Επιχείρηση για την σωτηρία ψαριών στη λίμνη Βουλκαριά, στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας

Νότια της Βόνιτσας και βόρεια της πόλης της Παλαίρου, απλώνεται η λίμνη Βουλκαριά. Ένας μαγικός υδροβιότοπος που μας μαγεύει τόσο με την άγρια χλωρίδα της, όσο με την ιδιόμορφη πανίδα της. Θυμάστε που λέγαμε για τα αποδημητικά πουλιά; Δυο φορές τον χρόνο χιλιάδες πάπιες, φαλαρίδες, ερωδιοί  και βουταλίδια έρχονται εδώ για να ξεχειμωνιάσουν.

Η σαγηνευτική λίμνη Βουλκαριά!

Ο πλησιέστερος στις όχθες της οικισμός είναι το χωριό μας, ο Άγιος Νικόλαος. Μία διώρυγα 1400 μέτρων, που οι κάτοικοι ονομάζουν “ο αύλακας της Κλεοπάτρας” διοχετεύει τα πλεονάζοντα νερά της στο Ιόνιο πέλαγος και την συνδέει με αυτό. Εκεί κοντά έγινε η ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ.

Ακούστε λοιπόν τι έγινε πριν μερικές ημέρες! Η αύξηση της στάθμης της λίμνης και άλλες αιτίες είχαν σαν αποτέλεσμα να ανοίξουν οι πόρτες της λίμνης Boυλκαριάς. Ένας μεγάλος αριθμός ψαριών, περίπου 5 τόνοι κυπρίνοι, βγήκαν από τις πόρτες και κατευθύνθηκαν στον δίαυλο της Κλεοπάτρας στον Άγιο Νικόλαο. Τα ψάρια αν έμεναν εκεί εγκλωβισμένα δεν θα μπορούσαν να ζήσουν από την έλλειψη οξυγόνου κι αν πέθαιναν θα δημιουργούνταν μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Έπρεπε λοιπόν κάποιος να τα βοηθήσει να φύγουν από εκεί και να μεταφερθούν σε ένα μέρος που θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Κι έτσι έγινε! Ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων και τη βοήθεια του Προέδρου του Αγίου Νικολάου, μετέφερε τους κυπρίνους από τη λίμνη Βουλκαριά στη λίμνη Παμβώτιδα, την όμορφη λίμνη των Ιωαννίνων. Με σεβασμό στην υγεία των πολιτών! Με σεβασμό στο περιβάλλον!

  

 Οι φωτογραφίες για τη διάσωση των ψαριών είναι από: (φωτο) – Karvasaras – Ειδήσεις από την Δυτική Ελλάδα και όλο τον κόσμο

Όμως κι άλλες φορές έχει συμβεί αυτό. Για παράδειγμα, το 2016 μεταφέρθηκαν 10 τόνοι γλανίδια, ψάρια του γλυκού νερού, από την περιοχή του Αγίου Νικολάου Βόνιτσας και τη διώρυγα της Κλεοπάτρας στη λίμνη των Ιωαννίνων. Η μεταφορά έγινε με φορτηγά, δεξαμενές και οξυγόνο και η επιχείρηση που κράτησε 3 ημέρες ονομάστηκε ¨επιχείρηση Κλεοπάτρα¨.

Και κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Ο υγρότοπος της Λίμνης Βουλκαριάς είναι διεθνούς σημασίας και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ!

Κι εδώ ένα βίντεο, δημιουργία του νηπιαγωγείου μας, με τις ομορφιές της Λίμνης Βουλκαριάς. Μια μοναδική απόδραση τώρα την Άνοιξη!!!