RSS Feed for This PostCurrent Article

Κοινωνία – Κοινωνικοποίηση

Από την πρώτη στιγμή που ο άνθρωπος ήρθε στη γη, ένιωθε την ανάγκη να ζει με άλλους ανθρώπους. Να ζει δηλαδή σε μία κοινωνία. Κάθε κοινωνία έχει τους δικούς της κανόνες και τα δικά της προβλήματα για τα οποία βρίσκει λύσεις. Επηρεάζεται από τις άλλες κοινωνίες με την πάροδο του χρόνου αλλά κρατάει τα δικά της χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει.

Ο πολιτισμός που έχει κάθε κοινωνία υπάρχει πριν από κάθε άτομο και συνεχίζει να υπάρχει μετά από αυτό. Ο πολιτισμός είναι το σύνολο των κανόνων συμπεριφοράς που έχει μια κοινωνία και η αφομοίωση τους ονομάζεται κοινωνικοποίηση. Η κοινωνικοποίηση αλλάζει από κοινωνία σε κοινωνία, από εποχή σε εποχή, από κοινωνική ομάδα σε κοινωνική ομάδα. Είναι μια διαδικασία διαρκής, γιατί το άτομο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του εντάσσεται συνεχώς σε θεσμούς και ομάδες. Είναι επίσης μια διαδικασία αλληλεπίδρασης μεταξύ κοινωνίας και ατόμου.

Η κοινωνία επηρεάζει το άτομο με τους κανόνες της και το άτομο επηρεάζει την κοινωνία με την συμπεριφορά του. Η κοινωνικοποίηση ενός ατόμου γίνεται μέσα από την οικογένεια, το σχολείο, τη θρησκεία, το κράτος, τις παρέες των συνομηλίκων και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επειδή όμως πολλές φορές πίσω από την ενημέρωση και τις διαφημίσεις κρύβονται διάφορα συμφέροντα, όπως η παραπληροφόρηση, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Τέλος η κοινωνικοποίηση γίνεται στους ανθρώπους με διάφορους τρόπους όπως: εντολές και συστάσεις, με την ταύτιση με πρότυπα που προβάλλει η κοινωνία και με κοινωνική κριτική, είτε από την κοινή γνώμη, είτε από την τυπική επέμβαση των κοινωνικών θεσμών (με έπαινο ή ποινή). Η συμπεριφορά μας επηρεάζεται από την κοινωνική κριτική ανάλογα με το πόσο δημόσια και πόσο σημαντική είναι για τη ζωή μας.

Trackback URL



Post a comment

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση