RSS Feed for This PostCurrent Article

Λίμνη Πλαστήρα

  Το τοπίο είναι καταπληκτικό! Η θέα μοναδική απ’ όπου κι αν τη δεις. Καταπράσινα δέντρα γύρω γύρω και στη μέση μια λίμνη φανταστική. Λίμνη Πλαστήρα.     

  Το οροπέδιο των Αγράφων, ένα γόνιμο και καλλιεργημένο μέρος που στον πόλεμο του 1940 για τις ανάγκες των συμμάχων έγινε αεροδρόμιο. Τη μέρα το έκρυβαν με ζώα και ψεύτικους θάμνους για να μην το βρουν οι Γερμανοί. Τη νύχτα ήταν κανονικό αεροδρόμιο. Το 1935 ο Νικόλαος Πλαστήρας συνέλαβε την ιδέα να γίνει το οροπέδιο φράγμα, πράγμα που δεν υλοποιήθηκε. Σχηματίστηκε όμως το 1961 και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρία. Η λίμνη περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, με μέγιστο μήκος 12 km και μέγιστο βάθος τα 60 μ. Το νερό της χρησιμοποιείται για ύδρευση της πόλης της Καρδίτσας όπως και των πολλών χωριών της. Επίσης το νερό εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ γι’ αυτό υπάρχει ηλεκτροπαραγωγή. Χρησιμοποιείται και για άρδευση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων γης που χωρίς αυτό δεν θα υπήρχε ο Θεσσαλικός κάμπος.

Τα τελευταία χρόνια η ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα έχει αξιοποιηθεί με την κατασκευή πολύ καλού οδικού δικτύου, ανέγερση πολλών και αξιόλογων τουριστικών καταλυμάτων, παραδοσιακών ταβερνών, αναψυκτηρίων κλπ, με πλήθος κόσμου να την επισκέπτεται ακόμη και καθημερινά. Δεν είναι τυχαίο που αρκετοί αποκαλούν την ευρύτερη περιοχή Ελβετία.

  Τέλος, επειδή το νερό είναι πολύ καθαρό ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μπάνιο, να ψαρέψει ή να κάνει διάφορα αθλήματα.

Trackback URL 1. 4 Comment(s)

 2.   By ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ on Φεβ 27, 2013 | Reply

  Θα ηθελα να δωσω συγχαρητηρια στην Πηνελοπη για το πολυ ωραιο της αρθρο. Πραγματικα η λιμνη πλαστηρα ειναι ενα πανεμορφο μερος αξιο επισκεψης και κατα την γνωμη μου ειναι το σημα κατατεθεν του νομου Καρδιτσας. Ιδιαιτερη εμφαση πρεπει να δωσουμε και στην πανεμορφη θεα οπως ανεφερε και η Πηνελοπη στο αρθρο της. Ομως αν καποιος θελει να απολαυσει την πληρη ομορφια της λιμνης πλαστηρα θα πρεπει να την επισκευτει κατα την διαρκεια του χειμωνα και ειμαι σιγουρος πως δεν θα χασει. Συγχαρητηρια και παλι Πηνελοπη.

 3.   By ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ on Μαρ 12, 2013 | Reply

  Η λίμνη Πλαστηρα σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος  επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπό ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε σε έναν σπουδαίο στρατιωτικό και πολιτικό τον Ν. Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο είπε πως «εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη», απ’ όπου και το πιο γνωστό της όνομα. Η χρηματοδότηση της έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα  και την κατασκευή ανέλαβε μια γαλλική εταιρεία. Σήμερα τη διαχείριση του φράγματος έχει αναλάβει η Δ.Ε.Η Λίγα στοιχεία για την λίμνη… η λίμνη περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12 km, μέγιστο πλάτος 4 km, η συνολική της επιφάνεια είναι 24 km2, ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 m και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 m. Το νερό της χρησιμοποιείται για άρδευση και ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται και 1 υδροηλεκτρικό εργοτάξιο ισχύος 400 MW. Τα τελευταία χρόνια έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη. Επίσης έχει γραφικά χωριά που μπορείς να χαλαρώσεις και να απολαύσεις πολλά πράγματα με μια υπέροχη θέα της λίμνης! Η λίμνη αποτελεί έναν σημαντικό οικονομικό παράγοντα για τους κατοίκους, αλλά και για όλον τον κάμπο.

 4.   By ΧΟΝΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ on Μαρ 21, 2013 | Reply

  Έχω πάει εκδρομή με τους γονείς μου στην λίμνη Πλαστήρα και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τον φυσικό πλούτο της περιοχής αυτής. Πρέπει να είστε οικονομικά ανεξάρτητοι λόγω του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα παραγωγής σας (γεωργία, κτηνοτροφία).

 5.   By ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΓΥΡΩ on Μαρ 22, 2013 | Reply

  Λένε πως μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις! Μπορεί η εικόνα που έχετε αναρτίσει  να αποδεικνύει την εντυπωσιακή ομορφιά της λίμνης , αλλά πραγματικά θα ήθελα να επισκεφτώ τη λίμνη Πλαστήρα για να θαυμάσω τη απερίγραπτη ομορφιά της.Ο συνδυασμός του καταγάλανου γλυκού νερού και της καταπράσινης βλάστησης προσδίδουν μια ξεχωριστή ομορφιά στην περιοχή . Και πάλι συγχαρητήρια για τον τόπο σας !
  (άλλος ένας λόγος για να κάνουμε μία σχολική εκδρομή στην Καρδίτσα 🙂 )

You must be logged in to post a comment.

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων