Περί «διαβλητότητας» της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές των εκπαιδευτικών και άλλων δεινών…

shutterstock 1094977760 e1637839435859

Γράφει η Μαρία Μελεσσανάκη 

Στο αίτημα πολλών Εκπαιδευτικών να στηθούν και ηλεκτρονικές κάλπες στις επερχόμενες εκλογές για τα Δ.Σ. των Συλλόγων των Εκπαιδευτικών Α./θμιας Εκπαίδευσης, που φέτος για πρώτη φορά θα γίνουν απογευματινή ώρα, η απάντηση του συνδικάτου είναι,  πως οι ψηφιακές κάλπες είναι διαβλητές.

Όμως, το επιχείρημα περί διαβλητότητας στην ηλεκτρονική κάλπη, έχει εδώ και καιρό απαντηθεί, αλλά πιθανόν μόνο τα  ψηφιακά εγγράμματα ώτα μπορούν να το διαχειριστούν και να το συλλάβουν ως πληροφορία.

Επιπλέον, πώς είναι δυνατόν το 2022, την εποχή που όλες οι συναλλαγές μας γίνονται πλέον On line, να θέτουμε ως επιχείρημα πως οι ηλεκτρονικές κάλπες δεν είναι ασφαλείς.

Δεν γίνεται για παράδειγμα να εμπιστευόμαστε την τραπεζική μας κάρτα και τους κωδικούς μας για να πληρώσουμε αγοράζοντας προσωπικά είδη, αεροπορικά εισιτήρια, ή  έχουμε στο κινητό μας εφαρμογές που οδηγούν στον τραπεζικό μας λογαριασμό χωρίς να σκεφτόμαστε το 5% του ρίσκου να παραβιαστούν.

Να ξέρουμε πως παρακολουθείτε κάθε μας λέξη ή ψηφιακή κίνηση, αλλά να συνεχίζουμε να έχουμε smart συσκευές. Και  όλοι μας οι φόβοι να ξεπηδούν όταν έρχεται η ώρα να ψηφίσουμε ηλεκτρονικά τους αιρετούς για τα υπηρεσιακά μας συμβούλια και τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων των εκπαιδευτικών. Είναι αντιφατική η κατάσταση!

Να σημειωθεί πως η ηλεκτρονική ψηφοφορία έχει περισσότερες δικλίδες ασφαλείας ακόμη και από την δια ζώσης εκλογική διαδικασία.

Το σύστημα ΖΕΥΣ, που προτείνεται για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες αναπτύχθηκε από το ΕΔΥΤΕ, τον φορέα του Υπουργείου Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Για να γίνει πιο σαφές ας συνυπολογίσουμε πως ο ΕΔΥΤΕ είναι το ίδιο δίκτυο που έχει δημιουργήσει και αρκετές εφαρμογές για την πλατφόρμα του gov.gr την οποία όλοι μας χρησιμοποιούμε κατά κόρον καθημερινά και την οποία σίγουρα εμπιστευόμαστε για να έχουμε εναποθέσει σε αυτήν όλους τους προσωπικούς μας κωδικούς, αλλιώς δεν έχουμε πρόσβαση σε προσωπικά έγγραφα.

Στην  ασφάλεια του συστήματος ΖΕΥΣ έχουν αναφερθεί  πολλοί πιο ειδικοί από μας τους εκπαιδευτικούς και μάλιστα πολλές φορές. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να λύσει πολλές απορίες.

Θα παραθέσω όμως μόνο την άποψη ειδικών καθηγητών όπως του κ. Λουρίδα δείτε το βιογραφικό του εδώ ο οποίος αναφέρει:

«Το απόρρητο διασφαλίζεται με τη χρήση ισχυρών πρωτόκολλων κρυπτογραφίας, και δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο πρόβλημα. Επιθέσεις έχουμε δεχτεί, αλλά τις έχουμε αντιμετωπίσει χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η εκλογική διαδικασία. Η ηλεκτρονική ψήφος φθάνει σε μας κρυπτογραφημένη, με μια τεχνική που ονομάζεται κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού. Με την τεχνική αυτή δουλεύουν όλες οι υπηρεσίες στο διαδίκτυο, από τα συστήματα αποστολής μηνυμάτων μέχρι τη διασφάλιση της ηλεκτρονικής τραπεζικής. Για να φανεί το περιεχόμενο της ψήφου θα πρέπει να αποκρυπτογραφηθεί, με κλειδιά που έχουν στην κατοχή τους τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής και το σύστημα ‘Ζεύς’. Κατά την έναρξη της καταμέτρησης των ψήφων θα πρέπει να εισαχθούν όλα ανεξαιρέτως τα κλειδιά για να γίνει η αποκρυπτογράφηση.

Στο επιχείρημα κάποιων εκπαιδευτικών ότι μπορεί το ίδιο άτομο να ψηφίσει δύο φορές ο κ. Λουρίδας απαντάει:

«Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία ισχύει ό,τι και στην παραδοσιακή. Αν κάποιος εμφανίζεται δύο φορές στον εκλογικό κατάλογο, ενδέχεται να ψηφίσει δύο φορές. Για τις διπλοεγγραφές είναι υπεύθυνη η Εφορευτική Επιτροπή, που παίζει στο ‘Ζεύς τον ίδιο σημαντικό ρόλο που παίζει και στις παραδοσιακές εκλογές. Η Εφορευτική Επιτροπή καταρτίζει τους εκλογικούς καταλόγους και εξάγει τα αποτελέσματα. Το σύστημα ‘Ζεύς’ όμως δίνει την εξής δυνατότητα. Αν ψηφίσει κάποιος που δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει και αυτό γίνει αντιληπτό μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία εξαγωγής των αποτελεσμάτων, τότε η ψήφος του μπορεί να διαγραφεί. Είναι σαν να μπορούσαμε να μπούμε μέσα στην κάλπη, να ανασύρουμε την ψήφο και να την καταστρέψουμε, πάντα χωρίς να διαβάσουμε το περιεχόμενό της».

Και συνεχίζει λέγοντας:

Το σημαντικό είναι ότι αν επιχειρηθεί οποιαδήποτε παραβίαση των εκλογών «θα μας το πουν τα μαθηματικά. Το ‘Ζεύς’ έχει αναπτυχθεί έτσι ώστε όλα τα βήματα της διαδικασίας να μπορούν να επιβεβαιωθούν μαθηματικά» καταλήγει ο κ. Λουρίδας.

Ακόμη και τώρα δεν είναι αργά για ηλεκτρονική ψηφοφορία. Το σύστημα ΖΕΥΣ είναι έτοιμο και ασφαλές αφού ως τώρα έχει αξιοποιηθεί ήδη σε 5000 ψηφοφορίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, χωρίς να έχει παρατηρηθεί το παραμικρό πρόβλημα μη εγκυρότητας και ασφάλειας.

Αντιθέτως κινδυνεύουν οι εκλογές αυτές να ακυρωθούν εξαιτίας του νόμου Χατζηδάκη (παρ. 1 του άρ. 13 του ν. 1264/1982, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 87 του ν. 4808/2021) ως μη σύννομες αφού προβλέπει πως οι  συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να παρέχουν υποχρεωτικά στα μέλη τους τη δυνατότητα και ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Υπενθυμίζεται πως στις προηγούμενες εκλογές που τελικά ακυρώθηκαν από τα συνδικάτα εκείνο που «κέρδισε» ο εκπαιδευτικός κλάδος ήταν να μείνει χωρίς αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια για 2 χρόνια. Ας ελπίσουμε να μην ήρθε η ώρα να στερηθεί ο κλάδος και τους Συλλόγους…

ΠΗΓΕΣ:

  1. https://grnet.gr/services/digital-services/zeus/ (τελευταία πρόσβαση 15/05/2022)
  2. https://www.protagon.gr/epikairotita/poso-asfalis-einai-i-psifiaki-kalpi-zefs-44342391641 (τελευταία πρόσβαση 15/05/2022)
  3. https://www.kathimerini.gr/society/561143926/to-dokimasmeno-systima-zeys-stin-e-psifoforia/ (τελευταία πρόσβαση 15/05/2022)

 

 

Μαρία Μελεσσανάκη ΠΕ70

 

 

Γιατί η ηλεκτρονική κάλπη είναι απαραίτητη και στις εκλογές των εκπαιδευτικών.

images news2013 VOYLEFTIKES EKLOGES IAN 2015 EKLOGES PSIFOFORIA

Γράφει η Μαρία Μελεσσανάκη 

Η προετοιμασία για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης των Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών που λόγω covid δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, είναι σε εξέλιξη και όπως ανακοινώθηκε 12 Μαΐου   για τις εκλογές που θα  γίνουν 25 Μαΐου η κατάθεση των ψηφοδελτίων θα γίνει 8 μέρες νωρίτερα δηλαδή 17 Μαΐου .

Η παραπάνω ανακοίνωση βέβαια δεν αφορά και στους  3 Συλλόγους εκπαιδευτικών που δραστηριοποιούνται στο Νομό Ηρακλείου. Ο Σύλλογος Α/θμιας Εκπαίδευσης  «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» και ο Σύλλογος «Φαιστός» διεξάγουν εκλογές στις 25/5/2022 ενώ ο Σύλλογος  Α/θμιας Εκπαίδευσης «Νίκος Καζαντζάκης» 18/5/2022.  Αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο.

Για να επιστρέψουμε λοιπόν στις εκλογές,  φέτος για πρώτη φορά καλούμαστε εμείς οι εκπαιδευτικοί να ψηφίσουμε για τους  εκπροσώπους μας στους Συλλόγους  απογευματινή ώρα. Αυτό γίνεται κατά κόρον σε όλο τον Δημόσιο τομέα. Σύμφωνοι ως εδώ!

Τα Σχολεία όμως δεν είναι όπως όλες οι άλλες υπηρεσίες που έχουν μόνο μια έδρα κι εκεί καλούνται οι εργαζόμενοι να ψηφίσουν. Τα σχολεία είναι παντού, ακόμη και στις πιο  απομακρυσμένες περιοχές. Ίσως κάποιοι (ελάχιστοι) να έχουν την τύχη να διαμένουν κοντά  στην σχολική μονάδα ή έστω στο Δήμο της Σχολική μονάδας… Το μεγαλύτερο ποσοστό όμως των εκπαιδευτικών μετακινείται  χιλιόμετρα μακριά καθημερινά,  για να φτάσει στο σχολείο. Με δικό τους αυτοκίνητο, πληρώνοντας εννοείται την βενζίνη και με καθημερινό κίνδυνο της ζωής τους αφού το οδικό δίκτυο της Κρήτης αντικειμενικά μιλώντας δεν είναι και το καλύτερο.

Σύμφωνα  με την παρ. 1 του άρ. 13 του ν. 1264/1982, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 87 του ν. 4808/2021 προβλέπεται ότι: «Η ψηφοφορία γίνεται είτε διά φυσικής παρουσίας είτε ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, με διασφάλιση και στις δύο περιπτώσεις της ταυτοπροσωπίας των ψηφοφόρων. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις παρέχουν υποχρεωτικά στα μέλη τους τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας με διασφάλιση της μυστικότητας των ψήφων. Σχετικό λογισμικό διατίθεται χωρίς αντάλλαγμα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η συνδικαλιστική οργάνωση μπορεί να επιλέξει την αξιοποίηση άλλου προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζει το αδιάβλητο και τη μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Το υπό παράταση Δ.Σ. του συλλόγου, ενώ γνωρίζει τις παραπάνω εφαρμοστικές οδηγίες της νομοθεσίας, επιβαρύνει επιπλέον τους εκπαιδευτικούς με έξοδα μετακίνησης για να φτάσουν στις κάλπες που έχουν στηθεί ανά Δήμο. Τους αναγκάζει να απέχουν από τις οικογενειακές και λοιπές επαγγελματικές υποχρεώσεις (μικρά παιδιά, σεμινάρια, προετοιμασία για την επόμενη μέρα).

Ο covid-19 αν και όλοι παριστάνουμε πως έφυγε, είναι ακόμη εδώ. Νοσούν πολλοί συνάδελφοι και παιδιά. Με το να μην επιτρέπεται και η ηλεκτρονική ψηφοφορία, αποκλείονται με ελαφρά την καρδία και  όλοι οι νοσούντες εκπαιδευτικοί.

Με προαιρετική ψηφοφορία και απογευματινή ώρα, το λιγότερο που θα έπρεπε να γίνει για να μην αναγκαστούν να απέχουν οι παραπάνω εκπαιδευτικοί από την εκλογική διαδικασία θα ήταν να έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν και ηλεκτρονικά.

 

Απειλές του τύπου όποιος καταγγείλει την εν λόγω εκλογική διαδικασία είναι «κατάπτυστος» και το «μαύρο πρόβατο» του κλάδου που ακούστηκαν κατά την διάρκεια της σύσκεψης των επικεφαλής των συνδυασμών των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια,  δεν επιβεβαιώνονται….

Τελικά η λέξη ηλεκτρονική ψηφοφορία πάει να εξελιχτεί σε λέξη ταμπού. Κάτι όπως την «κακιά» αξιολόγηση. Α! ναι και τις εξετάσεις «PISA».

Νόμιζα πως συνδικαλιστής είναι ο συνάδελφος που πάνω από όλα σκέφτεται ξεκάθαρα το καλό του Συναδέλφου του. Ενδιαφέρεται και προσπαθεί να ανεβάσει τον κλάδο του ψηλά. Να διαφυλάξει το εργασιακό του κύρος. Οι συνάδελφοι του να νιώθουν περήφανοι για την ύπαρξη του…  Αλλά μάλλον και αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο…

Στα ίδια μέρη θα (ξανά) συναντηθούμε

Σε αναστολή δια ζώσης λειτουργίας και τα Σχολεία της Α/θμιας εκπαίδευσης από Δευτέρα 16/11/2020. Το δεύτερο κατά σειρά lockdown του γνωστού σε όλους μας Κορονοϊού και όλων των αποχρώσεων που αυτός παίρνει!

Ξεκινά λοιπόν και πάλι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση!  Με ότι αυτό συνεπάγεται! Και με όλα όσα αυτό κουβαλά για όλους τους εμπλεκόμενους!

Και όλοι έχουμε τα δίκια μας είναι η αλήθεια! Αλλά να σκέφτεστε κάθε φορά που αυτό πάει να σας ρίξει ψυχολογικά πως είναι στο χέρι μας όχι τόσο η ανατροπή της κατάστασης. Όσο ο τρόπος που θα την αντιμετωπίσουμε.

Αντιμετωπίσουμε είπα και σας έχω εδώ 54 εκπαιδευτικά λογισμικά και web02 εργαλεία για να οχυρωθείτε με τα σωστά  όπλα πίσω από τον υπολογιστή!

Καλή δύναμη σε όλους μας!!

Τον Σεπτέμβριο ανοίγουν τα Σχολεία… σωστά;

 

Εμείς πάντως περιμένουμε να ανοίξουν! Με αγωνία! Θέλουμε να δούμε τους φίλους μας, τους μαθητές μας τους συναδέλφους μας. Όλους εκείνους που αποτελούν την σχολική κοινότητα!

Και θα θέλαμε να τους δούμε και χωρίς μάσκες. Δύσκολο θα μου πείτε! Πρέπει όλοι μας να φοράμε μάσκα. Είναι για το καλό μας. Κι εμείς, αν είναι να γυρίσουμε στο σχολείο θα το κάνουμε κι αυτό! Θα φορέσουμε ακόμη και μάσκα! Τι να κάνουμε;

Λοιπόν, αλίευσα ενδιαφέρουσες ιδέες για όλους μας από το διαδίκτυο και είπα να τις κρατήσω ως  ιδέες για την σχολική χρονιά που θα ξεκινήσει.

Ονειροβάτες λέγονται κι έχουν στην σελίδα τους εξαιρετικές ιδέες και υλικό! Ρίξτε μια ματιά!

Και μην ξεχνάτε: Με μάσκα ή χωρίς, η ζωή είναι ωραία στο σχολείο! Καλή αρχή!!

 

Μένουμε σπίτι συντροφιά με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και τις δράσεις του

Η αετογερακίνα, ο βουνοσφυριχτής και η αλεπού της ερήμου, μαζί με το αγρίμι και τον φουρόγατο, ξετρυπώνουν από τις κλειστές – λόγω της πανδημίας Covid 19 – πόρτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και έρχονται να μας κρατήσουν συντροφιά, να μας τσιγκλήσουν για παιχνίδι και να μας μυήσουν στον θαυμαστό κόσμο τους. Όλες αυτές τις μέρες του κοινωνικού περιορισμού σκαρφίστηκαν διάφορους τρόπους για να το κάνουν αυτό: ένα «ταξίδι» στις ερήμους μέσα από δικά μας παραμύθια και ζωγραφιές, εικονογραφήσεις, παιχνίδια στα …οροπέδια του Ψηλορείτη, βόλτα στο γεωπάρκο της Σητείας και μια ευχάριστη – ναι, γίνεται! – γνωριμία με τα ηφαίστεια και τους σεισμούς. Είστε μόλις ένα κλικ μακριά! Κλικ στην εικόνα παρακάτω λοιπόν!