Δημοσιεύθηκε στην Άλκη Ζέη, Λογοτεχνία

Άλκη Ζέη, Ψεύτης παππούς

   Σωτήρης Κούβαρος (Α΄λυκείου)

1. Ποιο είναι το μυθιστόρημα που διάβασες; (Συγγραφέας, τίτλος, εκδοτικός οίκος, χρονολογία έκδοσης, αριθμός σελίδων)

Το βιβλίο, το οποίο διάβασα με τίτλο  Ο Ψεύτης Παππούς, είναι ένα μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, που εκδόθηκε το 2007 από τον εκδοτικό οίκο Κέδρος,  με 152 σελίδες ανάγνωσης.

  1. Παρουσίασε σύντομα το περιεχόμενό του.

Το βιβλίο αναφέρεται στην ασυνήθιστη σχέση του δεκάχρονου Αντώνη  με τον παππού του. Ο Αντώνης πηγαίνει στην Τετάρτη δημοτικού και περνάει πολύ χρόνο με τον ογδοντάχρονο παππού του, διότι οι γονείς του εργάζονται πολλές ώρες την ημέρα. Ο παππούς συνηθίζει να αφηγείται στον εγγονό και την υπηρέτρια του ιστορίες από το πρόσφατο παρελθόν ή από παλιότερες εποχές . Ο Αντώνης δυσκολεύεται να τον πιστέψει για όλα αυτά τα γεγονότα, αν και τα περισσότερα από αυτά επιβεβαιώνονται λίγο αργότερα  από τα ΜΜΕ. Επίσης, καθ ’ όλη τη διάρκεια του έργου ο Αντώνης πασχίζει να μάθει πράγματα για τη γιαγιά του. Το τέλος του έργου είναι αρκετά στενάχωρο, καθώς ο παππούς του Αντώνη φεύγει από τη ζωή.

  1. Διάλεξε μια σκηνή που σου έκανε εντύπωση κι εξήγησέ μας τον λόγο.

Η σκηνή που μου έκανε εντύπωσε διαβάζοντας το έργο ήταν την ημέρα των γενεθλίων του μικρού Αντώνη, όταν ο ίδιος ήταν λυπημένος, καθώς βρισκόταν σε ένα δίλημμα για το ποιους από τους συμμαθητές του πρέπει να καλέσει στο πάρτι του. Στην τάξη του μικρού υπήρχαν μερικά παιδιά τα οποία κατάγονταν από άλλες χώρες και. παρόλο που ήταν πολύ αξιόλογα, οι γονείς των υπόλοιπων παιδιών δεν ήθελα να έχουν σχέσεις μαζί τους. Μου φάνηκε λοιπόν παράξενο το γεγονός  ότι ένα δεκάχρονο αγόρι φάνηκε πιο ώριμο από ενήλικες, καθώς δέχτηκε τη διαφορετικότητα και μάλιστα προβληματίστηκε με τη στάση των μεγαλύτερων .

  1. https://vocaroo.com/ για να διαβάσεις το αγαπημένο σου απόσπασμα από το βιβλίο. Στη συνέχεια ενσωμάτωσε στις απαντήσεις σου το λινκ της ηχογράφησης.
  1. Ποιον ήρωα του μυθιστορήματος συμπάθησες περισσότερο και γιατί;

Ο ήρωας  τον οποίο συμπάθησα περισσότερο είναι ο μικρός Αντώνης, διότι πιστεύω πως είναι  ένα πολύ έξυπνο παιδί, με όρεξη για πολλά πράγματα. Παρά τις παιδικέ , απόλυτα φυσιολογικές, συμπεριφορές  του, είναι ένα αγόρι που αγαπά πολύ την οικογένεια και προσπαθεί να πετύχει τους στόχους του.

  1. Ποιον νομίζεις ότι είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας στους αναγνώστες του βιβλίου του;

Πιστεύω πως το μήνυμα που θέλει να περάσει η συγγραφέας στους αναγνώστες είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να εκτιμάμε πάντα όσα έχουμε, να αγαπάμε τους γύρω μας  και να προσπαθούμε συνεχώς να πετύχουμε τους στόχους μας.

  1. Τι θα έλεγες για το βιβλίο σε κάποιον για να τον παροτρύνεις να το διαβάσει;

Αν ήθελα να παροτρύνω κάποιον να διαβάσει αυτό το βιβλίο θα του έλεγα  ότι το  συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι ένα έργο με απίστευτο νόημα, με μια πολύ όμορφη εξέλιξη της ιστορία του. Επίσης θα ανέφερα ότι έχει ενδιαφέροντες χαρακτήρες και όλα αυτά περικλείονται σε έναν πολύ μικρό αριθμό σελίδων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *