Δημοσιεύθηκε στην Άρθρα, Ασφαλές Διαδίκτυο, Εκδηλώσεις

Το έγκλημα μετακομίζει στο διαδίκτυο

images3

«Το παραδοσιακό έγκλημα μετακομίζει στο Διαδίκτυο», εξηγεί ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Μανώλης Σφακιανάκης. Σε συνέντευξη του ο έμπειρος ταξίαρχος δηλώνει ότι «ιδιωτικός χώρος στο Ίντερνετ δεν υπάρχει», επιμένοντας ότι «δεν ξορκίζουμε το Ίντερνετ, αλλά γνωρίζουμε τους κανόνες του».

Η παραπάνω διαπίστωση στάθηκε η αφορμή για την οργάνωση και πραγματοποίηση την Τετάρτη, 4-2-2015, ενημερωτικής εκδήλωσης  στο  ΓΕΛ Κ. Μηλιάς για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του λυκείου  με  εισηγητή τον κ. Γρηγόριο Αμανατίδη, υπαστυνόμο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης. Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι «το Ίντερνετ δίνει πολλές δυνατότητες επικοινωνίας, μπορεί όμως να λειτουργήσει ως εργαλείο εγκληματικών συμμοριών».

DSCN1869

   Στην εισήγησή του παρουσίασε διεξοδικά τα κυριότερα εγκλήματα που γίνονται στο διαδίκτυο, όπως  η παιδική πορνογραφία, ο εκφοβισμός,  οι απάτες, όπως οι υποτιθέμενες “νίκες” σε λοταρίες και οι προσφορές από… απατεώνες, οι  “εισβολές” σε προσωπικούς λογαριασμούς,  η παραβίαση κωδικών ασφαλείας πιστωτικών καρτών, οι υποκλοπές συνομιλιών, η  παραβίαση προσωπικών δεδομένων, η εμπορία όπλων και ναρκωτικών, η κυβερνοτρομοκρατία και τα εγκλήματα κατά της τιμής και της αξιοπρέπειας.  Πολλά από αυτά οι μαθητές τα παρακολούθησαν και μέσα από οπτικοακουστικό υλικό.

  Στη συνέχεια ο κ. υπαστυνόμος αναφέρθηκε στις βασικές αρχές προστασίας στο Ιντερνέτ. «Κατ’ αρχάς», είπε ο κ. Αμανατίδης,  «πρέπει να έχουμε  στο μυαλό μας πως ό,τι διαβάζουμε και βλέπουμε δεν είναι πάντα  αληθινό».  Μια βασική συμβουλή που έδωσε είναι η διατήρηση της ανωνυμίας μας, και προέτρεψε να μη δημοσιεύουμε ποτέ προσωπικές πληροφορίες, φωτογραφίες δικές μας ή ανήλικων παιδιών, ούτε τα τηλέφωνά μας. Επίσης, οφείλουμε να προσέχουμε το τι γράφουμε και τι φωτογραφίες ανεβάζουμε, γιατί τίποτα δεν σβήνεται στο Διαδίκτυο και είναι πιθανό κάποιος κακόβουλος να επαναφέρει αυτά τα στοιχεία μας και να τα εκμεταλλευτεί, για να μας εκβιάσει. Η κάμερα του υπολογιστή μας πρέπει να είναι καλυμμένη και να μην ανοίγουμε ποτέ άγνωστα μηνύματα (spam emails). Μεταξύ άλλων ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις γνωριμίες μέσω του διαδικτύου, όπου πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της εξαπάτησης και της παραπλάνησης.

images

 Τέλος, ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος ανάμεσα στον κ. Αμανατίδη και στους μαθητές. Ο πρώτος με μεγάλη προθυμία και υπομονή απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις  των μαθητών και εκπαιδευτικών. Η εμπειρία του και η κατάρτισή του κράτησε αμείωτη την προσοχή όλων μας σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης.

Ευχαριστούμε πολύ τον διευθυντή μας, Δημήτριο Μυτιληναίο,  τις καθηγήτριες μας, Αναστασία Γαβρή, Ειρήνη Παξιμαδάκη  και Σοφία Χαριτοπούλου, που οργάνωσαν αυτή την εκδήλωση και κυρίως τον κ. Αμανατίδη για την ευαισθησία που δείχνει σε τέτοια σημαντικά θέματα και την προσφορά του.

images 2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *