Ο τόπος μας

amfikleia patrinou1000

Η Ιστορία της πόλης μας αρχίζει από τους προϊστορικούς χρόνους, όπως μας πληροφορεί ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας στα Φωκικά του.

Εδώ λατρεύτηκε ο Διόνυσος και υπήρχε στις βόρειες υπώρειες του Παρνασσού στη θέση Κλήδονας το Μαντείο του, το μοναδικό σ’ όλη την Ελλάδα. Δωριείς, Φωκείς και Θεσσαλοί περνούν από την Αμφίκλεια και όταν οι Πέρσες ξεχύνονται στην κοιλάδα της, οι κάτοικοί της αντιστέκονται στον Ξέρξη και το Μαρδόνιο. Ο Φίλιππος της Μακεδονίας νίκησε τους Φωκείς και κατέκαψε τις πόλεις μεταξύ των οποίων και την Αμφίκλεια.

Το 1456 το Δαδί, έπεσε οριστικά στα χέρια των Τούρκων και διοικητικά υπαγόταν στο Βιλαέτι των Ιωαννίνων και στο Σαντζάκι του Ευρίπου (Χαλκίδας).

Μετά την αποχώρηση των Τούρκων το Δαδί απέκτησε τους Δημογέροντές του. Το 1835 η Δημογεροντία του Δαδιού με Βασιλικό διάταγμα του Όθωνα ονομάζεται Δήμος Δριμείας. Το 1863 υπάγεται στη Λοκρίδα με έδρα την Αταλάντη και στο νομό Φθιώτιδας με έδρα τη Λαμία.

Ο Παρνασσός ήταν κέντρο των αρματολών. Ανδρούτσος, Ξυλικιώτης, Διάκος, Δυοβουνιώτης, Πανουργιάς και οι Δαδιώτες: Ντρέλλας, Μωραϊτης, Παπακώστας, Πρωτοπαππάς, Φλώρος και Γαβρίλης. Χώρο επαναστατικής δράσης στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα είχε ο Ανδρούτσος το Δαδί. Του άρεσε να μένει στο μοναστήρι της Παναγίας και εκεί κατέφυγε την 1η Νοεμβρίου 1822 (η μάχη του Δαδιού), όταν σαν αρχιστράτηγος πολεμούσε τα στρατεύματα του Χουρσίτ Πασά, που υπό τις διαταγές του Κιοσέ Μεχμέτ Πασά, προσπαθούσαν να σβήσουν την επανάσταση στη Στερεά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την 29η Νοεμβρίου 1805 επισκέφθηκε το Δαδί ο Άγγλος περιηγητής Γουλ. Λήκ και μας δίνει πληροφορίες για το Δαδί και τους κατοίκους του. Γύρω στο 1895 φιλοξενήθηκε στο Δαδί – από τον δικηγόρο Δημ. Μέρμηγκα – ο δυναμικότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας, θρυλικός φιλέλληνας και ιδιαίτερος φίλος του Ελευθερίου Βενιζέλου, μετέπειτα νικητής του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου Γεώργιος Κλεμανσώ.

Η Αμφίκλεια σήμερα, όπως και παλαιότερα, αποτελεί το πνευματικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής και βρίσκεται στα όρια των νομών Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Φωκίδος ανάμεσα σε δύο τουριστικές περιοχές. Ανατολικά της η παραθαλάσσια περιοχή των Καμένων Βούρλων και των Θερμοπυλών και δυτικά της το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών και το χάνι της Γραβιάς. Καθώς ανεβαίνει κανείς προς το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού συναντά αρχαιότητες, ερείπια μεσαιωνικά, το εκτροφείο θηραμάτων, το Μοναστήρι της Παναγίας, τον Εθνικό δρυμό Παρνασσού. Στις θέσεις Φτερόλακα και Κελάρια λειτουργούν τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις που δίνουν την ευκαιρία στους αθλητές και στους ερασιτέχνες του σκι να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αμφίκλειας

Η φωτογραφία είναι της κας Πατρινού Ελένης