Δημοσιεύθηκε στην Ο τόπος μας, Φωτεινά

Γνωρίζω τον τόπο μου: Φωτεινά Πιερίας

Αποστόλης Πίτσιας (Α3)

Τα Φωτεινά είναι ένα ορεινό χωρίο στον Νομό Πιερίας, ανάμεσα στον Όλυμπο και στα Πιέρια. Ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 423 κατοίκους, κυρίως κτηνοτρόφους, καπνοπαραγωγούς και υλοτόμους. Το Δημοτικό διαμέρισμα των Φωτεινών έχει συνολικά 838 κατοίκους. Περιλαμβάνει την Πέτρα ή όπως την λένε οι ντόπιοι Λόκοβη, τη Μόρνα (Σκοτεινά) και το ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου. Απέχει 20 χιλιόμετρα από την Κατερίνη και μπορείτε να φτάσετε στο χωριό με το αυτοκίνητο και το λεωφορείο.

Η εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται λίγα μέτρα, αφού μπείτε στο χωριό, ενώ το νεκροταφείο είναι της Αγίας Παρασκευής και βρίσκεται στο πάνω χωριό. Υπάρχει στο χωριό πολιτιστικός-χορευτικός σύλλογος ο Ορφέας Φωτεινών.

4

Παλαιότερα το χωριό βρισκόταν πιο ψηλά, σε ένα μέρος με λιγοστό φως, τη Μόρνα ή Σκοτεινά. Τα Σκοτεινά είναι μικρό ορεινό χωριό της Πιερίας, χτισμένο σε υψόμετρο 700 μέτρων, 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κάτω Μηλιάς. Η ονομασία του χωριού μέχρι τις 31 Αυγούστου 1926 ήταν Μόρνα (το όνομα σημαίνει σκοτεινός τόπος). Εκεί βρίσκεται και ένα φαράγγι με πλούσια βλάστηση, άφθονα νερά και άγρια ομορφιά. Επειδή το μέρος είναι ανήλιαγο λόγω της πυκνής βλάστησης , οι κάτοικοι έδωσαν το όνομα Σκοτεινά στο χωριό που εγκατέλειψαν και Φωτεινά στο νέο χωριό, όπου υπήρχε περισσότερο φως. Τα πέτρινα σπίτια της δεν κατοικούνται εδώ και περίπου 40 χρόνια, καθώς οι κάτοικοι της Μόρνας ίδρυσαν τα Φωτεινά, το 1965

Εκεί λειτουργούσε εργοστάσιο ξυλείας και έτσι ο Πληθυσμός έφτασε τους 1.178 κατοίκους το 1940. Εκεί γεννήθηκε ο Χρήστος Τσολάκης ενώ από την Μόρνα κατάγεται ο Γεωργάκης Ολύμπιος.

2

Πριν μπεις στη Μόρνα υπάρχει να πέτρινο γεφύρι. Αξίζει να το επισκεφθείτε, για να ψαρέψετε και να κάνετε μια όμορφη βόλτα. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό το 1965 και πήγαν σε ένα πιο φωτεινό μέρος, στα Φωτεινά.

Στα Φωτεινά οι κάτοικοι είναι κυρίως ντόπιοι αλλά υπάρχουν και λίγοι βλάχοι. Τα Φωτεινά βρίσκονται σε υψόμετρο 300 μέτρα, ενώ η Μόρνα στα 700. Επίσης, λίγο πιο πάνω από το χωριό, τον Δεκέμβριο του 1997 είχε πέσει αεροπλάνο, όπου έχασαν πολλά άτομα την ζωή τους. Επίσης, η οξιά της Μόρνας θεωρείται από τις καλύτερες στην Ελλάδα και μεταξύ των άριστων σε ολόκληρο τον κόσμο.

3

Λέγεται ότι κάποιοι κάτοικοι της Μόρνας ήρθαν από το Σούλι και πρωτοεγκαταστάθηκαν στην Πέτρα και στην συνέχεια στην Μόρνα. Η πρώτη αναφορά προς το χωριό γίνεται κατά το 1850 από μία δωρεά από την Μονή Ζάβορδας των Γρεβενών προς την Μονή του Αγίου Νικολάου. Στο χωριό εδώ και μερικούς μήνες υπάρχει διαθέσιμο Ίντερνετ.

1

Λίγα χιλιόμετρα μακριά του χωριού έχει βρεθεί και αρχαίο νεκροταφείο, από τη μυκηναϊκή εποχή. Σύμφωνα με την παράδοση στην περιοχή βρισκόταν το μικρό βασίλειο της Πέτρας, ή Καρακόλι όπως ονομάζουν την περιοχή ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι του χωριού. Έπειτα από προδοσία σύμφωνα με μία εκδοχή, οι Τούρκοι υπέταξαν το Κάστρο και σκότωσαν τους στρατιώτες , ενώ η βασίλισσα που επέζησε, αυτοκτόνησε πέφτοντας από το βράχο, μαζί με το παιδί της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *