Feed
Άρθρα
Σχόλια

Εδώ και μέρες σκέφτομαι σχετικά με το πως θα ήθελα να ξεκινήσει το νέο μου ιστολόγιο. Ομολογώ ότι έψαξα για κάτι πιο εντυπωσιακό, αλλά ως γυμνάστρια που είμαι, κατέληξα, για άλλη μία φορά, σε κάτι πιο… αθλητικό. Σας καλωσορίζω, λοιπόν, με ένα απόφθεγμα που με εκφράζει και αγαπώ:

«Η γυμναστική είναι ανώτερη από την ιατρική διότι είναι προτιμότερο να έχει κανείς υγεία, παρά να προσπαθεί να την ανακτήσει και επιφέρει την αρμονία του φυσικού κάλλους που δεν προέρχεται από επίπλαστες μεθόδους».
Σωκράτης, Γοργίας 464 π.Χ. 

Ελπίζω, αυτός ο ψηφιακός χώρος να εξελιχθεί σε ένα κοινό σημείο συνάντησης, ένα μέσο επικοινωνίας των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής που ζουν και εργάζονται στο Νότιο Αιγαίο και, παράλληλα, να χρησιμεύσει ως πηγή αμφίδρομης ενημέρωσης μας για τη Φυσική Αγωγή, την άθληση και την υγεία.

Μαρία Μαχαιρίδου

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μυκόνου (11:00΄-14:30’) υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η επιμορφωτική ημερίδα για Εκπαιδευτικούς, Γονείς και Εφήβους, με τίτλο «Συν-Διαμορφώνοντας το Σχολείο του Μέλλοντος» που διοργάνωσε η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Μυκόνου, με την υποστήριξη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και ΓΕ.Λ. Μυκόνου. Κατά την έναρξη της ημερίδας, χαιρετισμούς απεύθυναν ο κ. Δημήτριος Μπάλας, Πρόεδρος της  Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Μυκόνου, ο κ. Γεώργιος Ρουσουνέλος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μυκόνου και οι κκ. Αικατερίνη Ασημομύτη και Αικατερίνη Ξυδάκη, Πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και του ΓΕ.Λ. Μυκόνου, αντίστοιχα. Στη συνέχεια, ο κ. Χρήστος Μιχαλόπουλος, Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, ως επίσημος καλεσμένος, συνεισέφερε στην εξέλιξη της δράσης, με σύντομη αλλά πολύ ουσιώδη ομιλία του, σχετικά με γενικά θέματα που αφορούν την εκπαίδευση στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων. Η δράση συνεχίσθηκε με εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών, κ. Θώμα Κουρτέση (Καθηγητής του Δ.Π.Θ.), κ. Ουρανίας Ματσούκα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Δ.Π.Θ.) και κ. Μαρίας Μαχαιρίδου (Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικής Αγωγής Νοτίου Αιγαίου, Παιδαγωγικά Υπεύθυνη Γυμνασίου και ΓΕ.Λ. Μυκόνου). Στο πλαίσιο της ημερίδας, διοργανωτές, εισηγητές/τριες, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές/τριες της Μυκόνου αντάλλαξαν απόψεις και συμμετείχαν ενεργά σε βιωματικές δράσεις για την ανάπτυξη της επικοινωνίας στο σχολικό περιβάλλον, επικοινωνώντας έτσι ένα μήνυμα συνεργασίας, διατήρησης και ανάπτυξης ενός θετικού περιβάλλοντος σε όλη τη σχολική κοινότητα του νησιού.

Για να δείτε φωτογραφικό υλικό από την ημερίδα και τις βιωματικές δράσεις το συντονισμό των οποίων υλοποίησε η κ. Ουρανία Ματσούκα, πατήστε εδώ…

Για να δείτε την εισήγηση του κ. Θωμά Κουρτέση, πατήστε εδώ…

Για να δείτε την εισήγηση, της κ. Μαρίας Μαχαιρίδου, πατήστε εδώ…

Η πρώτη θεματική ενότητα του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και Δωδεκανήσου θα γίνει την Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2019 (19:00΄- 21:00΄), ενώ στη συνέχεια, θα διατίθεται μία θεματική ενότητα ανά εβδομάδα. Η επιμόρφωση θα ολοκληρωθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου 2019. Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τις επιμέρους θεματικές ενότητες και τα λοιπά στοιχεία του προγράμματος από τους παρακάτω υπερσυνδέσμους:

Ενημέρωση για την παρακολούθηση_εξΑπ_Φυσικής Αγωγής
Κατάλογος συμμετεχόντων ανά θεματική ενότητα

Στο πλαίσιο του ετήσιου σχεδιασμού των επιμορφωτικών δράσεων για τη Φυσική Αγωγή στο Νότιο Αιγαίο, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε.) Φυσικής Αγωγής, κ. Μαρία Μαχαιρίδου, η οποία έχει έδρα στο 1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου και επιστημονική ευθύνη στο 1ο και το 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου, θα υλοποιήσει εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και Δωδεκανήσου [πρ. 20η (18-10-2019)/αποφ. 16ης Ολομέλειας 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου  Αιγαίου)]. Το πρόγραμμα έχει γενικό θέμα «Η Φυσική Αγωγή στο σχολικό περιβάλλον: Υγεία, Ευεξία, Κοινωνική Ανάπτυξη» και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Ακαδημίας Φυσικής Αγωγής (Ε.Α.Φ.Α.). Θα συνεργαστούν επίσης και οι Υπεύθυνοι/ες των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Φ.Α.ΣΧ.Α.) της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, κ. Λάζαρος Τσιομπάνης, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κ. Εύη Επισκόπου, και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κ. Αντώνιος Παπαγεωργίου.

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι έξι (6) εβδομάδες, από τις 04 Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2019. Οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής θα πρέπει να υπηρετούν ή να ανήκουν οργανικά σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας ή/και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αναπτυχθούν συνολικά έξι (6) θεματικές ενότητες, οι οποίες θα διατεθούν με σύγχρονο τρόπο, σε εβδομαδιαία βάση και, συγκεκριμένα, κάθε Τετάρτη ή Πέμπτη από 19:00΄έως 21:00΄ [διάρκεια: δύο (2) ώρες έκαστη]. Οι εισηγητές/τριες των θεματικών ενοτήτων, μέλη της Ε.Α.Φ.Α., θα είναι διδάσκοντες Δ.Ε.Π. και Ε.Ε.Π. Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, καθώς και εξειδικευμένοι/ες στον τομέα τους εκπαιδευτικοί και στελέχη Εκπαιδευτικών Φορέων.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε εβδομαδιαία θεματική ενότητα θα είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία κατάθεσης της σχετικής αίτησης παρακολούθησης. Κάθε επιμορφούμενος/η εκπαιδευτικός είναι δυνατόν να δηλώσει και να παρακολουθήσει μία ή/και περισσότερες από τις διαθέσιμες επιμορφωτικές ενότητες, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί παρακάτω.

Όλοι/ες οι επιμορφούμενοι/ες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης για το σύνολο των ωρών των θεματικών ενοτήτων που θα παρακολουθήσουν. Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα κατατεθούν ψηφιακά κατά το διάστημα 23 έως 29 Οκτωβρίου 2019, μέσω του παρακάτω υπερσυνδέσμου:

https://forms.gle/xvcCk3sfbUtWjiv79

Οι εκπαιδευτικοί που θα επιλεγούν να παρακολουθήσουν την επιμόρφωση θα ενημερωθούν με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος για την αποδοχή της συμμετοχής τους και θα λάβουν περαιτέρω αναλυτικές οδηγίες (τεχνικής φύσης) την Παρασκευή 01 Νοεμβρίου 2019.

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα (θεματικές ενότητες, εισηγητές/τριες κλπ) πατήστε εδώ…

Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε.) Φυσικής Αγωγής κα. Μαρία Μαχαιρίδου, η οποία έχει έδρα στο 1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και επιστημονική ευθύνη και στο 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τους/τις Υπεύθυνους/ες των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού (Φ.Α.ΣΧ.Α.) της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, κ. Λάζαρο Τσιομπάνη, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κα. Εύη Επισκόπου και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, κ. Αντώνιο Παπαγεωργίου, στο πλαίσιο σχεδιασμού δράσεων Φυσικής Αγωγής στο Νότιο Αιγαίο κατά την έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους, ολοκλήρωσε κύκλο δια ζώσης επιμορφωτικών δράσεων για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα νησιά Σύρο, Νάξο, Σχοινούσα, Θήρα (και για εκπαιδευτικούς Θηρασιάς), Πάρο (και για εκπαιδευτικούς Αντίπαρου), Ρόδο και Κω. Η κεντρική θεματική των επιμορφωτικών δράσεων ήταν «Σύγχρονες προσεγγίσεις στη σχολική Φυσική Αγωγή» και, συνολικά, συμμετείχαν σε αυτές 197 εκπαιδευτικοί. Στην ανάπτυξη του περιεχομένου των επιμορφώσεων συνεισέφεραν με εισηγήσεις και παρουσιάσεις καλών πρακτικών κ.ά. έξι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής που εργάζονται στο Νότιο Αιγαίο.

Θερμές ευχαριστίες πρέπει να αποδοθούν στους Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων για τη διάθεση των εγκαταστάσεων, της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής και τη γενικότερη υποστήριξη των δράσεων. Θα ήταν παράληψη εάν δεν αναφερθεί η συνεισφορά της Σ.Ε.Ε. κλ. ΠΕ70 και Οργανωτικής Συντονίστριας του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου, κας Ειρήνης Τσαβαλά, καθώς και η υπηρεσιακή αποτελεσματικότητα της νέας Περιφερειακής Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, κας Μαρκέλλας Παραμυθιώτου, χάρη στην οποία έγινε εφικτό να υλοποιηθεί εύρυθμα ο διευρυμένος αυτός κύκλος δια ζώσης επιμορφώσεων για τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής.

Τέλος, συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες για την αθρόα προσέλευση αξίζουν κυρίως σε όλους/ες τους/τις ακούραστους, πραγματικά, μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, καθώς και στους/τις εισηγητές/τριες για την εξαιρετική συνεισφορά τους. Οι ιδιαιτερότητες της περιοχής Νοτίου Αιγαίου λόγω νησιωτικότητας είναι αρκετές, αλλά ο χώρος της εκπαίδευσης γενικά, αλλά και ειδικότερα της Φυσικής Αγωγής, είναι τόσο όμορφος, τόσο ουσιαστικός, τόσο δυνατός, που τελικά σχεδόν όλες είναι δυνατόν να ξεπερασθούν!

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των επιμορφωτικών δράσεων, πατήστε εδώ…

Παλιότερα Άρθρα »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων