Δημοσιεύθηκε στην Γιάννης Καλπούζος, Λογοτεχνία

Γιάννης Καλπούζος, Ιμαρέτ: Οι δύο φίλοι και ο παππούς Ισμαήλ

της  Γκούτζιου Παναγιώτας (Α’  Λυκείου)

https://www.psichogios.gr/el/imaret-1-oi-dyo-filoi-kai-o-pappoys-ismahl.html

1. Ποιος είναι το μυθιστόρημα που διάβασες; (Συγγραφέας, τίτλος, εκδοτικός οίκος, χρονολογία έκδοσης, αριθμός σελίδων)

Το μυθιστόρημα που διάβασα το έγραψε ο Γιάννης Καλπούζος, με τίτλο Ιμαρέτ : Οι δυο φίλοι κι ο παππούς Ισμαήλ, από τον εκδοτικό οίκο ΨΥΧΟΓΙΟΣ με 301 σελίδες.

2. Παρουσίασε σύντομα το περιεχόμενό του.

Το βιβλίο βασίζεται σε γεγονότα 1854-75 στην Άρτα. Δυο παιδια και φίλοι γεννιούνται την ίδια νύχτα άλλα ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους. Ο ένας είναι Έλληνας και ο άλλος Τούρκος. Ωστόσο πάρα τις διαφορές τους, χαράζουν τον δικό τους δρόμο, έχοντας ως πρότυπο τον παππού Ισμαήλ, μουσουλμάνου με άλλη νοοτροπία. Εμπλέκονται σε διάφορους καυγάδες  προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους.

3.Διάλεξε μια σκηνή που σου έκανε εντύπωση κι εξήγησέ μας τον λόγο.

Το βιβλίο είχε αρκετό ενδιαφέρον με πολλή περιπέτεια και αγωνία. Ωστόσο δεν ξεχώρισα ιδιαίτερα κάποια σκηνή. Ίσως, ότι και οι δυο φίλοι είχαν τα δικά τους βάσανα ο καθένας, παρόλα αυτά δεν χώρισαν ποτέ και έμειναν κολλητοί μέχρι το τέλος. Μου έκανε περισσότερη εντύπωση αυτό γιατί στις μέρες μας δύσκολα συναντάς τέτοιες φιλίες και συνέχεια μπαίνει στη μέση ο εγωισμός και το πείσμα.

4.Χρησιμοποίησε τη διαδικτυακή εφαρμογή ηχογράφησης https://vocaroo.com/ για να διαβάσεις το αγαπημένο σου απόσπασμα από το βιβλίο. Στη συνέχεια ενσωμάτωσε στις απαντήσεις σου το λινκ της ηχογράφησης.

 

5.Ποιον  ήρωα του μυθιστορήματος συμπάθησες περισσότερο και γιατί;

Ο ήρωας που ξεχώρισε λίγο παραπάνω είναι ο παππούς Ισμαήλ. Μέσα σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις που περνάνε τα δυο αγόρια, ο παππούς φροντίζει να τους κρατάει ενωμένους και να τους θυμίζει πως δεν υπάρχουν θρησκείες στη μέση. Ο ίδιος, βέβαια, μιλούσε πάντα μέσα από αινιγματικές παροιμίες και συνέχεια έθετε κάποια ερωτήματα στα αγόρια ώστε να τα λύσουν. Ήταν συνέχεια ήρεμος και δεν ξεπερνούσε πότε τα όριά του. Μάλιστα, ήταν υπέρ της εκπαίδευσης και φρόντιζε να ακολουθήσουν και τα αγόρια αυτό τον δρόμο.

 

6.Ποιον νομίζεις ότι είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας στους αναγνώστες του βιβλίου του;

Ο συγγραφέας θέλει να περάσει το μήνυμα της ειρήνης και της αγάπης μέσα σε μια κοινωνία. Επιπλέον προσπαθεί να μην δείχνει ρατσιστικές συμπεριφορές μεταξύ των ηρώων. Επιπλέον μας παρουσιάζει την έννοια φιλία και μας περνάει μέσα από αυτήν το μήνυμα της διαφορετικότητας. Επίσης και τη δυνατή φιλία που δημιουργείται ανάμεσα σε δυο διαφορετικές θρησκείες, χωρίς να τους μπαίνει εμπόδιο.

 

7.Τι θα έλεγες για το βιβλίο σε κάποιον για να τον παροτρύνεις να το διαβάσει;

Κατά την γνώμη μου, το βιβλίο περνάει πολλά και σημαντικά μηνύματα στον αναγνώστη. Επομένως συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάποιον να το διαβάσει με την πρώτη ευκαιρία. Είναι ένα βιβλίο που σε μαγεύει από την πρώτη στιγμή. Έχει αρκετή περιπέτεια και αγωνιάς για το κάθε λεπτό. Σου θέτει πολλά ερωτήματα. Θα καταφέρουν άραγε τα παιδιά να μείνουν μαζί ενωμένα μέχρι το τέλος και η φιλία τους είναι πραγματικά τόσο δυνατή; Αυτά είναι ρωτήματα που θα λύνονται σιγά σιγά. Η κάθε εικόνα θα περνάει από μπροστά σου κι θα ζεις την αγωνία μαζί με τους ήρωες. Είναι ένα βιβλίο που κατά την γνώμη μου μαθαίνεις πολλά. Για τον ρατσισμό, για την φιλία, για την αγάπη, για την επιβίωση του ιδίου σου του εαυτού, για τη  ΖΩΗ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *