3η Ενότητα

Ο Ξενοφών γεννήθηκε μεταξύ του 431 και 429 π.Χ. στο δήμο των Ερχιέων της Αττικής, στην περιοχή των σημερινών Σπάτων, και πέθανε λίγο μετά το 355 π.Χ. Προερχόταν από εύπορη οικογένεια, όπως δείχνει και το γεγονός ότι υπηρέτησε στο σώμα των Ιππέων. Μετά από προτροπή φίλων του συμμετείχε στο μισθοφορικό σώμα που εκστράτευσε μαζί με τον Κύρο εναντίον του πέρση βασιλιά Αρταξέρξη Β’. Μετά τη μάχη στα Κούναξα και το θάνατο του Κύρου (401) ο Ξενοφών ανέλαβε την επιστροφή των ελλήνων μισθοφόρων στην Ελλάδα. Για σύντομο χρονικό διάστημα παρέμεινε στη Θράκη ως μισθοφόρος του βασιλιά Σεύθη των Οδρυσών. Εκεί γνώρισε και παντρεύτηκε τη Φιλησία, με την οποία έζησε ως το τέλος της ζωής του.

Το 399 ήρθε σε επαφή με μονάδες του σπαρτιατικού στρατού στα παράλια της Μικράς Ασίας, των οποίων την αρχηγία ανέλαβε το 396 ο Αγησίλαος. Αυτόν ακολούθησε ο Ξενοφών εντυπωσιασμένος από την προσωπικότητά του. Μαζί του συμμετείχε στη μάχη της Κορώνειας (394) εναντίον ενός ευρύτερου αντισπαρτιατικού συνασπισμού, στον οποίο πρωτοστατούσαν η Αθήνα και η Θήβα. Για τη συμμετοχή του αυτή στο νικηφόρο σπαρτιατικό στρατό εξορίστηκε από την Αθήνα. Οι Σπαρτιάτες τού προσέφεραν προξενία, άδεια παραμονής στη Σπάρτη, και του παραχώρησαν μεγάλο κτήμα στο Σκιλλούντα, κοντά στην Ολυμπία, όπου έζησε επί 20 χρόνια. Η ήττα των Σπαρτιατών από τους Θηβαίους στα Λεύκτρα (371) ανάγκασε τον Ξενοφώντα να μετακομίσει στην Κόρινθο. Όταν το 365 οι σχέσεις Αθήνας και Σπάρτης εξομαλύνθηκαν με σκοπό την αντιμετώπιση των Θηβαίων, οι Αθηναίοι ακύρωσαν το ψήφισμα για την εξορία του Ξενοφώντα. Πότε γύρισε στην Αθήνα είναι άγνωστο.

Η συγγραφή του πολυσχιδούς έργου που άφησε πίσω του θεωρείται ότι άρχισε όταν εγκαταστάθηκε στο Σκιλλούντα. Η ομαδοποίηση των έργων του καθώς και η χρονολογική κατάταξή τους δεν είναι εύκολη. Θεωρείται ότι προηγήθηκαν τα ιστορικά (Kύρου Ανάβασις, Ελληνικά, Αγησίλαος, Λακεδαιμονίων Πολιτεία, Κύρου Παιδεία), ακολούθησαν εκείνα που είχαν ως θέμα το Σωκράτη, τα λεγόμενα σωκρατικά (Απολογία Σωκράτους, Απομνημονεύματα, Συμπόσιον) και τελευταία γράφτηκαν τα διδακτικά (Περί Ιππικής, Ιππαρχικός, Οικονομικός, Ιέρων, Πόροι).

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C106/502/3268,13325/

Χωρίς τίτλο 7

Μετάφραση

Αν λοιπόν εσύ νομίζεις ότι επειδή ο τύραννος έχει περισσότερα αγαθά από τους πολίτες γι’ αυτό και εξαιτίας αυτών περισσότερο χαίρεται ούτε αυτό είναι έτσι, Σιμωνίδη, αλλά όπως και οι αθλητές, όχι όταν γίνονται καλύτεροι από τους πολίτες, αυτό τους ευχαριστεί, αλλά όταν γίνουν κατώτεροι από τους συναθλητές τους, αυτό τους ενοχλεί, έτσι και ο τύραννος, όχι όταν φαίνεται ότι έχει περισσότερα από τους πολίτες, τότε ευχαριστιέται, αλλά όταν είναι κατώτερος από άλλους τυράννους, λυπάται γι’ αυτό· γιατί νομίζει ότι αυτοί είναι ανταγωνιστές του στον πλούτο. Ούτε βέβαια ο τύραννος αποκτά κάτι από όσα επιθυμεί γρηγορότερα από τον απλό πολίτη. Γιατί ο πολίτης επιθυμεί σπίτια ή αγρό ή δούλο, ενώ ο τύραννος ή πόλεις ή τεράστια περιοχή ή λιμάνια ή οχυρωμένες ακροπόλεις […]Αλλά όμως θα δεις και φτωχούς όχι τόσο λίγους πολίτες όσο πολλούς τυράννους. Γιατί ούτε τα πολλά ούτε τα λίγα εξετάζονται με βάση τον αριθμό, αλλά με βάση τη χρησιμότητά τους· ώστε όσα ξεπερνούν τα αρκετά είναι πολλά, όσα όμως υπολείπονται από τα αρκετά είναι λίγα. Για τον τύραννο λοιπόν τα πολλαπλάσια αρκούν λιγότερο για τις αναγκαίες δαπάνες από ό,τι στον πολίτη.

Πατήστε εδώ για εκτύπωση της μετάφρασης

Σύνταξη Κειμένου

Χωρίς τίτλο 8

Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου

1η ερώτηση: Πραγματικά πλούσιος μπορεί να θεωρηθεί εκείνος που μπορεί με όσα έχει να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Έτσι , ένας τύραννος που έχει μεν πολλά, όμως δεν του αρκούν για να καλύψει τις ανάγκες του τόπου του , δεν μπορεί να θεωρηθεί πλούσιος ενώ κάποιος άλλος με λιγότερη περιουσία μπορεί να θεωρηθεί αν καλύπτει τις ανάγκες του.

2η ερώτηση: Οι τύραννοι βρίσκονται συνεχώς σε κατάσταση ανασφάλειας αφού διακατέχονται μόνιμα από το άγχος πως μπορεί κάποιος άλλος τύραννος να τους ξεπεράσει σε δύναμη και πλούτο,  είναι δηλαδή δέσμιοι της απληστίας τους. Το γεγονός ότι είναι ανώτεροι , πλουσιότεροι και δυνατότεροι από τους απλούς πολίτες δεν αποτελεί παρηγοριά για αυτούς αφού συγκρίνουν τους εαυτούς τους μόνο με τους όμοιούς τους.

3η ερώτηση: Είναι γεγονός πως κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες από κάποιον άλλο ανάλογα με το περιβάλλον και τις συνθήκες στις οποίες ζει. Αν για κάποιον τα όσα κερδίζει δεν αρκούν να καλύψει τις ανάγκες του τότε είναι λίγα για κάποιον άλλο όμως να αρκούν οπότε θα είναι πολλά.

4η ερώτηση:      Αρχαιότητα: Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη η τυραννία συνεπώς ορίζεται ως μορφή διακυβέρνησης όπου η εξουσία ανήκει σε ένα μόνο πρόσωπο κυβερνώντος, το οποίο διοικεί σύμφωνα με το ατομικό του συμφέρον Ήταν το χειρότερο από τα έξι πολιτεύματα, καθώς ήταν το μόνο στο οποίο ο ηγεμόνας κυβερνούσε δεσποτικά την κοινότητα με βάση το προσωπικό του συμφέρον. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη (6.54) για τους τυράννους Πεισιστρατίδες: “(Οι τύραννοι) φρόντιζαν μόνο να καταλαμβάνουν τα ανώτατα αξιώματα μέλη της οικογένειας τους, αλλά κατά τα άλλα η πόλη διοικούνταν σύμφωνα με τους παλαιούς νόμους”. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη (Πολιτικά): “Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες, αφ’ ενός για να συντηρείται με τα χρήματα τους η φρουρά του καθεστώτος, και αφ’ ετέρου για να είναι απασχολημένοι οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές. Σε αυτό το αποτέλεσμα αποβλέπει τόσο η επιβολή μεγάλων φόρων, η απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, όσο και η κατασκευή μεγάλων έργων που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά….”

Σήμερα η λέξη “τυραννία” έχει αντικατασταθεί από τη λέξη «δικτατορία» και σημαίνει απόλυτη καταπίεση και ανελευθερία. Τύραννος θεωρείται και ο πολύ σκληρός άνθρωπος που καταπιέζει τους άλλους με μόνο σκοπό να εξασφαλίσει το δικό του συμφέρον.

H τυραννία στην αρχαία Ελλάδα, οι τύραννοι και η δράση τους from Georgia Dimitropoulou

Λεξιλόγιο – Ετυμολογία

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα – Α΄ Γυμνασίου -1η Ενότητα: Διαδραστική διόρθωση ασκήσεων Ετυμολογίας from Olga Paizi