Δημοσιεύθηκε στην Λίλη Ζωγράφου, Λογοτεχνία

Λιλή Ζωγράφου, Η αγάπη άργησε μια μέρα

της Μάρθας Τσινίκου (Α΄λυκείου)

1. Ποιος είναι το μυθιστόρημα που διάβασες; (Συγγραφέας, τίτλος, εκδοτικός οίκος, χρονολογία έκδοσης, αριθμός σελίδων)

Συγγραφέας:Λιλή Ζωγράφου

Τίτλος:Η αγάπη άργησε μία μέρα

Εκδοτικός οίκος:Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Χρονολογία έκδοσης:Μάρτιος 1994

Αριθμός σελίδων:175

 

  1. Παρουσίασε σύντομα το περιεχόμενό του.

Σε ένα χωριό της Κρήτης,κατά την περίοδο του 1920, ζούσε μία μεγάλη οικογένεια, κάθε πρόσωπο σε αυτήν την ιστορία έχει την δικιά του προσωπικότητα, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται διαφορετικά για το καθένα. Στο συγκεκριμένο «παραμύθι» πρωταγωνίστρια είναι η Ερατώ, μία όμορφη κοπέλα, με όρεξη για ζωή και αγάπη, με στήριγμά της τη στοργική της μητέρα Εριφύλη, η οποία φρόντιζε για την ευτυχία της  Ερατώς. Δυστυχώς όμως η ζωή φέρνει τα πάνω κάτω στην οικογένεια, όταν η μικρή Ερατώ γνωρίζει έναν νεαρό Ιταλό, ο οποίος κρύφτηκε στο υπόγειο του αρχοντικού των Φτενούδων, για να ξεφύγει τους Γερμανούς κατακτητές την εποχή του πολέμου το 1940. Οι δυο τους ερωτεύονται παράφορα ο ένας τον άλλον, και η μαγευτική ιστορία συνεχίστηκε κρυφά για τους επόμενους 4 μήνες. Όλα όμως αλλάζουν όταν ο έρωτας τους δεν είναι πια κρυφός στα μέλη της οικογένειας. Πρόσωπα, καταστάσεις, συναρπαστικές περιπέτειες γίνονται αιτία για μία ενδιαφέρουσα και περίπλοκη ζωή για όλους τους ήρωες της ιστορίας.

 

  1. Διάλεξε μια σκηνή που σου έκανε εντύπωση κι εξήγησέ μας τον λόγο.

Κατά τη γνώμη μου μία από τις πιο συγκινητικές σκηνές της ιστορίας, η οποία μου έκανε τρομερή εντύπωσή, ήταν η σκηνή μετά τον θάνατο της   αδικοχαμένης Ερατώς. Ο ταχυδρόμος παρέδωσε στην αδερφή της Αικατερίνη ένα γράμμα προορισμένο για την Ερατώ, από τον μεγαλύτερο της αδερφό Κωνσταντίνο Φτενούδο και του μοναδικού της έρωτα Τονίνο. Στο γράμμα περιγράφει με λίγα λόγια όσα ήθελε να ακούσει η Ερατώ όλα τα χρόνια που περίμενε την ελευθερία της, μία υπέροχη ζωή θα την περίμενε στο Παρίσι κοντά στον επιχειρηματία αδερφό της και τον παντοτινό της έρωτα, μακριά από τα πρόσωπα, τα οποία ήθελαν το χειρότερο για εκείνη. Η Αικατερίνη, αφού διάβασε το γράμμα, συγκινήθηκε από τα λόγια των δύο προσώπων και θεώρησε σωστό να πάει και να τοποθετήσει το γράμμα στον τάφο της Ερατώ για να το πάρει μαζί της.

 

  1. Χρησιμοποίησε τη διαδικτυακή εφαρμογή ηχογράφησης https://vocaroo.com/ για να διαβάσεις το αγαπημένο σου απόσπασμα από το βιβλίο. Στη συνέχεια ενσωμάτωσε στις απαντήσεις σου το λινκ της ηχογράφησης.

 

  1. Ποιον ήρωα του μυθιστορήματος συμπάθησες περισσότερο και γιατί;

Απ’ όλους τους ήρωες του βιβλίου ιδιαίτερα συμπάθησα την Πηνελόπη, η κοπέλα που αν και περιθωριοποιημένη από τον κόσμο, κλεισμένη στο σκοτεινό υπόγειο του σπιτιού της είχε καλλιεργήσει πολύ τα συναισθήματα της, μεγάλωσε χωρίς να δεχθεί φροντίδα από κανέναν αφού για όλους ήταν αποκρουστική και «τέρας», την έκριναν όλοι για την αντιαισθητική εμφάνισή της και ποτέ δεν θέλησαν να μάθουν την αληθινή της πλευρά. Όμως εκείνη ζούσε, αισθανόταν, καταλάβαινε τη θέση στην οποία βρισκόταν και λυπόταν πολύ που οι άνθρωποι που αγαπούσε δεν ένιωθαν το ίδιο γι’ αυτήν. Μόνο η Ερατώ κατάλαβε το μεγαλείο της ψυχής της, που μπόρεσε να έρθει πολύ κοντά της, και η μάνα τους, αν και αργά.

 

  1. Ποιον νομίζεις ότι είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας στους αναγνώστες του βιβλίου του;

Την εποχή εκείνη οι γυναίκες βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους άντρες. Ένα σφάλμα ήταν αρκετό για να πληγώσει και να καταστρέψει την ζωή πολλών ανθρώπων. Στο συγκεκριμένο έργο της Λιλής Ζωγράφου «Η αγάπη άργησε μία μέρα» αφηγείται την ιστορία μίας νεαρής κοπέλας, όμορφης, χαρισματικής με όλη τη ζωή μπροστά της, να παγιδεύεται στην μιζέρια και την απέχθεια των ανθρώπων της για ένα αθώο έρωτα. Ήταν άραγε τόσο μοιραίο λάθος, το οποίο έπρεπε να καταστρέψει την ζωή της;  Αυτό το μήνυμα περνάει και η συγγραφέας μέσα από την ιστορία της ηρωίδας. Επιτρέπεται τελικά να κρίνουμε τόσο αυστηρά τους ανθρώπους και να στερούμε την ελευθερία τους; Χιλιάδες ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν μέσα από το μοναδικό βιβλίο της συγγραφέως Λιλή Ζωγράφου.

 

  1. Τι θα έλεγες για το βιβλίο σε κάποιον για να τον παροτρύνεις να το διαβάσει;

Μέσα απ’ αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι η πολύ αυστηρότητα και η αυταρχικότητα μόνο ολέθρια αποτελέσματα μπορεί να έχουν. Επιπλέον, βλέπουμε ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες όταν τα περιθωριοποιούμε δεν σημαίνει ότι επειδή εμείς τα ξεχνάμε δεν υπάρχουν και δεν αναπτύσσονται. Μεγαλώνουν, καταλαβαίνουν (άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο), και αναπτύσσουν συναισθήματα που πολλές φορές οι φυσιολογικοί άνθρωποι δεν μπορούν να τα αναπτύξουν γιατί δεν προλαβαίνουν, λόγω των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας μας. Ενώ εκείνοι οι άνθρωποι ζουν και αγαπούν όσους τους δείξουν λίγη φροντίδα και τους νοιαστούν, πράγματα σπάνια να βρεις ανάμεσα σε φυσιολογικούς ανθρώπους. Ο αναγνώστης μπορεί να μάθει και να πάρει πολλά απ’ αυτό το βιβλίο και συνιστώ ανεπιφύλαχτα σε όλους να το διαβάσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *