RSS Feed for This PostCurrent Article

Ο τεχνικός πολιτισμός

Μια όψη του πολιτισμού, ένα σύνολο των τεχνικών μέσων και συστημάτων που δημιούργησε ο άνθρωπος στην μεγάλη ιστορική του πορεία. Η εποχή μας λέγεται τεχνολογική, αφού η τεχνολογία έχει φτάσει στα ύψη και κυριαρχεί πάνω στις άλλες όψεις  της ζωής. Η τεχνική πρόοδος  έφερε μια σειρά σημαντικών αλλαγών στη ζωή. Η μηχανή ‘αντικατέστησε’ τον άνθρωπο και του έδωσε ελεύθερο χρόνο για άλλες διάφορες δραστηριότητες.

Επέτρεψε την παραγωγή αγαθών σε μαζική κλίμακα, πιο μακροπρόθεσμους υπολογισμούς , άνεση στην καθημερινότητα και το κυριότερο την ανάπτυξη των μέσων επικοινωνίας. Μέσα από την καθημερινή χρήση και εφαρμογή των μηχανισμών οι άνθρωποι έγιναν πιο έξυπνοι. Σε αυτό συντέλεσε και η διάδοση του βιβλίου το οποίο έκανε δυνατή την ανάπτυξη της τυπογραφίας.

Σήμερα ξέρουμε πως η τεχνολογία επιφύλαξε πολλές εκπλήξεις στον άνθρωπο που του άλλαξαν και του διευκόλυναν την ζωή. Βέβαια είχε και αρνητικές συνέπειες στη ζωή του αλλά και στην προσωπικότητα του. Περιόρισε τον ρόλο του σε μηχανικές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις, εξουδετερώνοντας όλες τις παλιές δεξιότητες του.

Η βιομηχανία που αναπτύχθηκε στα αστικά κέντρα ερήμωσε την ύπαιθρο και κατέστρεψε τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις δεισιδαιμονίες και   τις προκαταλήψεις. Αυτό από την μια ήταν πρόοδος αλλά επειδή δεν δημιουργήθηκε καμία εξασφάλιση για τους ανθρώπους, το ξερίζωμα ήταν γι’ αυτούς οδυνηρό. Τα ειδικά επαγγέλματα χάθηκαν, οι τεχνίτες μετατράπηκαν σε υπαλλήλους και εργάτες των βιομηχανιών.

Το βιοτικό επίπεδο βελτιώθηκε σε αρκετές χώρες σε σχέση όμως με τα περισσότερα αγαθά που υπάρχουν, ο μέσος άνθρωπος βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Ο άνθρωπος διασπάστηκε μέσα σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να παρακολουθήσει και, ενώ τεχνικά έχει την δυνατότητα να κάνει πολλά πράγματα, η καθημερινή του ζωή είναι πολύ περιορισμένη, χωρίς εκπλήξεις και μονότονη.

Οι ιδέες, η προσωπικότητα του ατόμου, οι ευχαριστήσεις υποβιβάστηκαν και πήραν ψεύτικες μορφές. Μόνο αν ο άνθρωπος αλλάξει τρόπο χρήσης της τεχνολογίας και την αντίληψη του γι’ αυτήν, θα μπορέσει να βρει μια άλλη προοπτική.

Trackback URL



  1. 1 Comment(s)

  2.   By ΤΣΕΡΤΟΥ ΜΑΡΙΑ on Μαρ 27, 2013 | Reply

    Η τεχνολογία έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή του ανθρώπου. Βέβαια, εμφανίζονται εκτός από θετικά αποτελέσματα και κάποια αρνητικά. Αυτό αποτελεί μέρος της ωρίμανσης ενός ανθρώπου μιας και με την τεχνολογία υπάρχουν αρνητικές όψεις που συνήθως τον επηρεάζουν (κυρίως αρνητικά). Γι’ αυτό και πιστεύω ότι η τεχνολογία εκτός από αυτές τις αλλαγές στην ζωή του ανθρώπου μπορεί να είναι (όχι πάντα) καταστροφική!!

Post a comment

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση