Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στα Άτομα με Αναπηρία. Η Ημέρα αυτή δεν επιθυμεί να καλλιεργήσει οίκτο για τα άτομα με αναπηρία. Αυτό που επιθυμεί να καταδείξει είναι η θέληση των ανθρώπων αυτών, η αισιοδοξία τους, η αγωνιστικότητά τους. Επιπλέον, επιθυμεί να καλλιεργήσει μια κουλτούρα συμπερίληψης, δηλαδή την αίσθηση ότι οι άνθρωποι με αναπηρία μπορούν να συνυπάρχουν με τους άλλους ανθρώπους, χωρίς οι άλλοι να αισθάνονται άβολα με την παρουσία τους, ούτε οι ίδιοι παρείσακτοι: στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην κοινωνική ζωή, στην πολιτική ζωή.
Τη Δευτέρα 5/12 επισκέφτηκαν το σχολείο μας οι Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας και ενημερώθηκαν τα παιδιά μας της Α και Β τάξης για τη δράση τους. Η Άννα Μπαλάν, χειρίστρια του σκύλου οδηγού της, Νίτρο, δέχτηκε πολλές ερωτήσεις για την ίδια και το σκύλο. Ήταν πολύ όμορφα και διδακτικά όλα όσα είδαν και άκουσαν τα παιδιά μας από αυτήν και την ευχαριστούμε θερμά. Ευχαριστούμε θερμά επίσης την κα Γερουλάνου για την άμεση αποδοχή της πρόσκλησης που της έγινε από τον εκπαιδευτικό μας κο Γκίκα.
Επιπλέον ο κος Γκίκας οργάνωσε δράση για την εξοικείωση με τη τυφλότητα για τα παιδιά της Α και Β τάξης. Η δράση βασίζεται στην ιδέα «Έλα στη θέση μου» του ΚΕΑΤ (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών). Αντικατοπτρίζει βέβαια παράλληλα την αντίληψη του κου Γκίκα για τη συμπερίληψη και συνοψίζεται στη φράση που λέει στους μαθητές του συχνά και σε κάθε ευκαιρία: «Αν μπορώ εγώ τότε μπορείτε και εσείς». «Αν εγώ μπορώ να έρχομαι κάθε μέρα στην ώρα μου στο σχολείο, τότε μπορείτε κι εσείς» «Αν εγώ μπορώ να διαβάσω ένα βιβλίο, τότε μπορείτε κι εσείς» «Αν εγώ μπορώ να είμαι ενεργός πολίτης, τότε μπορείτε κι εσείς»
Αυτό που αποσκοπώ να διδάξω στους μαθητές μου, λέει ο κος Γκίκας, με αυτή τη δράση είναι πως δεν χρειάζεται να «πάθουν» κάποια αναπηρία για να έρθουν στη θέση μου. Χρειάζεται, απλώς να κατανοήσουν τι σημαίνει για μένα να μπορώ να έχω πρόσβαση παντού. Χρειάζεται να αντιληφθούν ότι δεν πρέπει να αφήνουν το μηχανάκι ή το αυτοκίνητο σε ράμπες ή πάνω στις ειδικές διαβάσεις τυφλών. Χρειάζεται να έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν όταν βλέπουν κάποιον ανάπηρο στο δρόμο, στο λεωφορείο ή όπου αλλού. Χρειάζεται να είναι ενεργοί πολίτες και να κατανοούν τις ανάγκες των ανθρώπων που βρίσκονται σε πιο ευάλωτη κατάσταση. Χρειάζεται να μάθουν ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά κι όλοι είμαστε ίσοι.
Την Τρίτη 6/12 επισκέφτηκε το σχολείο μας ο ΣΚΕΠ (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους) και η κα Δήμητρα Κοντοβά που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η γνωριμία της και η συζήτηση της με τους μαθητές της Α τάξης έγινε στο θέατρο του σχολείου μας με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών. Το προεδρείο του 15μελους υποδέχθηκε την κα Κοντοβά. Την ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία της στο σχολείο μας και για την πρόθεσή της να μας επισκεφτεί ξανά.
Είμαστε περήφανοι για την ανταπόκριση των μαθητών και μαθητριών μας, αλλά και για την επιθυμία όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου μας να σχεδιάζουν και να υποστηρίζουν τέτοιες δράσεις.