Δημοσιεύθηκε στην Λίλη Ζωγράφου, Λογοτεχνία

Λιλή Ζωγράφου, Η αγάπη άργησε μια μέρα

Της Διονυσίας Φώτη (Α΄λυκείου)

 

1. Ποιος είναι το μυθιστόρημα που διάβασες; (Συγγραφέας, τίτλος, εκδοτικός οίκος, χρονολογία έκδοσης, αριθμός σελίδων)

Το μυθιστόρημα που διάβασα είναι “Η αγάπη άργησε μια μέρα”. Είναι ένα βιβλίο γραμμένο από τη Λιλή Ζωγράφου και από τον εκδοτικό οίκο Αλεξάνδρεια. Εκδόθηκε το Μάρτιο του 1994 και περιέχει 175 σελίδες.

  1. Παρουσίασε σύντομα το περιεχόμενό του.

Σε μια επαρχία της Κρήτης ζούσε η οικογένεια Φτενούδου με πέντε κόρες που βρισκόταν υπό πατριαρχική καταπίεση και λίγο αργότερα ακολουθεί ο θάνατος του πατέρα τους.  Όλα ξεκινούν μόλις η Ερατώ ανακαλύπτει έναν Ιταλό που είχε κρυφτεί στο υπόγειο του σπιτιού τους και εκείνο το βράδυ δημιουργείται μια έλξη πάθους μεταξύ τους που οδηγεί σε μια εγκυμοσύνη. Θέλοντας η μητέρα της να προστατέψει τη τιμή της οικογένειας δηλώνει πως το παιδί της Ερατούς είναι δικό της. Μετά το ξαφνικό θάνατο της μητέρας το πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο της οικογένειας τον έχει η μεγάλη αδελφή Ασπασία. Η σκληρή συμπεριφορά της απέναντι στις αδελφές της είχε ως αποτέλεσμα στη δυστυχία τους και κυρίως της Ερατώς. Όλο αυτό οδήγησε σε ένα θλιβερό τέλος με πολλές απώλειες και δύο γράμματα που δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια των πραγματικών αποδεκτών.

 

  1. Διάλεξε μια σκηνή που σου έκανε εντύπωση κι εξήγησέ μας τον λόγο.

Γενικά υπήρχαν σκηνές ιδιαίτερες, αλλά τα γράμματα του Κωνσταντίνου, του αδελφού της και του Τονίνου, του άντρα που της είχε κλέψει την καρδιά, για εμένα ήταν η πιο συγκινητική σκηνή. Εντύπωση μου έκαναν αυτές οι επιστολές, καθώς δεν περίμενα να έχει τέτοια εξέλιξη η ιστορία. Ήξερα πως ο Τονίνο  πάντα την αγαπούσε και την περίμενε, όμως ήταν ένα αναπάντεχο γεγονός αυτό μετά τον θάνατο της Ερατώς.

  1. Χρησιμοποίησε τη διαδικτυακή εφαρμογή ηχογράφησης https://vocaroo.com/ για να διαβάσεις το αγαπημένο σου απόσπασμα από το βιβλίο. Στη συνέχεια ενσωμάτωσε στις απαντήσεις σου το λινκ της ηχογράφησης.

https://voca.ro/19TRUlNB2Bns

  1. Ποιον ήρωα του μυθιστορήματος συμπάθησες περισσότερο και γιατί;

Το άτομο που κατάφερε να κερδίσει τη συμπάθεια μου είναι η Ερατώ. Πρόκειται για ένα αθώο κορίτσι που μπλέχτηκε από νωρίς στα δίχτυα του έρωτα, αλλά και των επιπτώσεων του. Από μικρή απέκτησε ένα παιδί από έναν άντρα που ήταν ένα άπιαστο όνειρο στο μυαλό  της για όλη της τη ζωή. Όμως ήταν τόσο άτυχη με την αυταρχική αδελφή που είχε, καθώς ήταν μονίμως φυλακισμένη χωρίς να της επιτρέπει να ζήσει τη ζωή της και γενικότερα τον έρωτα της. Με λίγα λόγια βίωσε καταστάσεις σκληρές και απάνθρωπες. Αλλά δεν τα παράτησε, αντιθέτως έγινε πιο δυνατή και από εκεί που ήταν ένα ντροπαλό κορίτσι που δεν έφερνε αντίρρηση στον λόγο άλλου, έπειτα έγινε μια ετοιμόλογη και θαρραλέα γυναίκα. Αυτό θαυμάζω σε αυτήν άλλωστε. Συγκεκριμένα, την ψυχική  δύναμη που είχε και συνέχισε τη ζωή της, έστω μέχρι να πεθάνει, μετά από όλα αυτά τα δεινά που βίωσε.

  1. Ποιον νομίζεις ότι είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας στους αναγνώστες του βιβλίου του;

Η συγγραφέας ήθελε να δώσει βάση στο συναίσθημα. Γενικότερα μέσα από αυτή την ιστορία θέλει να περάσει το  μήνυμα να μην τα παρατάμε ποτέ, ακόμα και όταν ζούμε κάτω από αντίξοες συνθήκες και να μην επιτρέψουμε σε κανένα να μας επιβάλλει τα δικά του θέλω στην ίδια μας τη ζωή. Επιπλέον,  μέσα από την εξέλιξη των γεγονότων μας δείχνει πως, όταν δύο άνθρωποι αγαπιούνται πραγματικά, τίποτα δεν μπορεί να μπει ανάμεσα τους. Έτσι, δεν χρειάζεται να βάζουμε τέλος στη ζωή μας, διότι αν κάτι το θέλουμε πραγματικά θα γίνει, ακόμα και αν αργήσει.

  1. Τι θα έλεγες για το βιβλίο σε κάποιον για να τον παροτρύνεις να το διαβάσει;

Είναι ένα βιβλίο καθαρά συναισθηματικής φύσεως, κυριαρχεί η αγάπη και ο έρωτας. Εάν κάποιον ελκύουν τα ρομαντικά βιβλία σαφώς και να το διαβάσει. Επίσης, αν ενδιαφέρεται να μάθει για τη νοοτροπία μιας άλλης εποχής ή ακόμα  αν ήθελε να γνωρίσει τη Λιλή Ζωγράφου, αυτή θα ήταν μια καλή ευκαιρία. Τέλος, είναι μια ευκολοδιάβαστη και σύντομη νουβέλα που πολλοί το προτιμάνε.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *