Δημοσιεύθηκε στην 1η Δεκεμβρίου + Ἐιτζ

1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV / AIDS

Μαθητές και εκπαιδευτικοί φορέσαμε και φέτος το κόκκινο κορδελάκι για να τονίσουμε τη σοβαρότητα της σημερινής παγκόσμιας ημέρας κατά του HIV/AIDS.

AIDS 3

AIDS 2

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 39.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 78.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV.

Αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού εκπέμπει η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, που τονίζει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030». Το σημαντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας, επισημαίνει η υπηρεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNAIDS, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2013, αριθμός που παρουσιάζει μικρή πτώση για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Τα νέα κρούσματα, επίσης, παρουσιάζουν μείωση για μία ακόμη χρονιά (2,1 εκατομμύρια το 2013), όπως και στα παιδιά (240.000 το 2013).

Στην Ελλάδα, μετά τη μεγάλη επιδημία στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) την περίοδο 2011-2013, παρατηρήθηκε μείωση των περιστατικών HIV λοίμωξης το 2014 και το πρώτο δεκάμηνο του 2015, τόσο συνολικά, όσο και ειδικά στην ομάδα των XEN. Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται και πάλι στη σεξουαλική επαφή, κυρίως σε αυτή μεταξύ ανδρών. Τα περιστατικά HIV λοίμωξης, που έχουν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), παρουσιάζουν πτωτική τάση το πρώτο δεκάμηνο του 2015, συγκριτικά με τις αντίστοιχες περιόδους την τριετία 2011-2013. Πιο συγκεκριμένα, τους πρώτους δέκα μήνες του 2013 είχαν καταγραφεί 7,2 περιστατικά HIV λοίμωξης ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015 ο ρυθμός δήλωσης έχει πέσει στο 6,2. Σε απόλυτους αριθμούς, μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2015, δηλώθηκαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ 667 HIV λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 590 (88,5%) αφορούσαν σε άνδρες και οι 77 (11,5%) σε γυναίκες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2015 είχαν καταγραφεί 15.109 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,7% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.732 εμφάνισαν AIDS και περίπου 7.700 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.562.

AIDS 1

Τι συμβολίζει το κόκκινο κορδελάκι:

Είναι πλέον ένα παγκόσμιο σύμβολο. Η κόκκινη κορδέλα συμβολίζει τον αγώνα κατά του AIDS και θα την δείτε παντού την 1η Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση του ιού αυτού.

Πώς καθιερώθηκε η κορδέλα αυτή; Ποια ιστορία κρύβεται πίσω της;

Δημιουργήθηκε από τους Visual AIDS Artists Caucus το 1991. Μάλιστα ήταν το τελευταίο εγχείρημα του καλλιτεχνικού αυτού οργανισμού της Νέας Υόρκης που ιδρύθηκε από τον Patrick O’Connell to 1988, με σκοπό την προαγωγή και την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για το HIV/Aids. Η έμπνευση ήρθε τελικά από τις κίτρινες κορδέλες που δένονταν σε δέντρα, για να εκφράσουν υποστήριξη στον αμερικανικό στρατό που μαχόταν στον πόλεμο του Κόλπου. Πώς κατέληξαν στο χρώμα; Το ροζ και τα χρώματα του ουράνιου τόξου αποκλείστηκαν, επειδή ήταν πολύ συνδεδεμένα με την ομοφυλοφιλική κοινότητα, κι αυτή ήταν μια ασθένεια που αφορούσε τους πάντες. Το κόκκινο ήταν κάτι τολμηρό κι ορατό και συμβόλιζε το πάθος, μια καρδιά και την αγάπη. Το σχήμα δεν έκρυβε κάποιο ιδιαίτερο συμβολισμό, αλλά ήταν εύκολο να το κάνει κανείς. Μία απλή κορδέλα. Το 1992 περισσότερο από 100.000 κορδέλες μοιράστηκαν σε κονσέρτο κατά του Aids στο στάδιο Wembley του Λονδίνου για τον Freddie Mercury, ενώ άρχισαν επίσης να ανήκουν στην καθημερινότητα των Αμερικανών. Η κορδέλα ήταν ένας τρόπος να διευρυνθεί η συζήτηση για το Aids. Οι δημιουργοί της επίτηδες δεν την κατοχύρωσαν ποτέ με σκοπό να μπορεί να τη φτιάξει οποιοσδήποτε, οπουδήποτε.

ΠΗΓΕΣ:

http://www.sansimera.gr

Αρχική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *