Περί «διαβλητότητας» της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές των εκπαιδευτικών και άλλων δεινών…

shutterstock 1094977760 e1637839435859

Γράφει η Μαρία Μελεσσανάκη 

Στο αίτημα πολλών Εκπαιδευτικών να στηθούν και ηλεκτρονικές κάλπες στις επερχόμενες εκλογές για τα Δ.Σ. των Συλλόγων των Εκπαιδευτικών Α./θμιας Εκπαίδευσης, που φέτος για πρώτη φορά θα γίνουν απογευματινή ώρα, η απάντηση του συνδικάτου είναι,  πως οι ψηφιακές κάλπες είναι διαβλητές.

Όμως, το επιχείρημα περί διαβλητότητας στην ηλεκτρονική κάλπη, έχει εδώ και καιρό απαντηθεί, αλλά πιθανόν μόνο τα  ψηφιακά εγγράμματα ώτα μπορούν να το διαχειριστούν και να το συλλάβουν ως πληροφορία.

Επιπλέον, πώς είναι δυνατόν το 2022, την εποχή που όλες οι συναλλαγές μας γίνονται πλέον On line, να θέτουμε ως επιχείρημα πως οι ηλεκτρονικές κάλπες δεν είναι ασφαλείς.

Δεν γίνεται για παράδειγμα να εμπιστευόμαστε την τραπεζική μας κάρτα και τους κωδικούς μας για να πληρώσουμε αγοράζοντας προσωπικά είδη, αεροπορικά εισιτήρια, ή  έχουμε στο κινητό μας εφαρμογές που οδηγούν στον τραπεζικό μας λογαριασμό χωρίς να σκεφτόμαστε το 5% του ρίσκου να παραβιαστούν.

Να ξέρουμε πως παρακολουθείτε κάθε μας λέξη ή ψηφιακή κίνηση, αλλά να συνεχίζουμε να έχουμε smart συσκευές. Και  όλοι μας οι φόβοι να ξεπηδούν όταν έρχεται η ώρα να ψηφίσουμε ηλεκτρονικά τους αιρετούς για τα υπηρεσιακά μας συμβούλια και τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων των εκπαιδευτικών. Είναι αντιφατική η κατάσταση!

Να σημειωθεί πως η ηλεκτρονική ψηφοφορία έχει περισσότερες δικλίδες ασφαλείας ακόμη και από την δια ζώσης εκλογική διαδικασία.

Το σύστημα ΖΕΥΣ, που προτείνεται για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες αναπτύχθηκε από το ΕΔΥΤΕ, τον φορέα του Υπουργείου Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Για να γίνει πιο σαφές ας συνυπολογίσουμε πως ο ΕΔΥΤΕ είναι το ίδιο δίκτυο που έχει δημιουργήσει και αρκετές εφαρμογές για την πλατφόρμα του gov.gr την οποία όλοι μας χρησιμοποιούμε κατά κόρον καθημερινά και την οποία σίγουρα εμπιστευόμαστε για να έχουμε εναποθέσει σε αυτήν όλους τους προσωπικούς μας κωδικούς, αλλιώς δεν έχουμε πρόσβαση σε προσωπικά έγγραφα.

Στην  ασφάλεια του συστήματος ΖΕΥΣ έχουν αναφερθεί  πολλοί πιο ειδικοί από μας τους εκπαιδευτικούς και μάλιστα πολλές φορές. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να λύσει πολλές απορίες.

Θα παραθέσω όμως μόνο την άποψη ειδικών καθηγητών όπως του κ. Λουρίδα δείτε το βιογραφικό του εδώ ο οποίος αναφέρει:

«Το απόρρητο διασφαλίζεται με τη χρήση ισχυρών πρωτόκολλων κρυπτογραφίας, και δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο πρόβλημα. Επιθέσεις έχουμε δεχτεί, αλλά τις έχουμε αντιμετωπίσει χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η εκλογική διαδικασία. Η ηλεκτρονική ψήφος φθάνει σε μας κρυπτογραφημένη, με μια τεχνική που ονομάζεται κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού. Με την τεχνική αυτή δουλεύουν όλες οι υπηρεσίες στο διαδίκτυο, από τα συστήματα αποστολής μηνυμάτων μέχρι τη διασφάλιση της ηλεκτρονικής τραπεζικής. Για να φανεί το περιεχόμενο της ψήφου θα πρέπει να αποκρυπτογραφηθεί, με κλειδιά που έχουν στην κατοχή τους τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής και το σύστημα ‘Ζεύς’. Κατά την έναρξη της καταμέτρησης των ψήφων θα πρέπει να εισαχθούν όλα ανεξαιρέτως τα κλειδιά για να γίνει η αποκρυπτογράφηση.

Στο επιχείρημα κάποιων εκπαιδευτικών ότι μπορεί το ίδιο άτομο να ψηφίσει δύο φορές ο κ. Λουρίδας απαντάει:

«Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία ισχύει ό,τι και στην παραδοσιακή. Αν κάποιος εμφανίζεται δύο φορές στον εκλογικό κατάλογο, ενδέχεται να ψηφίσει δύο φορές. Για τις διπλοεγγραφές είναι υπεύθυνη η Εφορευτική Επιτροπή, που παίζει στο ‘Ζεύς τον ίδιο σημαντικό ρόλο που παίζει και στις παραδοσιακές εκλογές. Η Εφορευτική Επιτροπή καταρτίζει τους εκλογικούς καταλόγους και εξάγει τα αποτελέσματα. Το σύστημα ‘Ζεύς’ όμως δίνει την εξής δυνατότητα. Αν ψηφίσει κάποιος που δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει και αυτό γίνει αντιληπτό μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία εξαγωγής των αποτελεσμάτων, τότε η ψήφος του μπορεί να διαγραφεί. Είναι σαν να μπορούσαμε να μπούμε μέσα στην κάλπη, να ανασύρουμε την ψήφο και να την καταστρέψουμε, πάντα χωρίς να διαβάσουμε το περιεχόμενό της».

Και συνεχίζει λέγοντας:

Το σημαντικό είναι ότι αν επιχειρηθεί οποιαδήποτε παραβίαση των εκλογών «θα μας το πουν τα μαθηματικά. Το ‘Ζεύς’ έχει αναπτυχθεί έτσι ώστε όλα τα βήματα της διαδικασίας να μπορούν να επιβεβαιωθούν μαθηματικά» καταλήγει ο κ. Λουρίδας.

Ακόμη και τώρα δεν είναι αργά για ηλεκτρονική ψηφοφορία. Το σύστημα ΖΕΥΣ είναι έτοιμο και ασφαλές αφού ως τώρα έχει αξιοποιηθεί ήδη σε 5000 ψηφοφορίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, χωρίς να έχει παρατηρηθεί το παραμικρό πρόβλημα μη εγκυρότητας και ασφάλειας.

Αντιθέτως κινδυνεύουν οι εκλογές αυτές να ακυρωθούν εξαιτίας του νόμου Χατζηδάκη (παρ. 1 του άρ. 13 του ν. 1264/1982, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 87 του ν. 4808/2021) ως μη σύννομες αφού προβλέπει πως οι  συνδικαλιστικές οργανώσεις πρέπει να παρέχουν υποχρεωτικά στα μέλη τους τη δυνατότητα και ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Υπενθυμίζεται πως στις προηγούμενες εκλογές που τελικά ακυρώθηκαν από τα συνδικάτα εκείνο που «κέρδισε» ο εκπαιδευτικός κλάδος ήταν να μείνει χωρίς αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια για 2 χρόνια. Ας ελπίσουμε να μην ήρθε η ώρα να στερηθεί ο κλάδος και τους Συλλόγους…

ΠΗΓΕΣ:

  1. https://grnet.gr/services/digital-services/zeus/ (τελευταία πρόσβαση 15/05/2022)
  2. https://www.protagon.gr/epikairotita/poso-asfalis-einai-i-psifiaki-kalpi-zefs-44342391641 (τελευταία πρόσβαση 15/05/2022)
  3. https://www.kathimerini.gr/society/561143926/to-dokimasmeno-systima-zeys-stin-e-psifoforia/ (τελευταία πρόσβαση 15/05/2022)

 

 

Μαρία Μελεσσανάκη ΠΕ70

 

 

Αφήστε μια απάντηση