Οι θαλάσσιες χελώνες και η προστασία τους

Ο Χρήστος επισκέφτηκε τον Άγιο Γιάννη, μια όμορφη παραλία που βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας και τι νομίζετε πώς συνάντησε; Μια θαλάσσια χελώνα!

Ειδοποιήσαμε το λιμεναρχείο – όπως πρέπει πάντα να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις – γιατί ίσως χρειαζόταν βοήθεια, φροντίδα και προστασία.

Παραλία Άγιος Γιάννης στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας

Όταν επέστρεψε σπίτι, μας έστειλε το δικό του μήνυμα “Αγαπώ και προστατεύω τις χελώνες” μέσα από ένα υπέροχο κολάζ!

Το γεγονός αυτό μας έδωσε την αφορμή να μάθουμε μερικά πράγματα για τις θαλάσσιες χελώνες.

Ξέρετε πόσα χρόνια υπάρχουν οι θαλάσσιες χελώνες πάνω στη γη; Ένα; δύο; Εκατό; Χίλια; Όχι! Ακόμα πιο πολλά. Υπάρχουν γύρω στα 160 εκατομμύρια χρόνια. Ναι, καλά ακούσατε! Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σαν ζωντανοί δεινόσαυροι. Ζουν στη θάλασσα και βγαίνουν στην ακτή μόνο τα θηλυκά για να αφήσουν τα αυγά τους. Όμως στις ακτές δεν υπάρχει πολύς χώρος ελεύθερος πια, κάθε καλοκαίρι. Οι ομπρέλες, οι ξαπλώστρες, ο τεχνητός φωτισμός, ο θόρυβος και η ανθρώπινη παρουσία το βράδυ τις ενοχλούν. Με όλα αυτά, οι χελώνες δεν βρίσκουν πια θέση στην παραλία να γεννήσουν, ενώ με τα φώτα τα χελωνάκια μπερδεύουν τον δρόμο τους και δεν μπορούν να φτάσουν στη θάλασσα.

Έτσι οι χελώνες στις μέρες μας απειλούνται με εξαφάνιση και γι’ αυτό περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων. Από ποιους όμως κινδύνους απειλείται η θαλάσσια χελώνα;

Μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες είναι η τυχαία εμπλοκή τους σε αλιευτικά εργαλεία, όπως είναι τα δίκτυα και τα παραγάδια, ή συγκρούονται με σκάφη. Επίσης, πολύ συχνά πεθαίνουν επειδή καταπίνουν πλαστικό, όπως είναι οι πλαστικές τσάντες που καταλήγουν στις θάλασσές μας. Γι’ αυτό κι εμείς θα πρέπει να φροντίζουμε να μην αφήνουμε ποτέ σκουπίδια φεύγοντας από  την παραλία. Θα πρέπει επίσης να ψωνίζουμε με τη δική μας επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα ή δίχτυ, όπως ψώνιζαν παλιά οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας και μην επιλέγουμε συσκευασίες μιας χρήσης ούτε πλαστικά μπουκάλια.

Μπορούμε ακόμα να βοηθήσουμε στη σωτηρία των θαλάσσιων χελωνών τρώγοντας υγιεινά! Επιλέγοντας τοπικά προϊόντα που δεν έχουν ταξιδέψει από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη και δεν έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία, συμβάλλουμε στη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου που επηρεάζουν την αλλαγή του κλίματος.

Και μην ξεχνάμε! Οι θαλάσσιες χελώνες χρειάζονται πολλούς φίλους για να επιβιώσουν στις θάλασσές μας!

 

Πηγή βίντεο: Χελώνα Ενυδρείο Ωκεανών – Δωρεάν βίντεο στο Pixabay