Αρχείο για "Φεβρουάριος, 2012"

Ονοματολογία και ιστορία των χωριών του Δήμου Ζίτσας

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας με τον παλιό “Καλλικρατικό” δήμο Εκάλης.

Μας ταξιδεύουν και μας ενημερώνουν οι μαθητές: Λιάρου Ναταλία, Κατσέλης Βασίλης, Λάμπρου Χαράλαμπος και Γκίνος Νικόλαος.

Πατήστε εδώ!

Λογοτέχνες με καταγωγή από το Δήμο Ζίτσας Ιωαννίνων

«Ο τόπος μας είναι κλειστός, όλο βουνά που έχουν σκεπή το χαμηλό ουρανό μέρα και νύχτα. Δεν έχουμε ποτάμια, δεν έχουμε πηγάδια, δεν έχουμε πηγές. Μονάχα λίγες στέρνες, άδειες κι αυτές. Που ηχούν και που τις προσκυνούμε. Ήχος στεκάμενος, κούφιος, ίδιος με τη μοναξιά μας, ίδιος με την αγάπη μας, ίδιος με τα σώματά μας.»
Γ.Σεφέρης

Ο τόπος μας είναι και οι άνθρωποί του .Υπάρχουν όμως και κάποιοι άνθρωποι που είναι απτοί, αναγνωρίσιμοι, θνητοί, τους φέγγει όμως κάποιο φως που τους κάνει αθάνατους.
Έτσι λοιπόν οι μαθητές του Α2 του Λυκείου Ελεούσας, με την καθοδήγηση της κας Τσακίρη, φιλολόγου του σχολείου, θελήσαμε να αναδείξουμε τους ανθρώπους αυτούς , τους λογοτέχνες τους καταγόμενους από το Δήμο Ζίτσας, και το έργο τους που σημάδεψαν και σημαδεύουν την κουλτούρα αυτού του τόπου.
Η καταγραφή μας δεν ήταν πάντα πλήρης και λεπτομερής ούτε θεωρούμε ότι ο κατάλογος των λογοτεχνών κλείνει μ’ εκείνους που συμπεριλάβαμε σ’ αυτή την εργασία μας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός αρχείου λογοτεχνών που θα συμπληρώνεται διαρκώς με ό,τι καινούριο υπάρξει στη λογοτεχνική παραγωγή του τόπου μας.

Η παρούσα εργασία θα βρίσκεται μόνιμα αναρτημένη στη σελίδα του blog  “αφιερώματα”

Αναγνώστου Γιάννης, Διχούνι

Γκουρογιάννης Βασίλειος, Γρανίτσα

Δρόσου - Μάλλιου Αθηνά, Ζίτσα

Ζαφείρης Πέτρος, Νεοχώρι

Ζιτσαία Χρυσάνθη, Ζίτσα

Θεμελής Σπύρος, Λίθινο

Κακαϊδής Νίκος, Δεσποτικό

Στέφανος Κωλέττας, Κάτω Λαψίστα
Λάμπρος Μάλαμας, Γραμμένο
Μήτσης Δημήτρης, Κάτω Ζάλογγο
Μπέτης Στέφανος, Γραμμένο

Μπουρατζή Άννα, Βασιλόπουλο

Νικολαΐδης Κώστας, Βουνοπλαγιά

Ντούλιας Κώστας, Γραμμένο

Παπαγγέλης Αναστάσιος, Κούρεντα
Παπαγγέλης Αναστάσιος, Κούρεντα

Τάσσης Περικλής, Ροδοτόπι

Χρηστοβασίλης Χρήστος, Σουλόπουλο
Οι Λογοτέχνες που συμπεριλάβαμε στην εργασία μας είναι αυτοί που μπορέσαμε, ρωτώντας και ερευνώντας, να επιβεβαιώσουμε την καταγωγή τους απο το Δήμο Ζίτσας.Έτσι δεν θεωρούμε ότι είναι μια πλήρης παρουσίαση των λογοτεχνών μας, αλλά η βάση που θα συμπληρώνεται με κάθε νέα παρουσία λογοτεχνικής παραγωγής.


Πατώντας πάνω στην

φωτογραφία κάθε

λογοτέχνη ανοίγει

μια σελίδα με την

βιογραφία και την

εργογραφία του

Εδώ θα βρείτε

συγκεντρωμένο

όλο το υλικό των

εργασιών (με τα ονόματα των μαθητών που τις εκπόνησαν)

σε μορφή Zip:Λογοτέχνες καταγόμενοι από το Δήμο Ζίτσας Ιωαννίνων  (και ενδεικτική βιβλιογραφία-δικτυογραφία)

Νεοκλασικά κτίρια

Όταν η αρχαϊκή αρχιτεκτονική γίνεται τέχνη και μάλιστα πηγή έμπνευσης για τους μαθητές μας…..ο στόχος της μεταγνώσης έχει επιτευχθεί!!! 

Το βίντεο είναι της μαθήτριας Λάππα Γεωργίας!!!!

 

Kτίρια των Ιωαννίνων με νεοκλασικά στοιχεία.

Όταν η αρχαϊκή αρχιτεκτονική γίνεται πηγή δημιουργίας και έμπνευσης

για τους μαθητές μας…..το αποτέλεσμα είναι αυτό!!

Το βίντεο δημιούργησε ο  μαθητής Λάκκας Βασίλης !

“Οι Μοιραίοι 2012”

“Οι Μοιραίοι 2012 ” της Αρετής Βασιλείου (μαθήτριας του Α1 του σχολείου μας)


“Στο βαγόνι του τρένου κάθεται μια κυρία και ένας ηλικιωμένος άντρας. Καλοντυμένη αυτή καθόταν σκεφτική απέναντι από τον ηλικιωμένο κύριο, κοιτώντας από το παράθυρο στο δρόμο που άφηναν πίσω. Έριχνε και κλεφτές ματιές στον κύριο.Ήταν ένας περίεργος άνθρωπος με μακριά γένια και σγουρά μαλλιά. Φορούσε καπέλο και στρογγυλά γυαλιά, ενώ τα ρούχα του ήταν πολύ μεγάλα για το μικροσκοπικό σώμα του.

 

“Εεε  σιγά………άλλος ένας αποτυχημένος ζωγράφος”  σκέφτηκε.

 

Ο άντρας πάλι δεν έδειχνε και πολύ ενδιαφέρον για την κυρία.Είχε κάνει τη διαπίστωσή του, όταν μπήκε στο τρένο, παρατηρώντας το ύφος της όταν κάθησε απέναντί της:  “ευκατάστατη” που έχει τα προβλήματά της λυμένα και δεν σκέφτεται κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό της.

 

Έτσι προτιμούσαν να μη μιλήσουν, βυθίστηκε ο καθένας στις σκέψεις τους.

 

Στάση. Το τρένο σταματάει. Μπαίνει μέσα ένας νεαρός με το σάκο του και κάθεται δίπλα στον άντρα.

 

– “Γειά σας” είπε δειλά.

 

–  “Καλησπέρα…..” απάντησε διστακτικά η γυναίκα μετά το κοφτό “γεια” του κυρίου.

 

Ο νέος δεν είπε τίποτε άλλο. Κάθισε σε μιαν άκρη, άνοιξε ένα βιβλίο και άρχισε να διαβάζει. Απόλυτη ησυχία. Τα βλέμματα δεν συναντήθηκαν. Η κυρία χωρίς να αντέχει άλλο τη σιωπή, κουράστηκε να βλέπει και το νεαρό να γυρίζει μια μια τις σελίδες, θέλησε να ανοίξει κουβέντα.Αλλά ένιωσε παγερό το βλέμμα του κυρίου. Έτσι παρέμειναν σιωπηλοί , βυθισμένοι στα προβλήματά τους, με την εικόνα που είχε σχηματίσει ο ένας για τον άλλο, μόνοι.

 

Στην πραγματικότητα λοιπόν η κυρία ήταν η πρώην γυναίκα ενός υπουργού. Όταν βγήκε στο φως το σκάνδαλο που εμπλέκονταν ο άντρας της αποφάσισε να διακόψει το γάμος της. Ξαφνικά ένιωσε ένα τίποτε. Η ζωή της ήταν η ζωή του άντρα της.Τα όνειρά της ήταν συνδεδεμένα με τις δυνατότητες που αυτός είχε. Ποτέ δεν είχε δουλέψει στη ζωή της. Ο γιός της στην Αγγλία για σπουδές. Το μόνο που τον ένιαξε ήταν μήπως διακόψει τις διακοπές του που τόσο τις είχε ανάγκη.!!!Έτσι όσο κοιτούσε το νέο απέναντι με το βιβλίο, τόσο της θύμιζε το γιό της και τόσο γινόταν όλο και πιο ενοχλητική η παρουσία του.Και γύριζε τώρα στο πατρικό της, τι κατάντια!!!

 

Ο άντρας από την άλλη ήταν ένας δάσκαλος συνταξιούχος. Η γυναίκα του τον παράτησε μη αντέχοντας τη μιζέρια, του άφησε και τα δυο παιδιά και τράβηξε να ζήσει μια καλύτερη ζωή με τον Βαγγέλη, τον μεγαλέμπορα.  Τα παιδιά ήταν μεγάλα, τον ξέχασαν γρήγορα, έκαναν και δική τους οικογένεια βλέπεις. Η σύνταξή του ελάχιστη, δεν έφτανε να πληρώσει το δάνειο για το αυτοκίνητο που πήρε. Η τράπεζα του κατέσχεσε το σπίτι. Όσο σκεφτόταν τη γυναίκα του, λοιπόν, που έμοιαζε με την κυρία που κάθονταν απέναντί του, δεν έβρισκε απάντηση αν θα ήταν καλύτερα να την είχε μαζί του. Πως θάταν τάχα η ζωή του;

 

Ο νέος πάλι σπούδασε στο πανεπιστήμιο, ζήτησε δουλειά ξανά και ξανά σχετική με τις σπουδές του. Τίποτε. Ζήτησε δουλειά ξανά και ξανά, άσχετη με τις σπουδές του. Τίποτε. Γυρνούσε τώρα στο σπίτι του και κοιτώντας τους δύο απέναντί του θύμωνε για τη ζωή που του είχαν χτίσει οι άλλοι, οι μεγάλοι.  “Ευτυχώς, σκεφτόταν, οι γονείς μου ποτέ δεν ήταν σαν κι’ αυτούς” .

Τρεις άνθρωποι διαφορετικοί. Κανείς δε μίλησε………”




Oνοματολογία και ιστορία των χωριών του Δήμου Ζίτσας

Την περιήγησή μας θα την ξεκινήσουμε  από τον  παλιό “Καλλικρατικό” Δήμο Πασαρώνας.

Μέσα από την περιδιάβασή μας, διαπιστώνουμε ότι οι εκπλήξεις στα χωριά του δήμου δεν τελειώνουν, καθώς η πνοή της ιστορίας πλανιέται διάχυτη πάνω από τα ερείπια του παρελθόντος, για να μαρτυρήσει τις ένδοξες μνήμες που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα από τα σπλάχνα των βράχων.

Οι μαθητές Βασιλείου Αρετή, Κατσέλης Γιώργος και  Αγγέλη Σταυρούλα μας ταξιδεύουν και μας ενημερώνουν για την ονοματολογία και ιστορία των χωριών του Δήμου Ζίτσας.

Πατήστε εδώ!

οι μαθητές δημιουργούν εικονική απόδοση και στίχους εμπνευσμένους από το ποίημα “Οι Μοιραίοι” του Κ. Βάρναλη

μεσ' την υπόγεια την ταβέρνα Γιώργος και Βασίλης Κατσέλης

(μαθητές του Α1     του σχολείου μας)

………………………


 

Μεσ’ του καπηλιού την ομορφιά

βρίσκει ο τσακωμός τη συντροφιά

και μπλέκεται με τους ανθρώπους

σαν παλιούς καλούς αρχόντους.


Με τη συντροφιά του Διονύσου

ο άνθρωπος νιώθει εξίσου

και με τη βοήθεια του κρασιού

έρχεται η αφορμή του τσακωμού


Πρόγραμμα Comenius…

Το σχολείο μας υπέβαλε αίτηση για να συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius κατά τα σχολικά έτη 2012 – 2014 με θέμα:

“Can we make a diffrerence promoting environmental awareness?”

(μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά καλλιεργώντας περιβαλλοντική συνείδηση; )

Συνεργαζόμενες χώρες είναι η Πολωνία, η Λιθουανία, η Φιλανδία, η Λετονία, η Ρουμανία και η Τουρκία. Το πρόγραμμα περιλαμάνει δραστηριότητες που:

  • θα καλλιεργήσουν την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών
  • θα αναδείξουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή
  • θα εστιάσουν σε προβλήματα ρύπανσης του τόπου μας και τρόπους αντιμετώπισής τους
  • θα προβάλουν την ιδαίτερη χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις της ομάδας εργασίας στις συνεργαζόμενες ευρωπαϊκές χώρες. Ελπίζουμε να εγκριθεί ώστε από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να αναλάβουμε δράση!

Αρχαία Πασσαρώνα

Η φωτεινή ψυχή της Ελλάδας, έγινε κοινωνός της φύσης, σ’ αυτόν τον τόπο. Εδώ ο Πελασγικός Δίας, άμορφη και  φοβερή θεότητα,ξέφυγε απ’ το χάος και μέσα σ’ έναν τόπο που τον σκοτεινιάζουν  οι καταιγίδες του καλοκαιριού και τον πλήττει ο χειμώνας, δακόνησε μια λατρεία λιτού χαρακτήρα.

Οι μαθητές  λοιπόν Λιάρου Ναταλία, Γκίνος Νίκος, Κατσέλης Βασίλης και Λάμπρου Χαράλαμπος μας παρουσιάζουν την Αρχαία Πασσαρώνα ενώ οι Βασιλείου Αρετή, Αγγέλη Σταυρούρα, Κατσέλης Γιώργος τον ναό του Ολυμπίου Διός.

Πατείστε εδώ.

ο συμβολισμός (ποίηση) στην Ευρώπη και την Ελλάδα

[slideboom id=492446&w=425&h=370]

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση