
Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα της θεματικής ενότητας «Ζω καλύτερα – Ευ Ζην», στον τομέα Υγεία: Διατροφή – Αυτομέριμνα – Ασφάλεια, υλοποιήσαμε το πρόγραμμα με τίτλο «Μες στο σπίτι ας προσέχω, ατυχήματα μην έχω». Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων μας, το ενδιαφέρον των παιδιών στράφηκε ιδιαίτερα στην πυρασφάλεια και στο έργο των πυροσβεστών, γεγονός που οδήγησε στην οργάνωση μιας ξεχωριστής εκπαιδευτικής επίσκεψης στην Ε.Μ.Α.Κ. Κομοτηνής.
Από την πρώτη στιγμή της άφιξής μας, οι άνδρες της υπηρεσίας μάς υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη ζεστασιά και φιλοξενία, προσφέροντάς μας μια εμπειρία πλούσια σε γνώσεις και βιώματα. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα πυροσβεστικά οχήματα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις διάσωσης και πυρόσβεσης.
Με μεγάλο ενθουσιασμό συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες, πραγματοποιώντας ρίψη νερού με πυροσβεστική μάνικα, ανεβαίνοντας σε πυροσβεστικό όχημα και εξερευνώντας μια σωστική λέμβο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η επίδειξη ανύψωσης γερανού που χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις διάσωσης, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να κατανοήσουν τον σημαντικό ρόλο της Ε.Μ.Α.Κ. σε δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις.
Μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της ημέρας ήταν η γνωριμία μας με τη Μίρα, το εκπαιδευμένο σκυλάκι διάσωσης της ομάδας. Οι πυροσβέστες πραγματοποίησαν επίδειξη έρευνας και διάσωσης, κατά την οποία ένας πυροσβέστης κρύφτηκε σε συγκεκριμένο σημείο και η Μίρα, αξιοποιώντας τις εξαιρετικές της ικανότητες, κατάφερε να τον εντοπίσει γρήγορα. Τα παιδιά παρακολούθησαν με θαυμασμό την επίδειξη και εντυπωσιάστηκαν από τη συνεργασία ανθρώπου και σκύλου στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, οι πυροσβέστες μοιράστηκαν μαζί μας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη ατυχημάτων, την πυρασφάλεια και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε για να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
Η εμπειρία ολοκληρώθηκε με μια όμορφη και δημιουργική δραστηριότητα που είχαν ετοιμάσει ειδικά για εμάς. Σε έναν διαμορφωμένο χώρο, τα παιδιά ζωγράφισαν όσα τους έκαναν εντύπωση και όσα αποκόμισαν από την επίσκεψη, αποτυπώνοντας με χρώματα τις γνώσεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες της ημέρας. Στο τέλος, οι οικοδεσπότες μας πρόσφεραν χυμό, κλείνοντας με τον πιο γλυκό τρόπο μια αξέχαστη εκπαιδευτική δράση.
Ευχαριστούμε θερμά τον κο. Σπύρο Κούτρα, το προσωπικό της Ε.Μ.Α.Κ. Κομοτηνής για την άψογη φιλοξενία, την προθυμία τους να απαντήσουν στις ερωτήσεις των παιδιών και τη μοναδική εμπειρία που μας χάρισαν. Μέσα από αυτή την επίσκεψη, οι μικροί μαθητές και μαθήτριες απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις για την ασφάλεια, ανέπτυξαν σεβασμό για το έργο των διασωστών και κατανόησαν τη σημασία της πρόληψης και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.























