Β΄ Στάσιμο

Β΄ ΣΤΑΣΙΜΟ

 

Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης Μουσική: Νίκος Ξανθούλης

Β΄Στάσιμο (Διαδραστικό σχολικό βιβλίο)

Σχολιασμός β ΄Στάσιμου

ΡΕΑ – ΚΥΒΕΛΗ

kronos rea

Στη Θεογονία του Ησίοδου ήταν η γυναίκα του Κρόνου και μητέρα των πρώτων θεών Δία, Ποσειδώνα και Άδη, που μοιράστηκαν τον κόσμο ύστερα από την Τιτανομαχία. Ως μητέρα του Δία, τον έκρυψε στο όρος Ίδη της Κρήτης για να τον σώσει από τον Κρόνου που έτρωγε τα παιδιά του. Έτσι και η λατρεία της ήταν συνδεδεμένη με τη λατρεία του Δία στην Κρήτη. Οι ποιητές αργότερα την παρουσίασαν σαν τηΜητέρα των Θεών.

Η λατρεία όμως της Μητέρας των Θεών προϋπήρχε στη Μικρά Ασία και εξαπλώθηκε στην Ελλάδα. Στις περιοχές της Φρυγίας, Λυδίας και Βιθυνίας λάτρευαν τη Μεγάλη Μητέρα με το όνομα Κυβέλη. Η Κυβέλη ήταν η αντίστοιχη της Ρέας και συχνά παρουσιάζεται με κοινό όνομα Ρέα-Κυβέλη.

Η Κυβέλη ήταν Φρυγική θεότητα. Αλλά δεν είχε την ίδια ιδιότητα που είχε στην Ελλάδα η Γαία και η Δήμητρα. Στη Φρυγία ήταν η θεά των βουνών, της άγριας φύσης και των δημιουργικών δυνάμεων της γης. Σε διάφορα μνημεία παρουσιάζεται συνοδευόμενη από δυο λιοντάρια, σύμβολο του άγριου χαρακτήρα της θεάς. Η Κυβέλη συμβόλιζε επίσης την αύξηση και το μαρασμό της βλάστησης. Η ιδέα της γέννησης και του θανάτου πέρασε στον μύθο της Ρέας, που ως σύζυγος του Κρόνου είχε μεν ανεξάντλητη γονιμότητα, αλλά ήταν δυστυχισμένη, επειδή ο σύζυγος της έτρωγε τα παιδιά που γεννούσε.

Η λατρεία της Κυβέλης πέρασε στην Ελλάδα μέσω των ελληνικών αποικιών της Μικράς Ασίας. Στη Θήβα ο Πίνδαρος είχε ανεγείρει ιερό της Κυβέλης με άγαλμα της θεάς κοντά στο σπίτι του. Στην Αθήνα υπήρχε ναός, το Μητρώο, στο οποίο φύλαγαν τα αρχεία του κράτους. Οι θρησκευτικές ιδέες των Ελλήνων γύρω από τη γη και τις ιδιότητες της συγκεντρώθηκαν στο πρόσωπο της Δήμητρας. Τη Δήμητρα θεοποίησαν και την ανέβασαν στον Όλυμπο. 

ΠΗΓΗ: http://hellenicmythology.weebly.com/rhoepsilonalpha—kappaupsilonbetaepsilonlambdaeta.html

Ο μύθος της Περσεφόνης

Ο μύθος της Περσεφόνης

Ένας από τους πιο όμορφους μύθους της Ελληνικής μυθολογίας, είναι η ιστορία της Περσεφόνης, κόρης της θεάς Δήμητρας και του Δία, την οποία ερωτεύτηκε ο θεός Πλούτωνας και την πήρε μαζί του στον Κάτω Κόσμο. Σύμφωνα με τον μύθο, η Δήμητρα, η οποία ήταν η θεά της καρποφορίας και της γονιμότητας και υπεύθυνη για την καλή σοδειά και την άνθιση της φύσης είχε κάνει την όμορφη Περσεφόνη με το θεό Δία. Όμως μία μέρα που η νεαρή μάζευε λουλούδια στο Νύσιον πεδίον, παρέα με την θεά Αθηνά, την Άρτεμη και…

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2014/03/h-anoiksh-sthn-arxaia-ellada-kai-o-mythos-ths-persefonhs.html#more

Τα Ελευσίνια Μυστήρια

Η Δήμητρα και η Περσεφόνη στα Ελευσίνια Μυστήρια

Η Δήμητρα και η Περσεφόνη στα Ελευσίνια Μυστήρια

 Η Δήμητρα και η Περσεφόνη λατρεύονταν στα Ελευσίνια Μυστήρια. Η Δήμητρα και η Περσεφόνη στα Ελευσίνια Μυστήρια Σύμφωνα με το μύθο, η Δήμητρα έφτασε στην Ελευσίνα, όταν αναζητούσε την κόρη της. Την είδαν οι κόρες του βασιλιά Κελέου, αλλά δεν την αναγνώρισαν, ταλαιπωρημένη και μαυροφορεμένη όπως ήταν. Η θεά δεν αποκάλυψε την ταυτότητά της και άκουσε τις κοπέλες, που παραπονιόντουσαν ότι οι γονείς τους δεν μπορούσαν να αναθρέψουν τον νεογέννητο γιο τους, Δημοφώντα. Η Δήμητρα προσφέρθηκε να μεγαλώσει το παιδί και μάλιστα να το κάνει αθάνατο. Για να το καταφέρει, άλειφε το κορμί του με αμβροσία και έτσι προστατευμένο, τον έριχνε μέσα στη φωτιά. Κάθε βράδυ το μωρό καιγόταν και κάθε πρωί, η θεά το έβγαζε απ’ φωτιά. Κάποια στιγμή όμως, την είδε η μητέρα του παιδιού, Μετάνειρα και τρομοκρατήθηκε. Έτρεξε και έβγαλε το μωρό από τη φωτιά και άρχισε να φωνάζει στη Δήμητρα. Τότε η Θεά αποκάλυψε την πραγματική της ταυτότητα στη θνητή γυναίκα, η οποία αμέσως ζήτησε συγχώρεση. Η Δήμητρα διέταξε να χτιστεί ένας λαμπρός ναός προς τιμήν της, όπως κι έγινε και η περιοχή αφιερώθηκε στη λατρεία της Θεάς….

Διαβάστε όλο το άρθρο: www.mixanitouxronou.gr/i-arpagi-tis-persefonis-apo-ton-ploutona-ke-o-thrinos-tis-theas-dimitras-o-mithos-pou-exigi-ton-iperocho-kiklo-tis-fisis/

Ο κεραυνός του Δία 

κεραυνός

Αποτελούσε το κύριο όπλο του Δία. Τον κατασκεύασαν οι Κύκλωπες κατά τη διάρκεια της Τιτανομαχίας. Ο Δίας τον εκσφενδόνιζε κάθε φορά που ήταν οργισμένος είτε με τους θνητούς είτε με τους θεούς. Του τον επέστρεφε πίσω πάντα ένας αετός.

Όταν δεν ήταν οργισμένος τον κρατούσε τυλιγμένο στο χέρι του ή κοντά στα γόνατά του.

Χάριτες

graces three charites young ladies greek mythology statue knossos shop

 

 Κόρες της  Ευρυνόμης  και του Δία:  Αγλαΐα , Θάλεια και Ευφροσύνη. Ήταν θεές της γοητείας, της ομορφιάς, της φύσης και της γονιμότητας και  έδωσαν στους ανθρώπους τα ταλέντα για τέχνη. Κατοικούσαν στον Όλυμπο και ήταν συνοδοί των θεών και των Μουσών. Λατρεύονταν στην Αθήνα πάνω στην Ακρόπολη μαζί με την Άρτεμη.Στην ελληνική μυθολογία οι άνθρωποι χρωστούσαν την ομορφιά, τη σοφία και τη δόξα στις Χάριτες. Ήταν οι πιο σεμνές θεές της μυθολογίας και συμβόλιζαν την ευαρέσκεια, τη γονιμότητα και την ευγένεια. Ο Θεόκριτος είχε πει “Δίχως τις Χάριτες τι θα μπορούσαν να αγαπήσουν οι άνθρωποι;”. Το όνομά τους προέρχεται από τη λέξη “χάρις” πο…

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/oi-3-xarites-oi-panemorfes-thees-tis-mythologias-pou-symvolizan-tin-omorfia-kai-ti-gonimotita-ta-agalmata-tous-itan-treis-petres-pou-epesan-apo-ton-ourano/