάν βίντεο στο Pixabay

Αν ήμουν βιβλίο, Andre Letria

 

Αν ήμουν βιβλίο! 

Ένα βιβλίο για τη μαγεία της ανάγνωσης !!

Αλήθεια παιδιά, εσείς αν ήσασταν βιβλίο, τι βιβλίο θα θέλατε να είστε; Ζωγραφίστε το και στείλτε το να φτιάξουμε το δικό μας βίντεο.

Πηγή: Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Ο Κηπουρός των Παραμυθιών

Μία ιστορία γεμάτη αγάπη για το βιβλίο και το διάβασμα!

Μια ιστορία που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μικρούς και μεγάλους και θα ανοίξει διάπλατα τις καρδιές τους για να ταξιδέψουν στον φανταστικό κόσμο των παραμυθιών.

Συγγραφέας: Claudio Gobbetti Εικονογράφηση: Diyana Nikolova Μετάφραση: Ράνια Δ. Τζιαμπίρη Εκδόσεις: Τζιαμπίρης Πυραμίδα

Πηγή: Πες μου ένα παραμύθι! – Tell me a fairy tale!

Εύκολοι Σελιδοδείκτες για τα βιβλία μας

Σελιδοδείκτες απλοί, γεμάτοι χρώματα και το σημαντικότερο; Οι δικοί σας σελιδοδείκτες!!

Είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε σελιδοδείκτες χρησιμοποιώντας απλά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας ή εύκολα μπορούμε να βρούμε. Χρησιμοποιείστε ότι παλιό έχετε: κουμπιά, αυτοκόλλητα, τσιμπιδάκια για τα μαλλιά, μικρά διακοσμητικά από διάφορα υλικά, ύφασμα, αγκράφες, μικρά παιχνίδια, ένα λουλούδι που θα πλέξει η γιαγιά….. Κολλήστε τα πάνω σε μανταλάκια ξύλινα ή πλαστικά, ή σε γλωσσοπίεστρα (τα ξυλάκια που χρησιμοποιεί ο γιατρός για να μας κοιτάξει τον λαιμό και που βρίσκουμε στο φαρμακείο) και οι σελιδοδείκτες μας είναι έτοιμοι !!!

Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε ένα ορθογώνιο κομμάτι χαρτόνι που θα το ζωγραφίσετε όπως σας αρέσει και στη μια άκρη του θα κάνετε μια τρυπούλα για να δέσετε κορδέλες.

Παρακάτω θα δείτε μερικές ιδέες. Και θυμηθείτε πως ένας σελιδοδείκτης είναι πάντα ένα χρήσιμο δώρο για όσους αγαπούν το διάβασμα. Φτιάξτε τους δικούς σας σελιδοδείκτες και χαρίστε τους σε όσους αγαπάτε!

Καλή διασκέδαση! Και όπως πάντα, περιμένουμε τις δημιουργίες σας!

Με γλωσσοπίεστρα και διακοσμητικά

 

Με γλωσσοπίεστρα και διακοσμητικά

 

Με ζωγραφισμένα γλωσσοπίεστρα και διακοσμητικά

 

Με μανταλάκια και διακοσμητικά

 

Με χαρτόνι και κορδέλες

 

πλεκτό λουλουδάκι για                     διακόσμηση

      

Η τελεία (αφήγηση παραμυθιού)

Η Λία λέει πως δεν μπορεί να ζωγραφίσει. Η δασκάλα της όμως έχει άλλη γνώμη . . . Μια πρωτότυπη ιστορία για το ταλέντο και τις ικανότητες που κρύβει ο καθένας μας!!!

Συγγραφέας: Peter H. Reynolds Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου Εκδόσεις: Αίσωπος

Πηγή: (1) Η τελεία (The dot.) (αφήγηση παραμυθιού) – YouTube

Λέξεις, λέξεις, λέξεις…….. Η μελωδία της ελπίδας

Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) γίνεται χορηγός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Επιλέγει ένα θέμα και καλεί έναν γνωστό συγγραφέα να γράψει ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά του κόσμου και έναν γνωστό εικονογράφο να φιλοτεχνήσει μια αφίσα.         

Το 2021 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle, και η  αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Roger Mello, που γεννήθηκε στην Μπραζίλια. 

 Το μήνυμα όπως κάθε χρόνο, μετάφρασε στα ελληνικά η Επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, η συγγραφέας κ. Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και διανέμεται με τη φροντίδα του. 

 Σε όλες τις χώρες τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες, οι εκπαιδευτικοί, γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή μέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για το βιβλίο και το διάβασμα.                      

 

          Η μουσική των λέξεων     (Margarita Engle)

Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά.

Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν.

Οι λέξεις είναι ήχοι από τύμπανα και φλάουτα στη σελίδα,

καλλίφωνα πουλιά που πετούν ψηλά, ελέφαντες που σαλπίζουν,

ποτάμια που κυλούν, καταρράκτες που ξεχύνονται,

πεταλούδες που στροβιλίζονται

ψηλά στον αέρα!

Οι λέξεις μας καλούν να χορέψουμε-ρυθμούς, στίχους,

χτυποκάρδια, παλιές ιστορίες και νέες,

φανταστικές και αληθινές.

Είτε είσαι στο σπίτι ασφαλής

ή τρέχεις να περάσεις τα σύνορα για μια άλλη χώρα

και μια ξένη γλώσσα, οι ιστορίες και τα μηνύματα

σου ανήκουν!

Όταν μοιραζόμαστε λέξεις, οι φωνές μας

γίνονται η μουσική του μέλλοντος,

ειρήνη, χαρά και φιλία,

μια μελωδία 

ελπίδας!

(Απόδοση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου)

Μαθαίνω για τα βιβλία

 • Ποια είναι τα μέρη ενός βιβλίου;
 • Ποια είναι τα είδη των παιδικών βιβλίων;
 • Από τι υλικό είναι φτιαγμένα;
 • Πού βρίσκουμε τα βιβλία;
 • Γιατί λέμε πως τα βιβλία είναι φίλοι μας;

Το παρακάτω βίντεο μας δίνει απαντήσεις σε αυτά,  αλλά και σε άλλα ερωτήματα σχετικά με το παιδικό βιβλίο.

Πηγή: Junior Explorers

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Όλοι μας γνωρίζουμε τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, τον μεγάλο Δανό παραμυθά. Στο νηπιαγωγείο μας έχουμε διαβάσει πολλά από τα βιβλία του, όπως το ασχημόπαπο, τη τοσοδούλα, τη βασίλισσα του χιονιού, το αηδόνι του αυτοκράτορα, τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα, τον μολυβένιο στρατιώτη, το κοριτσάκι με τα σπίρτα, τη μικρή γοργόνα, τη βοσκοπούλα και τον καπνοκαθαριστή.

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γεννήθηκε στις 2 Απριλίου, πριν 200 χρόνια περίπου. Αυτή η ημέρα, δηλαδή η ημέρα των γενεθλίων του, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου! Μια ημέρα πολύ σημαντική. Ξέρετε γιατί;

Γιατί το βιβλίο μας κρατά συντροφιά και μπορεί να γίνει ένας από τους καλύτερους μας φίλους. 

Γιατί με ένα βιβλίο διασκεδάζουμε, χαλαρώνουμε, μαθαίνουμε καινούργια πράγματα, ταξιδεύουμε σε κόσμους μαγικούς, μεταμορφωνόμαστε σε παραμυθένιους ήρωες, ζούμε φανταστικές περιπέτειες.

Γιατί με ένα βιβλίο πετάμε!

Γιατί σε ένα βιβλίο όλα μπορούν να συμβούν!

Δραστηριότητα:

α) Όλοι στο σπίτι σας έχετε βιβλία και κάποια από αυτά ίσως να είναι τα αγαπημένα σας. Η αλήθεια είναι πως όλοι έχουμε κάποιο αγαπημένο βιβλίο. Τι θα λέγατε να τα παρουσιάσετε στους συμμαθητές και τους φίλους σας; Να τα γνωρίσουν κι εκείνοι; Και ποιος ξέρει… Ίσως  ανακαλύψετε κοινά ενδιαφέροντα και προτιμήσεις. Και ίσως αργότερα, αν φυσικά θέλετε, να τα ανταλλάξετε και να τα μοιραστείτε.

Φωτογραφηθείτε με το αγαπημένο σας βιβλίο κρατώντας το με τα δυο σας χέρια μπροστά από το πρόσωπό σας, έτσι ώστε να καλύπτει το πρόσωπό σας και να φαίνεται καθαρά το εξώφυλλο με τον τίτλο, τον συγγραφέα, τον εικονογράφο και τις εκδόσεις. Στείλτε μας τις φωτογραφίες για να τις δημοσιεύσουμε στο ιστολόγιο του σχολείου μας. Αν θέλετε, μπορείτε να μας στείλετε περισσότερα από ένα βιβλία.

β) Αν θέλετε, μπορείτε να ζωγραφίσετε το εξώφυλλο του αγαπημένου σας βιβλίου και να μας το στείλετε.

Πρωταπριλιά, μπερδεύτηκαν τα χρώματα!!!

Άραγε, πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν ο ήλιος ήταν πράσινος, ο ουρανός μαύρος και το χορτάρι μπλε; Θα ήταν το ίδιο όμορφος και φωτεινός;  Η αλήθεια είναι, πως η φύση μας χαρίζει απλόχερα τα χρώματά της και το αποτέλεσμα μας μαγεύει!

Ένα Καραμελόδεντρο στην αυλή του Νηπιαγωγείου Αγίου Νικολάου Βόνιτσας

Παιδιά καλημέρα!

Σήμερα πρωί – πρωί μια έκπληξη μας περίμενε  στην αυλή του νηπιαγωγείου μας. Καταμεσής στον κήπο έστεκε ένα μεγάλο Καραμελόδεντρο. Από τα κλαδιά του ξεχύνονταν βροχή πολύχρωμες καραμέλες, χρωματιστά ζαχαρωτά, λαχταριστά γλειφιτζούρια και λουκουμάκια με ζάχαρη άχνη που στραφτάλιζε στις πρωινές ηλιαχτίδες. Τα γλειφιτζούρια κρέμονταν από τα κλαδιά με κόκκινες κλωστές παραμυθιών,  οι καραμέλες και τα ζαχαρωτά με άσπρες συννεφοκλωστές  και τα λουκουμάκια με αποκριάτικες κορδέλες. Στην κορυφή του δέντρου έλαμπε ένα πεφταστέρι και ολόγυρα χόρευαν ανάλαφρα μωβ, κίτρινες και τριανταφυλλί  πεταλουδίτσες.

Μείναμε με το στόμα ανοικτό!

 • Από πού ξεφύτρωσες εσύ; το ρωτήσαμε με μια φωνή.
 • Από τη χώρα των Ζαχαρωτών. Κάνω τον γύρο του κόσμου σε μία ημέρα, για να κεράσω όλους με τους γλυκούς μου καρπούς και να ευχηθώ καλό μήνα. Ελάτε, πάρτε όσα ζαχαρωτά θέλετε κι ακόμα παραπάνω!
 • Ευχαριστούμε πολύ. Από ένα θα πάρουμε. Χωρίς να θέλουμε να σε προσβάλλουμε, τα πολλά γλυκίσματα δεν κάνουν καλό στην υγεία.
 • Τα δικά μου ζαχαρωτά είναι γεμάτα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν γάλα από μακρινούς γαλαξίες, νέκταρ και βασιλικό πολτό, δάκρυα χαράς, άρωμα από τετράφυλλο τριφύλλι και χρώματα ουράνιου τόξου. Ένα ζαχαρωτό τη μέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Πήραμε κι εμείς ένα καλάθι κι αρχίσαμε να το γεμίζουμε με τους γλυκούς καρπούς. Ύστερα το Καραμελόδεντρο τεντώθηκε, ξεδιπλώθηκε, στροβιλίστηκε στο απαλό φύσημα του ανέμου και αφού μας ευχήθηκε καλή Πρωταπριλιά, χάθηκε ανάλαφρα στο απέραντο γαλάζιο του ανοιξιάτικου ουρανού.

Καλή Πρωταπριλιά και καλό μήνα παιδιά

            Οι κυρίες σας

 

Πρωταπριλιά – Το έθιμο της Πρωταπριλιάς!!

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας των λουλουδιών, η βροχή του θεωρείται από τους γεωργούς πολύ ευεργετική, και παλαιότερα στη Θράκη το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς θεωρούνταν θεραπευτικό και το έδιναν στους αρρώστους. Το πιο βασικό όμως έθιμο του μήνα Απριλίου είναι η Πρωταπριλιά, δηλαδή η ημέρα που λέμε μικρά αθώα ψεματάκια και κοροϊδεύουμε όσο πιο έξυπνα μπορούμε… φωνάζοντας στο τέλος περιπαικτικά «πρωταπριλιά»!  Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.

Τα ψέματα των ψαράδων.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί,  έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει και  με το πέρασμα του χρόνου αυτή η συνήθεια έγινε  έθιμο.

Η γαλλική πρωτοχρονιά.

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Πρώτα οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, αλλά το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος ο 9ος, αποφάσισε να γιορτάζεται  πλέον την 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν άρεσε σε όλους τους  πολίτες, οι οποίοι συνέχιζαν να γιορτάζουν την  Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου και οι υπόλοιποι για να τους κοροϊδέψουν τους έστελναν αυτή τη μέρα πρωτοχρονιάτικα δώρα. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα με ίδια τη βασική ιδέα, αλλά  αποκτώντας μια ελληνική χροιά.  Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά, ενώ σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Παραμύθια για τα ψέματα.

Ο ψεύτης Βοσκός (Αίσωπος)

«Ένα ψέμα την ημέρα, την αλήθεια κάνει πέρα κι αν δεν θέλεις σαν τον βοσκό να την πατήσεις την αλήθεια να αγαπήσεις»

 

Πινόκιο (Κάρλο Κολόντι)

Τραγούδι – Τα ψέματα

Στραβός βελόνα γύρευε, ολά-ολά (x 2)
Μέσα σε αχυρώνα, βατσιτσέλο-βατσιτσό (x 2)

Και ο κουφός του έλεγε, ολά-ολά (x 2)
Πως άκουσ’ ένα κρότο, βατσιτσέλο-βατσιτσό (x 2)

Πολλά ψέματα είπαμε,ολά-ολά (x 2)
Άς πούμε και μι’ αλήθεια, βατσιτσέλο-βατσιτσό (x 2)
Ο κόκορας εγέννησε, ολα-ολα (x 2)
Σαράντα κολοκύθια, βατσιτσέλο-βατσιτσό (x 2)

Τα κολοκύθια είχανε μέσα νερό, ολά-ολά (x 2)
Και το νερό βατράχια, βατσιτσέλο-βατσιτσό (x 2)

Και δεν ξεχνάμε!!!! Ο Μάρτιος έφυγε!!! Βγάζουμε το μαρτάκι από το χεράκι μας και το βάζουμε σε κλαδάκι για να φτιάξουν τα πουλάκια τις φωλίτσες τους ή το καίμε την Ανάσταση με τη λαμπάδα μας!!!

Παιδάκια, αθώα ψεματάκια λέμε μόνο την πρωταπριλιά. Πρέπει να λέμε πάντα την αλήθεια γιατί….

Όποιος λέει ψέματα έχει πολλά μπερδέματα, όποιος λέει αλήθεια έχει φίλους και βοήθεια!!!!

 

Πηγή : https://el.wikipedia.org, you-tube BedtimeStories Collection, you-tube radkId TV, https://www.ethnos.gr

Πρωταπριλιά – Ψέματα θα πω

Χιουμοριστικό τραγούδι για την Πρωταπριλιά

Στίχοι / μουσική διασκευή / τραγούδι / σύνταξη βίντεο – Ελευθερία Βογιατζάκη

Σήμερα η μέρα είναι διαφορετική,

ψέματα πολλά θα πεις

κι εσύ κι εσύ κι εσύ.

Πρώτη του Απρίλη,

σήμερα πρωταπριλιά

σαν τον Πινόκιο κι εγώ

λέω ψέματα πολλά.

 Ψέματα θα πω

στους φίλους μου παιδιά,

στα αδέρφια, στη γάτα μου

σε όλο τον ντουνιά.

Άκουσα μια γάτα

που έκανε κο, κό

και μια καμηλοπάρδαλη

που χόρευε ταγκό.

Είδα ένα πίθηκο

να με χαιρετά

με ένα χέρι τριχωτό

και να μου λέει γεια.

 Είδα ένα δεινόσαυρο

δειλά να νιαουρίζει

και μια μπανάνα κίτρινη

γοργά να κοκκινίζει.

 Είδα ένα αυγό

που έκανε μια κότα,

να σπάει και να βγαίνει

από μέσα μια μπότα.

Κι εγώ σαν τον Πινόκιο

ψέματα θα πω

και η μύτη μου μεγάλωσε

σαν να ήταν ρυμουλκό.

Πηγή: U and I in mUsIc

Ο Απρίλης είπε ψέματα, τραγούδι

Στίχοι : Ιωάννα Κυρίτση-Τζιώτη Μουσική – Ερμηνεία : Πάνος Γαληνός

Ο Απρίλης είπε ψέματα

πως θα μας φέρει χιόνια,

όμως τον μαρτυρήσανε

τα μαύρα χελιδόνια.

Ψαλίδισαν στον ουρανό

τον έβαψαν γαλάζιο,

με παπαρούνες γέμισαν βουνά,

χωριό και κάμπο!!!

 

Πηγή: Fun for kids and parents

Όταν ανακυκλώσιμα υλικά , όσπρια και ζυμαρικά συναντούν τη φύση, δημιουργούνται έργα τέχνης!!

Ο Λέαντρο συνδυάζοντας ανακυκλώσιμα υλικά, ζυμαρικά, όσπρια, φύλλα και ανθούς της φύσης, δημιούργησε πρωτότυπους εικαστικούς πίνακες.

Αποκριές, Μένουμε σπίτι και δημιουργούμε

Ο Λέαντρο μας έστειλε τις όμορφες αποκριάτικες ζωγραφιές και κατασκευές του για να τις μοιραστούμε όλοι μαζί. Δείτε το παρακάτω βίντεο και απολαύστε ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο του καρναβαλιού!!

Παίζουμε με τα όσπρια;

Μένετε σπίτι και βαριέστε; Τα σχολεία είναι κλειστά, οι γονείς σας λείπουν στη δουλειά ή έχουν δουλειές στο σπίτι κι εσείς θέλετε να περάσετε δημιουργικά και ευχάριστα τον χρόνο σας.

Να μια διασκεδαστική ιδέα!!!

Ανοίγετε το ντουλάπι της κουζίνας με τα όσπρια (πάντα με την άδεια και τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά). Μπορείτε να διαλέξετε ό,τι θέλετε: ρεβίθια, φασόλια γίγαντες, φασόλια μαυρομάτικα, φακές….. Για αρχή ας ξεκινήσουμε από δύο. Βάζετε μια μικρή ποσότητα από το καθένα σε ένα ταψάκι και ανακατεύετε καλά. Τώρα θα πρέπει να τα ξεχωρίσετε και να φτιάξετε ομάδες σε μικρά μπολάκια. Μία ομάδα με φασόλια, μία με ρεβίθια. Πόσο γρήγοροι είστε; Πάμε ξανά!

Έχουμε στο σπίτι παρέα;

 • Ο καθένας παίρνει μπροστά του ένα μπολάκι με ίση ποσότητα από όσπρια και θα πρέπει να τα ξεχωρίσει φτιάχνοντας ομάδες, όπως πριν. Ποιος είναι ο πιο γρήγορος;
 • Φυσάμε τα όσπρια με ένα καλαμάκι προσπαθώντας να τα φθάσουμε από τη μια άκρη που ορίσαμε ως αφετηρία, στο τέρμα. Για παράδειγμα, από τη μια άκρη του τραπεζιού στην άλλη. Ποιανού το ρεβίθι έφθασε πρώτο;
 • Γεμίζουμε το κουτάλι μας με όσπρια και τα μεταφέρουμε σε ένα σημείο που έχουμε ορίσει από πριν, προσέχοντας να μη μας πέσουν στο έδαφος. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και ξανά πίσω γρήγορα,  ώσπου να μεταφέρουμε όλα μας τα όσπρια.

Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε καλαμπόκι, ρύζι ή ζυμαρικά.

Καλή διασκέδαση!!

Ανοιξιάτικα λουλούδια με απλά υλικά

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορούμε να δούμε πώς τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας,  δημιούργησαν όμορφες κατασκευές και έδωσαν ζωή σε άχρηστα υλικά, συνδυάζοντάς τα με όσπρια και ζυμαρικά!

Μένουμε σπίτι και δημιουργούμε!!!

Ώρα της Γης 2021: Απόψε σβήνουμε συμβολικά τα φώτα για μία ώρα

Σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα το Σάββατο 27/03/2021,  8.30 μ.μ. – 9.30 μ.μ..

H Ώρα της Γης είναι μία παγκόσμια δράση που διοργανώνεται από το WWF (οργάνωση που αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος),  μία φορά τον χρόνο στα τέλη Μαρτίου. Κάθε χρόνο ενθαρρύνονται οι άνθρωποι, οι κοινότητες, οι επιχειρήσεις και οι κρατικοί φορείς, να σβήνουν τον ηλεκτρικό φωτισμό που δεν τους είναι απαραίτητος για εξήντα λεπτά, από τις 8:30 μμ έως τις 9:30 μμ, ώστε να εξοικονομείται ενέργεια, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Φέτος στη χώρα μας θα συμμετάσχουν σβήνοντας τα φώτα, η Ακρόπολη, ο Λευκός Πύργος, η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, το Μέγαρο Μουσικής, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Ρωμαϊκό Ωδείο στην Πάτρα, το Κάστρο Μονεμβασιάς, το Κάστρο Άμφισσας, καθώς και πολλοί δήμοι σε όλη τη χώρα. Στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης θα συμμετάσχει και η Προεδρία της Δημοκρατίας καθώς τα φώτα στο Προεδρικό Μέγαρο θα σβήσουν, συμβολικά, από τις 20:30 έως τις 21:30.

Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Οργάνωση, «το Σάββατο, την Ώρα της γης, έχουμε ετοιμάσει για εσένα μια πολύ ωραία έκπληξη! Στις 20:30 σβήσε τα φώτα, μπες και παρακολούθησε την μεγάλη μουσική γιορτή που σε περιμένει στον ιστότοπο:

https://www.youtube.com/watch?v=jUFdhtIrS-A  

Μια άλλη επιλογή είναι να αφηγηθείτε παραμύθια ο ένας στον άλλον και γιατί όχι, να φτιάξετε το δικό σας παραμύθι με αφορμή την ώρα της Γης. Και βέβαια, μην ξεχάσετε να μας το στείλετε.

Έχω για φίλο μου ένα λουλούδι!

Η Άνοιξη είναι η εποχή των λουλουδιών και τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας συνεχίζουν να υιοθετούν το καθένα από ένα λουλούδι.

Ο Βασίλης υιοθέτησε μια μαργαρίτα και τώρα έχει την προσωπική ευθύνη για τη φροντίδα της. Θα έχει τον νου του να μη της λείψει το νερό, θα την καθαρίζει από τα αγριόχορτα και θα της ανανεώνει το χώμα. Θα είναι η δική του μαργαρίτα και ξοδεύοντας χρόνο για να την περιποιείται θα γίνουν φίλοι και θα μάθει να την αγαπά!

Μαθαίνοντας  να αγαπώ και να φροντίζω το λουλούδι μου, μαθαίνω να σέβομαι και τα λουλούδια των άλλων. Των φίλων μου, των συμμαθητών μου, των γειτόνων μου, των συγχωριανών μου, ολόκληρης της Γης!

Βγάζω τη δική μου ανοιξιάτικη φωτογραφία!!

Άνοιξη!!! Μια υπέροχη εποχή, με χρώματα, λουλούδια, πεταλούδες και μελισσούλες, χελιδόνια και ζωή!!! Πόσο όμορφες εικόνες βλέπουμε στη φύση κατά τη διάρκεια της Άνοιξης!!!

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Κάνοντας έναν περίπατο ή βγαίνοντας στον κήπο του σπιτιού μας μπορούμε να δούμε και να απολαύσουμε την ομορφιά της Άνοιξης!!!  Θέλετε να διασκεδάσουμε; Mε τη βοήθεια του μπαμπά και της μαμάς θα βγάλουμε φωτογραφίες με το κινητό όμορφες ανοιξιάτικες εικόνες.  Για να τις μοιραστούμε με τους φίλους μας και άλλα παιδάκια θα τις στείλουμε στο mail του σχολείου μας ή στις δασκάλες μας και εκείνες θα τίς ανεβάσουν στο blog του σχολείου μας!!

Να κάποιες όμορφες ανοιξιάτικες εικόνες που θα μάς βοηθήσουν και θα μάς δώσουν όμορφες ιδέες!!

 

                     

 

           

 

          

 

              

 

           

Ανοιξιάτικα λουλούδια με ανακυκλώσιμα υλικά!!!

Ο Γιάννης μένει σπίτι και δημιουργεί όμορφα ανοιξιάτικα λουλούδια από ανακυκλώσιμα υλικά.

Γιατί ακόμα και τα σκουπίδια ονειρεύονται να γίνουν λουλούδια !!! 

Γιατί ο πλανήτης μας αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία! Είναι στο χέρι μας!!

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 – «Ελλάδα 2021»: «Ας κρατήσουν οι χοροί».

Πέρασαν 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Η Επιτροπή » Ελλάδα 2021 » , επέλεξε το τραγούδι «Ας κρατήσουν οι χοροί» του Διονύση Σαββόπουλου για την επέτειο των 200 χρόνων. Το βιντεοκλίπ γυρίστηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στην Αγορά του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η διαδικασία της νέας ενορχήστρωσης και το γύρισμα του βιντεοκλίπ του τραγουδιού διήρκησε τρεις μήνες και για την ολοκλήρωσή της εργάστηκαν χορωδοί, μουσικοί, χορευτές, τεχνικοί, ενώ περισσότεροι από 300 άνθρωποι συμμετείχαν στο κάστινγκ, στα γυρίσματα, στις πρόβες, στις ηχογραφήσεις, στο μοντάζ και στην επεξεργασίας της εικόνας.

Ας δούμε το βίντεο

Πηγή: Greece 2021

Το 1821 αλλιώς

 

Με φωτογραφικό υλικό από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο & τα playmobil από την επειτακή αφιέρωση για τα 200 χρόνια από το 1821, αλλά και από τη Συλλογή PlaymoGreek του Πέτρου Καμινιώτη με Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές.

Πηγή: stella makri ΤΟ 1821 ΑΛΛΙΩΣ – YouTube

Πηγή: Το ’21 Αλλιώς – YouTubeΗ Σφίγγα

Μάνα μου τα κλεφτόπουλα, τραγούδι

Πηγή: Elena Giannakopoulou1821 – ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΚΛΕΦΤΟΠΟΥΛΑ – YouTube

Μια άλλη εκδοχή

Πηγή: NOIAZOMAIΜΑΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΚΛΕΦΤΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΠΛΕΪΜΟΜΠΙΛ – YouTube

Στίχοι

Μάνα μου τα, μάνα μου τα κλεφτόπουλα

τρώνε και τραγουδάνε, άιντε πίνουν και γλεντάνε.

Μα ένα μικρό μα ένα μικρό κλεφτόπουλο

δεν τρώει, δεν τραγουδάει, βάι δεν πίνει δε γλεντάει.

Μόν’ τ’ άρματα, μόν τ’ άρματά του κοίταζε,

του τουφεκιού του λέει: Γεια σου Κίτσο μου λεβέντη,

Ντουφέκι μου, ντουφέκι μου περήφανο,

σπαθί μ ξεγυμνωμένο μια χαρά ήσουν το καμένο.

Πόσες φορές, πόσες φορές με γλίτωσες

απ’ των εχθρών τα χέρια κι απ’ των Τούρκων τα μαχαίρια.

Φεγγαράκι μου λαμπρό!!!

Πηγή: Παιδική ΓωνιάΦεγγαράκι – YouTube

Με μια επιπρόσθετη στροφή που συνδέει τους αγώνες των Ελλήνων τότε με την ελευθερία του σήμερα.

Πηγή: U and I in mUsIc, Φεγγαράκι μου λαμπρό/ Κρυφό σχολείο/25 Μαρτίου – YouTube

Στίχοι

Φεγγαράκι μου λαμπρό
φέγγε μου να περπατώ
να πηγαίνω στο σχολειό,
να μαθαίνω γράμματα,
γράμματα, σπουδάγματα,
του Θεού τα πράγματα.
Φεγγαράκι μου γεμάτο
σα φλουρί κωσταντινάτο,
φέγγε μου τώρα στη στράτα,
στο σχολειό να κατεβώ,
να μαθαίνω γράμματα,
γράμματα, σπουδάγματα,
του Θεού τα πράγματα,
τους γονείς μου ν’ αγαπώ,
και τρανό να ’χω σκοπό.

 

Παίζουμε και μαθαίνουμε για την 25η Μαρτίου!

Σε ποιά εποχή ανήκουν τα ρούχα που εμφανίζονται; Την εποχή της ελληνικής επανάστασης το 1821 ή στη σημερινή εποχή το 2021 ; Επιλέγουμε κάθε ρούχο που εμφανίζεται και το τοποθετούμε στην σωστή εποχή. Δεν ξεχνάμε να πατήσουμε το γαλάζιο κυκλάκι κάτω δεξιά για να δούμε πόσο καλά τα καταφέραμε!!

 

Μετράμε σε κάθε εικόνα τα τσολιαδάκια και με το ποντίκι μας τα τοποθετούμε στον σωστό αριθμό. Κάθε φορά που βάζουμε την κάθε εικόνα στον σωστό αριθμό εκείνη θα εξαφανίζεται.

 

 

Στο παρακάτω παιχνίδι υπάρχουν δύο κατηγορίες : 1) Η επανάσταση του 1821 και 2) Ο Ευαγγελισμός της θεοτόκου. Επιλέγουμε την πρώτη κατηγορία και με το ποντίκι μας πατάμε πάνω στα κομμάτια του παζλ με εικόνες από την επανάσταση του 1821. Στη συνέχεια επιλέγουμε την δεύτερη κατηγορία και πατάμε πάνω στα κομμάτια του παζλ με εικόνες από  τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Κάθε φορά που επιλέγουμε σωστό κομμάτι σε εκείνο εμφανίζεται ένας μέρος του μεγάλου παζλ. Φτιάχνουμε όλο το παζλ και βλέπουμε την μαγική εικόνα που θα εμφανιστεί. Μπορούμε να ψάξουμε με κάποιον μεγαλύτερο και να βρούμε τί μας δείχνει η εικόνα. Καλή επιτυχία!!!

Πηγή : https://learningapps.org/

Η έκθεση ¨ Το ’21 αλλιώς¨ ταξιδεύει!!!

ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΑ

Η έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL» ταξιδεύει κι παρουσιάζεται σε τρία Μουσεία:

 • στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη. Διάρκεια έκθεσης: 6/10/20 – 31/5/21.
 • στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου. Διάρκεια έκθεσης: 16/6/21 – 17/10/21
 • στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιΐας στον Βόλο. Διάρκεια έκθεσης: 1/11/21 – 30/1/22

Αξιοποιώντας την εικονική πραγματικότητα (VR) μεταφερόμαστε στη Σπάρτη και στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, με σκοπό να περιηγηθούμε ψηφιακά στην έκθεση.

Για τη VR περιήγηση πατήστε εδώ και ένα μαγικό ταξίδι σας περιμένει! Απολαύστέ το!

Το εκπαιδευτικό φυλλάδιο είναι εδώ. Ξεφυλλίστε το! Μας δίνεται η μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης με έναν διαφορετικό και διασκεδαστικό τρόπο.

 

Τα Ελληνάκια, τραγούδι

Τα Ελληνάκια («the Greek children» song for children)

Στίχοι Οδυσσέας Ελύτης, μουσική Γιάννης Δροσίτης. Τραγουδά η Έλλη Πασπαλά, στο πιάνο ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, συμμετέχει χορωδία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης (ΠΜΓΛΠ).

ΥΠΕΠΘ, 1997 Μελοποίηση ποιημάτων ανθολόγιου

ΤΑ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ

Τον Μάρτη περικάλεσα
και τον μικρό Νοέμβρη
Τον Αύγουστο τον φεγγερό
κακό να μη μας έβρει

Γιατ’ είμαστε μικρά παιδιά
είμαστε δυο Ελληνάκια
Μες στα γαλάζια πέλαγα
και στ’ άσπρα συννεφάκια

Γιατ’ είμαστε μικρά παιδιά
κι η αγάπη μας μεγάλη
Που αν τη χωρέσουμε απ’ τη μια
περσεύει από την άλλη

Κύματα σύρετε ζερβά
κι εσείς τα σύννεφα δεξιά
Φάληρο με Περαία
μια γαλανή σημαία.

   Οδυσσέας Ελύτης : Τα Ρω του έρωτα 

Τραγουδάμε για την Ειρήνη!!!

Ειρήνη  

Στίχοι: Χ. Σακελλαρίου

ΜουσικήΑ. Καψάσκη

 Η ειρήνη είναι ζεστή φωλιά

γεμάτη ολόχαρα πουλιά

είν’ ήλιος και λουλούδια

και γέλια και τραγούδια.

Έχει η μανούλα τα παιδιά

κόκκινα μήλα στην ποδιά

κι έχει η γιαγιά τα’ αγγόνια

σαν λούλουδα στα κλώνια.

 Τραγούδια ακούς μες στα σχολειά

στις φάμπρικες και στα χωριά

κι είναι τ’ απλό καρβέλι

μοσχοβολιά και μέλι.

Πηγή: (1) ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ – ΕΙΡΗΝΗ – YouTube

           Ειρήνη  

Στίχοι: Πάνος Τζαβέλας

Μουσική: Πάνος Τζαβέλας

Ερμηνεία: Νατάσα Παπαδοπούλου

Στον τραχύ τον αγώνα της ειρήνης

με μια φλόγα μια καρδιά

πολεμούν και δίνουνε όρκο οι γυναίκες

να μην ξανανάψει πόλεμου φωτιά.

Μαύρες, Κίτρινες κι Άσπρες ενωμένες

δρόμο ανοίγουνε πλατύ

να περάσει ολόφωτη η ειρήνη

και χαράς τραγούδια ν’ αντηχούν στη γη.

Σκύβει η μάνα στην κούνια του παιδιού της,

του χαμογελάει γλυκά

και του λέει πόλεμο δε θα γνωρίσεις,

δεν θ’ αφήσουμε ν’ ανάψει πια φωτιά.

Πηγή: Ειρήνη Στίχοι: Γ. Ρίτσου Μουσική: Χ. Σαμοΐλη

Πάμε μουσείο; Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

«Το ΄21 Αλλιώς»: Η Ελληνική Επανάσταση σε φιγούρες και διοράματα Playmobil

Μια πρωτοτυπη έκθεση παρουσιάστηκε από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και με τη στήριξη της PLAYMOBIL.  Οι πρόσφυγες της Πάργας, ο όρκος των Φιλικών, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης να διαβαίνει τον Προύθο ποταμό, η Πολιορκία της Τριπολιτσάς, η έξοδος του Μεσολογγίου ήταν μερικά μόνο από τα  διοράματα της έκθεσης.

 

Το παραπάνω βίντεο δημιουργήθηκε από το Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου Βόνιτσας, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από την ιστοσελίδα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL – ΕΙΜ (nhmuseum.gr).

 

Πηγή:Livemedia,  Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL – ΕΙΜ (nhmuseum.gr)

Ο κλόουν Σκουμπιντουντουντού, παραμύθι

 

Ο κλόουν Σκουμπιντουντουντού

Συγγραφέας  Μαρία Μάρη

Εικονογράφηση Μαρία Μάρη

Εκδόσεις  Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας κλόουν που τον έλεγαν Σουμπιντουντουντού!. Φορούσε μία κοντομάνικη μπλούζα και ένα πορτοκαλί παντελόνι.

Μια μέρα που ήταν Καθαρά Δευτέρα πήγε στη Λευκάδα για να συναντήσει την Κυρά Σαρακοστή. Ήθελε να της δώσει λουλούδια κι έναν χαρταετό.

Όταν  της τα έδωσε, της ζήτησε να παντρευτούν. Η κυρά Σαρακοστή δέχτηκε κι έβαλε τα λουλούδια στα μαλλιά της.

  

Παντρεύτηκαν, έκαναν πολλά πολλά κλοουνκυρασαρακοστανάκια κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

ΤΕΛΟΣ

Διώνη, το πρώτο χελιδόνι

Η Διώνη είναι το χελιδόνι που φέρνει την άνοιξη και στα τα πιο μονότονα παράθυρα. Σε εκείνα που βλέπουν σε άχαρους τοίχους και τσιμέντο…

 

Πηγή: ReadOutLoud

Παιδικό παραμύθι

Συγγραφέας: Ντέμη Ρούσσα

Επιμέλεια audiobook/ηχοληψία/μουσική: Ηλίας Αλειφτήρας

Αφήγηση: Ντέμη Ρούσσα

Τα κάλαντα του Μάρτη

Παραδοσιακό παιδικό τραγούδι

Περιστεράκι πέταξε,

ηύρε πύργο κι έκατσε

και χαμοκελάηδησε.

Μάρτη Μάρτη μου, καλέ,

Μάρτη Μάρτη μου, καλέ

και Φλεβάρη φοβερέ

κι αν χιονίσεις κι αν φλεβίσεις,

πάλι Άνοιξη θ’ ανθίσεις.

Μάρτη Μάρτη βροχερέ

και Απρίλη δροσερέ,

τα πουλάκια κελαηδούν,

τα δενδράκια φύλλ’ ανθούν.

Τα πουλάκια αβγά γεννούν

κι αρχινούν να τα κλωσούν.

Πηγή: Fun for kids and parents

Το δικό μου λουλούδι!

Άνοιξη. Χαρά Θεού! Χίλια μύρια χρώματα, χρώματα κι αρώματα! Ο Άγιος Νικόλαος μοσχοβόλησε από τα λουλούδια στους αγρούς και στους κήπους. Η Μαρία αποφάσισε να υιοθετήσει το δικό της λουλούδι. Μια πανέμορφη μαργαρίτα. Την ποτίζει, τη φροντίζει, τη νοιάζεται. Κι εκείνη για να την ανταμείψει, της χαρίζει την ευωδιά της!

 

Την Άνοιξη αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις!!

Την άνοιξη αν δεν την βρεις την φτιάχνεις, μας λέει ο ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης. Ναι την φτιάχνεις. Με εκείνα τα χρώματα που σημαίνουν αρμονία… Και με εκείνα τα λουλούδια που μυρίζουν ζωή….. Με εκείνα τα όνειρα που θα σε γεμίσουν υποσχέσεις… Και με εκείνα τα χαμόγελα που θα σου δείξουν πως πρέπει να ζεις…. Με υλικά αγνά για την ψυχή σου…

Η Μαρία ζωγράφισε τη δική της Άνοιξη και μας την έστειλε για να μοιραστεί μαζί μας τη λάμψη της!!

Ζυμωτή ζυμωτή η κυρά Σαρακοστή!

Μένουμε σπίτι και δημιουργούμε

Στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας, το έθιμο της κυρά Σαρακοστής καλά κρατεί! Αφού έκανε ποδαρικό στο σπίτι του Γιάννη, ξεμύτισε στο σπίτι της Βαλέριας και της Δέσποινας. Με άφθονο αλεύρι, αλάτι και νερό, με μπόλικη φαντασία και άμετρο ενθουσιασμό, δημιούργησαν τη δική τους κυρά Σαρακοστή για να μετράνε τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.

Παιχνίδι με λουλούδια και αριθμούς!!

Ας θυμηθούμε τους αριθμούς που μάθαμε στο σχολείο μας!! Μετράμε σε κάθε εικόνα πόσα λουλουδάκια υπάρχουν και με το ποντίκι μας ( ή το δαχτυλάκι μας αν έχουμε κινητό ή τάμπλετ)  βάζουμε πάνω τον σωστό αριθμό. Στο τέλος πατάμε το γαλάζιο κυκλάκι κάτω δεξιά για να δούμε πόσο καλά τα καταφέραμε!! Καλή επιτυχία!!!

 

Πηγή : https://learningapps.org

Ανοιξιάτικα παζλ!!!

Πάμε να διασκεδάσουμε και να φτιάξουμε όμορφες ανοιξιάτικες εικόνες!!! (Και για να βοηθηθούμε μπορούμε να πατήσουμε το φαντασματάκι κάτω αριστερά και να μάς εμφανίσει την εικόνα που θέλουμε να σχηματίσουμε. Έτσι μπορούμε να τοποθετήσουμε τα κομμάτια του παζλ πάνω στην εικόνα). Καλή διασκέδαση!!!!

 

 

 

 

Πηγή : https://www.jigsawplanet.com

Άνοιξη!!

Η Άνοιξη είναι μία από τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Είναι η εποχή μετά τον Χειμώνα και πριν το Καλοκαίρι. Oι μήνες της άνοιξης είναι: ο Μάρτιος,  ο Απρίλιος και ο Μάιος.

Η Άνοιξη ξεκινάει επίσημα την 21η Μαρτίου όπου παρατηρείται το φαινόμενο της εαρινής ισημερίας, δηλαδή η μέρα και η νύχτα έχουν ίση διάρκεια.

Αυτή την εποχή η φύση ολάνθιστη και καταπράσινη γιορτάζει τον ερχομό των χελιδονιών. Οι κήποι με την ευωδιά και τα χρώματά τους, καλούν τις μέλισσες και τις πεταλούδες να φτερουγίσουν πάνω από τα λουλούδια και τις πρασινάδες. Τα δέντρα πλημμυρίζουν από ανθάκια και στα κλαδιά τους κελαηδούν χαρούμενα πουλάκια. Ο παγωμένος αέρας του χειμώνα, γίνεται δροσερό αεράκι και η αγριεμένη θάλασσα ησυχάζει.

                    

 

Οι μεγάλες γιορτές της Άνοιξης είναι   η Καθαρή Δευτέρα , το Πάσχα που γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού μας και η διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου, κατά την οποία γιορτάζει η Παναγία και η Ελλάδα, η Πρωτομαγιά και η Γιορτή της Μητέρας!!

 

 

Την άνοιξη οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι και γελαστοί και τα παιδιά τρέχουν στους κάμπους και στα λιβάδια!

Ελάτε να μάθουμε περισσότερα για την αγαπημένη μας εποχή, την ΑΝΟΙΞΗ!!!

 

 

Πηγή : stgouma.users.uth.gr,  dreamkindergarten.blogspot.com,  you-tube picou picou

Ζυμωτή ζυμωτή η κυρά Σαρακοστή!

Μένουμε σπίτι και δημιουργούμε!

Σήμερα έκανε ποδαρικό η κυρά Σαρακοστή στο σπίτι του Γιάννη. Την κέρασαν αλεύρι με αλάτι και νερό και την έβαλαν στον φούρνο να ζεσταθεί. Εκείνη ευχαριστημένη από την περιποίηση, αποφάσισε να μείνει μαζί τους μέχρι το Πάσχα!

Και του χρόνου με υγεία!!!

Η κυρά Σαρακοστή!

Η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής μέχρι το Πάσχα, μόλις ξεκίνησε!

Η παράσταση της κυρά Σαρακοστής είναι ένα παλιό ελληνικό έθιμο, ιδιαίτερα όμορφο και εκπαιδευτικό. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που είχαν οι παλαιοί για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Το ημερολόγιο αυτό αναπαριστά μία γιαγιούλα με σταυρό που μοιάζει με καλόγρια, με εφτά πόδια, χωρίς στόμα και αυτιά, ενώ τα χέρια της είναι σταυρωμένα.

Γιατί έχει εφτά πόδια; Επειδή εφτά είναι οι εβδομάδες της Σαρακοστής, οι εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι το Πάσχα. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν το τελευταίο.

Γιατί έχει τα χέρια της σταυρωμένα; Επειδή προσεύχεται.

Γιατί δεν έχει στόμα; Γιατί συνέχεια νηστεύει.

Γιατί δεν έχει αυτιά; Για να μην ακούει.

Γιατί έχει σταυρό στο κεφάλι; Γιατί πηγαίνει στην εκκλησία.

Όλα αυτά συμβολίζουν την προετοιμασία για να υποδεχτούμε την Ανάσταση με καθαρή και αγνή ψυχή!

Την κυρά Σαρακοστή την φτιάχνουμε παραδοσιακά γύρω στην Καθαρά Δευτέρα, μιας και τότε ξεκινάνε οι σαράντα μέρες της νηστείας που κρατάει μέχρι το Πάσχα. Το τελευταίο της πόδι είναι και το γούρι. Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας το κρύβουν μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι. Όποιος το βρίσκει θεωρείται καλότυχος!

Θέλετε να φτιάξετε κι εσείς την κυρά Σαρακοστή με ζυμάρι; Ναι!!!!  Νομίζουμε, πως η μαμά ή η γιαγιά δεν θα σας χαλάσουν το χατίρι. Στο παρακάτω βίντεο θα βρείτε όλες τις οδηγίες.

Πηγή: Christina Kyvranoglou Greek Kitchen

Κι εδώ είναι το πατρόν! Google – Κυρά Σαρακοστή – Εικόνες

Καλή διασκέδαση και καλή επιτυχία!

Υ.Γ.Περιμένουμε να μας στείλετε τις δημιουργίες σας.

O τροχός της Αποκριάς!!!

Οι απόκριες τελείωσαν αλλά εμείς θα συνεχίζουμε να διασκεδάζουμε!!! Ας παίξουμε με τους γονείς μας και με τα αδερφάκια μας το παρακάτω παιχνίδι!!! Πατάμε με το ποντίκι μας πάνω στην επιλογή » Γύρνα». Ο τροχός γυρίζει και μόλις σταματήσει θα κάνουμε ότι γράφει το τριγωνάκι στο οποίο σταμάτησε το βελάκι.  Στη συνέχεια μπορούμε να επιλέξουμε «Αφαίρεση» ώστε να μην ξαναεμφανιστεί η ίδια επιλογή ή «Συνέχεια». Καλή διασκέδαση!!!

Πηγή : https://wordwall.net

Το σαρακοστιανό τραπέζι!!

Θυμάστε ποιες τροφές είναι νηστίσιμες και τις τρώμε τη Σαρακοστή και ποιες όχι ; Πάμε να παίξουμε το παιχνίδι κατηγοριοποίησης και να τις βάλουμε σε δύο ομάδες!! Κάθε φορά θα εμφανίζεται ένα φαγητό. Με το ποντίκι μας το επιλέγουμε και θα το τοποθετούμε στη σωστή κατηγορία «θα φάμε» ή δε «θα φάμε». Στο τέλος θα πατήσουμε κάτω δεξιά το μπλέ κυκλάκι για να δούμε πόσο καλά τα καταφέραμε!!! Ξεκινάμε;

Πηγή :https://learningapps.org – Δέσποινα Αλεξανδρίδου

ΠΑΖΛ, Καθαρά Δευτέρα

Προσπαθούμε να συνθέσουμε τον πίνακα ζωγραφικής του Σπύρου Βασιλείου. Μετακινούμε τα κομμάτια με το ποντίκι ή το δαχτυλάκι μας (αν έχουμε τάμπλετ ή κινητό), βάζοντάς τα στη σωστή θέση.

Καλή επιτυχία!!

Σπύρος Βασιλείου, Το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας

 

Πηγή: Προσχολικής εκπαίδευσης δράσεις,

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΣΕΙΣ (64ppa.blogspot.com)

Μαθαίνω για τον χαρταετό!

                            Ένα εκπαιδευτικό βίντεο για παιδιά.

Ποια είναι τα μέρη του χαρταετού; Τι σχήματα χαρταετού υπάρχουν;

       Γνωρίζουμε σπουδαία έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων!

Πηγή    : Junior Explorers  ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ – YouTube

Ήρθαν οι Απόκριες!

Ντυνόμαστε μάγισσες, σούπερ ήρωες, γιατροί, μπαλαρίνες!

Moυσική διασκευή της Ελευθερίας Βογιατζάκη από το πρωτότυπο: Γκάμι Μπέαρ.

Στίχοι, τραγούδι, σύνταξη βίντεο – Ελευθερία Βογιατζάκη, U and I in mUsIc.

 Οι στίχοι του τραγουδιού

Ήρθαν οι απόκριες

Ηρθαν οι απόκριες μάγισσα θα ντυθώ

και θα πετάξω με μια σκούπα εγώ στον ουρανό.

Πετάω στον ουρανό, πετάω στον ουρανό,

πετάω στον ουρανό, μάγισσα είμαι εγώ!

Ήρθαν οι απόκριες θα πάω στον χορό,

σαν μπαλαρίνα όμορφη και φέτος θα ντυθώ.

Και κάνω πιρουέτες , και κάνω πιρουέτες,

και κάνω πιρουέτες, στη φούστα μου έχω πιέτες.

Ήρθαν οι απόκριες σαν σούπερ ήρωας,

με μια μπέρτα και μια μάσκα φέτος θα ντυθώ.

Και τρέχω για να σώσω και τρέχω για να σώσω,

και τρέχω για να σώσω, όλους θα τους γλιτώσω.

Ήρθαν οι απόκριες , θα κάνω τον γιατρό.

Και ακουστικά θε να κρεμάσω πάνω στον λαιμό.

Ν’ ακούσω την καρδιά σου, που κάνει τίκι τάκα,

άσπρη στολή φοράω, δεν σου κάνω πλάκα.

Ήρθαν οι απόκριες, μα ότι και να ντυθώ,

θα διασκεδάσω, θα γελάσω,  στο χορό θα μπω.

Χορεύω και γελάω χορεύω και γελάω,

χορεύω και γελάω και κομφετί πετάω.

Απόκριες- Σαρακοστή!!!

Στα παρακάτω βιντεάκια τα παιδάκια θα μάς πουν πολλά πράγματα για τις απόκριες!!!  Έτσι, θα μάθουμε το λόγο που μεταμφιεζόμαστε αλλά και γιατί  οι μεγάλοι νηστεύουν .  Και έχουμε να μάθουμε τόσα πολλά ακόμα!!!

 

 

 

Πηγή : you-tube – Kωνσταντίνα Μπάρλα

Αποκριάτικα παζλ!!!

Προσπαθούμε να φτιάξουμε τις αποκριάτικες εικόνες!!! Μετακινούμε τα κομμάτια με το ποντίκι ή το δαχτυλάκι μας (αν έχουμε τάμπλετ ή κινητό), τα βάζουμε στη σωστή θέση και αποκαλύπτουμε την αποκριάτικη εικόνα!!!!! Έτοιμοι; Ξεκινάμε να διασκεδάσουμε!!!

 

 

πηγή : https://www.jigsawplanet.com/

Αποκριάτικο αστείο τραγούδι

Μια γριά μπαμπόγρια

(παραδοσιακό)

Mια γριά, τσικιρικιτρόμ, τρακατρούμ, τρακατρόμ,
μια γριά μπαμπόγρια λάχανα μαγείρευε

Κει που τα τσικιρικιτρόμ  τρακατρούμ  τρακατρόμ,
‘κεί που τα μαγείρευε ‘κεί της ήρθε μια βοή
για να πάει να παντρευτεί.

Δίνει μια τσικιρικιτρόμ  τρακατρούμ  τρακατρόμ,
δίνει μια του τέντζερη  κι άλλη μια του καπακιού.

Φάτε κό…  τσικιρικιτρόμ  τρακατρούμ  τρακατρόμ,
φάτε κότες λάχανα και ‘σείς γάτες τα ζουμιά.

Γιατ’ εγώ  τσικιρικιτρόμ  τρακατρούμ  τρακατρόμ,
γιατ’ εγώ θα παντρευτώ  και θα νοικοκυρευτώ.

                                     Ας το ακούσουμε! 

 

 

Παίζουμε χάσκα;

Η χάσκα είναι ένα παιχνίδι που συνήθιζαν να παίζουν την Κυριακή της Αποκριάς σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά περισσότερο σε περιοχές της Μακεδονίας.

Όλο το σόι μαζευόταν σε ένα συγγενικό σπίτι για να ζητήσει συγχώρεση ο ένας από τον άλλον, να ξαλαφρώσει η ψυχή τους και με καθαρή πια καρδιά να ξεκινήσουν τη νηστεία της σαρακοστής.

Μετά το φαγητό έπαιζαν χάσκα. Τα παιδιά κάθονταν σε κύκλο και στη μέση ο πατέρας, ή ο παππούς, ή ένας από τους θείους. Αυτός που καθόταν στη μέση, κρατούσε έναν πλάστη που στην άκρη του είχε δέσει με σπάγκο ένα βρασμένο  σφιχτό αυγό, ξεφλουδισμένο. Κουνούσε τον πλάστη μπροστά από τα ορθάνοιχτα στόματα των παιδιών κι αυτά προσπαθούσαν να το αρπάξουν με το στόμα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν καθόλου τα χέρια τους. Αυτός που κατάφερνε να το αρπάξει, θεωρούταν τυχερός!

Η χάσκα συμβολίζει την αρχή της νηστείας αλλά και το τέλος της με τα πασχαλινά κόκκινα αυγά. Ένα έθιμο σύμφωνα με το οποίο: «με αυγό κλείνει το στόμα το βράδυ της Αποκριάς, με αυγό ανοίγει το βράδυ της Ανάστασης».  

Κι αν δεν σας αρέσουν τα αυγά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λουκούμια ή καραμέλες, ή ένα κομμάτι ψωμί ή χαλβά.

Αναβίωση του εθίμου, μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο

Χάσκα 2014 – 27 Φεβρουαρίου 2014 – YouTube

Η ζωή του Κλόουν!!

Ήρθε η ώρα να διαβάσουμε ένα αποκριάτικο παραμυθάκι!! Η ζωή του Κλόουν της Αλκμήνης Γιαμπανίδου. (Για πιο ευχάριστη ανάγνωση επιλέγουμε πάνω δεξιά το βελάκι που λέει εργαλεία και στη συνέχεια την πρώτη επιλογή , λειτουργία παρουσίασης).  Ξεκινάμε; Καλή ανάγνωση!!

 Λήψη αρχείου

 

Πηγή :effiekyr.files.wordpress.com

Ήθη και Έθιμα της Αποκριάς!

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρή Δευτέρα οπότε αρχίζει και η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Ονομάστηκαν έτσι επειδή, τη περίοδο αυτή, συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από κρέας». Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη καρναβάλι.

Το κύριο γνώρισμα των Αποκριών είναι οι μεταμφιέσεις. Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα εθίμων που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.

Πλέκοντας κορδέλες στο Γαϊτανάκι

Από τα πιο γνωστά πανελλαδικά έθιμα, που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας κατά τις απόκριες, είναι το γαϊτανάκι. Δεκατρία άτομα χρειάζονται γι’ αυτόν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου κρέμονται 12 μακριές κορδέλες, διαφορετικού χρώματος η καθεμιά. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο. Οι υπόλοιποι δώδεκα χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν σε ζευγάρια. Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του. Έτσι, πλέκουν τις κορδέλες πάνω του δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς. Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν στο στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα.

 

Πηγή : you-tube Junior Explorers, e-children.blogspot.com

Καλώς το καρναβάλι!!!

Ο Αρλεκίνος, του Roberto Piumini

 

Η Αποκριά είναι η γιορτή των παιδιών! Η γιορτή της χαράς, της ξεγνοιασιάς και του ονείρου! Βέβαια, και ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ, αλλά ο καθένας μας μπορεί να ζήσει τη δική του αποκριάτικη ιστορία έχοντας τα μάτια του δεκατέσσερα! Αρκεί να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και με οδηγό τον ενθουσιασμό μας, να απολαύσουμε το μαγικό ταξίδι του καρναβαλιού!

Λοιπόν παιδιά, τι λέτε για αρχή να εξερευνήσετε τα ντουλάπια των μεγάλων; Με την άδεια τους και τη βοήθειά τους φυσικά. Διαλέξτε κουστούμια, καπέλα, χρωματιστά μαντίλια και υφάσματα και αφήνοντας τη φαντασία σας ελεύθερη, φτιάξτε τη δική σας πρωτότυπη αποκριάτικη στολή. Ζωγραφίστε ένα κομμάτι ύφασμα για μάσκα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα σωρό ανακυκλωμένα υλικά. Αυτή θα είναι η δική σας, η προσωπική σας πρωτότυπη στολή, που δεν θα μοιάζει με καμιά άλλη. Μην ξεχάσετε να της δώσετε ένα όνομα και βέβαια μην ξεχάσετε να μας στείλετε μια φωτογραφία.

Σας ευχόμαστε καλές δημιουργίες και ανέμελες αποκριάτικες στιγμές.

Οι κυρίες σας

Μαρία και Λίνα

Καλώς το καρναβάλι, τραγούδι, νηπιαγωγείο – YouTube

Χριστουγεννιάτικα τραγουδάκια!!

Ω έλατο!!!

Χιόνια στο καμπαναριό!!

Ο μικρός τυμπανιστής!!

Ο Αη Βασίλης πάλι θα’ρθεί- Ρούντολφ το ελαφάκι!!

Το Χριστουγεννιάτικο δεντράκι!!

Πάει ο παλιός ο χρόνος!!

Κάλαντα Πρωτοχρονιάς!!

Πηγή : https://www.youtube.com

Ζωγραφίζω το δώρο που μού έφερε ο Άγιος Βασίλης μέσα στην μπότα!!!Λήψη αρχείου

Χριστουγεννιάτικα φύλλα εργασίας!!!

Ζωγραφίζω τον Άγιο Βασίλη!!Λήψη αρχείου

Βρες τις διαφορές στις δύο εικόνες!!Λήψη αρχείου

Ζωγραφίζω την εικόνα με τα χρώματα που αντιστοιχούν στον κάθε αριθμό!!Λήψη αρχείου

Χριστουγεννιάτικη γυμναστική!!!

παιχνιδοκαμώματα στου νηπ/γειου τα δρώμενα: χριστουγεννιάτικος τροχός κίνησης. ...

Ακολούθησε τον σύνδεσμο https://wheelofnames.com/el/tzp-pjx  , γύρνα τον τροχό και ακολούθησε τις εντολές!!

Με την επιλογή Κ η εντολή συνεχίζει να υπάρχει στον τροχό. Με την επιλογή Αλυρέστε (αφαιρέστε εννοεί) η εντολή αφαιρείται από τον τροχό. Έτοιμοι?? Ξεκινάμε!!!!

Πηγή : https://wheelofnames.com/

Φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα πάζλ!!!

Προσπαθούμε να φτιάξουμε τις χριστουγεννιάτικες εικόνες!!! Μετακινούμε τα κομμάτια με το ποντίκι ή το δαχτυλάκι μας (αν έχουμε τάμπλετ ή κινητό), τα βάζουμε στη σωστή θέση και αποκαλύπτουμε τη χριστουγεννιάτικη εικόνα!!!!!

πηγή : https://www.jigsawplanet.com/