Διαβάζουμε την πηγή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ για να καταλάβουμε καλά τι μας λέει.
Προσέχουμε πότε γράφτηκε , ποιος είναι ο συγγραφέας της
Εντοπίζουμε το βασικό θέμα της και διακρίνουμε το είδος της (οικονομική, πολιτική, κοινωνική, πολιτισμική, θρησκευτική) .
Διαβάζουμε καλά την ερώτηση που μας δόθηκε και υπογραμμίζουμε το σημείο της πηγής στο οποίο νομίζουμε ότι βρίσκεται η απάντηση.
Γράφουμε την απάντησή μας ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΟΓΙΑ.
Προσθέτουμε ό,τι σχετικό με το θέμα έχουμε διδαχθεί από το σχολικό βιβλίο αλλά και τα δικά μας συμπεράσματα.
Καλό είναι να αρχίζουμε το κείμενο μας με φράσεις του τύπου :” Το κείμενο του …………….. έχει ως θέμα ή αναφέρεται σε ………………………”
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Θρησκευτική στάση του Κωνσταντίνου
(πηγή σχολικού βιβλίου, σελίδα 9)
Ο Κωνσταντίνος Α΄ […] έγινε χριστιανός μόλις το χρόνο που πέθανε. Κατά τη διάρκεια της ζωής του παρέμεινε Ανώτατος Αρχιερέας (ανώτατος αξιωματούχος της ρωμαϊκής θρησκείας) και χρησιμοποιούσε τις εκφράσεις Ημέρα του Ήλιου και Ανίκητος Ήλιος, που, την περίοδο αυτή, συνήθως εννοούσαν το θεό των Περσών, τον Μίθρα , του οποίου η λατρεία είχε διαδοθεί σε όλη την αυτοκρατορία […]. Είναι βέβαιο ότι ο Κωνσταντίνος υπήρξε υποστηρικτής της και ότι κληρονόμησε την αφοσίωσή του αυτή από την οικογένειά του. Πιθανόν ο Ανίκητος Ήλιος ήταν ο Απόλλων.
Α.Α. Vasiliev , Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, 324-1453, Αθήνα 1954, 70
ΕΡΩΤΗΣΗ
Ποια θρησκευτική στάση τήρησε ο Κωνσταντίνος κατά τη διάρκεια της ζωής του και τι συμπεράσματα μπορείτε να βγάλετε από αυτή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στοιχεία πηγής : Το κείμενο του Α.Α. Vasiliev έχει θέμα τη θρησκευτική στάση του Κωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της ζωής του. Διαβάζοντάς το πληροφορούμαστε ότι ο Κωνσταντίνος έγινε χριστιανός τον τελευταίο χρόνο της ζωής του και ότι διατήρησε τον τίτλο του Ανώτατου Αρχιερέα της ρωμαϊκής θρησκείας. Χρησιμοποιούσε τις εκφράσεις «Ημέρα του Ήλιου» και «Ανίκητος Ήλιος» που αφορούσαν στον θεό των Περσών Μίθρα που ίσως προσωποποιούσε τον Απόλλωνα.
Ιστορικά στοιχεία μαθήματος : Όπως ήδη γνωρίζουμε ο Κωνσταντίνος κράτησε ευνοϊκή στάση απέναντι στο χριστιανισμό αφού οι χριστιανοί αποτελούσαν την πλειοψηφία των κατοίκων της αυτοκρατορίας και με αυτό τον τρόπο θα στήριζαν και τον ίδιο. Αρχικά χρησιμοποίησε το Χριστόγραμμα στα νομίσματά του και στα λάβαρα και κατόπιν , με το διάταγμα των Μεδιολάνων, καθιέρωσε την ανεξιθρησκία . Επιπλέον συγκάλεσε την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας που καταπολέμησε τις αιρέσεις.
Προσωπικά συμπεράσματα : Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Κωνσταντίνος ενήργησε περισσότερο σαν ένας ευφυής πολιτικός και ηγέτης παρά σαν ένας πιστός οπαδός θρησκείας αφού οι ενέργειές του είχαν σκοπό την εξασφάλιση της βασιλείας του και την ενότητα , διατήρηση και ενίσχυση της αυτοκρατορίας του.
26/11/1826: Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς είναι να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που ενσωματώνει, προκειμένου ο κόσμος να εκτιμήσει τη σημαντική κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική της σημασία για την ανθρωπότητα. - Σχετικές αναρτήσεις
Όχι στο Σχολικό Εκφοβισμό!
Όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι
Όσο Mπορείς Κ.Π.Καβάφης
Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.