Μαρ 13
04

Με τα μάτια των Μαθητών – Μέρος 5ο

Κάτω από (Ημερολόγιο, Σχ. έτος 2012-2013) από στις 04-03-2013

Κυριακή 17  Φεβρουαρίου 2013

Σήμερα είχαμε πάρα πολλούς επισκέπτες καθώς και τον κ. Χρήστο Σωτηρόπουλο που μας έκανε την παρουσίαση του για την σχέση των Μαθηματικών με την Αστρονομία. Στην αρχή μας ανέλυσε – εξήγησε πως είχε η κατάσταση για τον Μετεωρίτη που είχε πέσει στην Ρωσία την Παρασκευή 15/02/2013. Μετά ξεκίνησε το πιο βασικό κομμάτι δηλαδή τις αποστάσεις που έχει η Γη από άλλους πλανήτες πόσο μικρή είναι ανάμεσα στους δισεκατομμύρια άλλους Γαλαξίες που υπάρχουν στο διάστημα ή όπως μας παρουσίασε ο κ. Σωτηρόπουλος στο μεγάλο-τεράστιο Τίποτα. Ακόμα μάθαμε πως ακόμα και ο Ήλιος που περνά τους πλανήτες μας σε μέγεθος, δεν είναι ο μεγαλύτερος στο είδος του. Υπάρχουν κι άλλα πολύ μεγαλύτερα άστρα από αυτόν στον Γαλαξία μας.

Κατανοήσαμε, με την βοήθεια του κ. Σωτηρόπουλου την μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι (έτος φωτός). Όμως στο τέλος κατεβήκαμε (στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας όπου πραγματοποιείτε η λέσχης μας) με ένα μέτρο και μια κιμωλία και με τις αποστάσεις ανάμεσά στους πλανήτες που ήταν γραμμένες αλλά σε πολύ μικρότερους αριθμούς τόσο μικρούς που ο Ήλιος είχε μετατραπεί σε μπαλάκι του ping-pong. Προσπαθήσαμε να αναπαραστήσουμε  τις αποστάσεις, αλλά δεν μας έφτανε ο χώρος και χρειαζόμασταν να περάσουμε στο διπλανό σχολείο . Έτσι φτάσαμε μέχρι τον Δία και δεν «καταφέραμε» τον Κρόνο.

Κυριακή 24  Φεβρουαρίου 2013

Καθώς σήμερα ήταν το τέλος των επίσημων συναντήσεων της λέσχης μας, οι καθηγητές μας είχαν μια υπέροχη ιδέα. Σκέφτηκαν να κλείσουμε τα επίσημα προγράμματα με μια ταινία μυστηρίου που συγχρόνως ταυτίζεται με τα Μαθηματικά: «Το Δωμάτιο του Φερμά». Πρόκειται για 4 μαθηματικούς που λύσανε έναν γρίφο και τους προσκάλεσαν σε ένα μέρος για μια συνάντηση με τον «Φερμά», όμως αυτή η συνάντηση για κάποιους αποδείχθηκε οδυνηρή, μοιραία για κάποιο λόγο. Υπάρχουν ανατροπές σε όλη την ιστορία γιατί όσο αυτοί οι άνθρωποι περνάνε μια τρομαχτική περιπέτεια εγκλωβισμένοι σε ένα δωμάτιο, προσπαθούν να βρουν τον ένοχο και τον λόγο που τους εκδικείται. Είναι μια πραγματικά διασκεδαστική, ενδιαφέρουσα αλλά και περίπλοκη ιστορία. Σας συνιστούμε να μην χάσετε ευκαιρία να την δείτε!

Συντάκτρια: Φιλιππίνα Φάμα

Κυριακή 10  Φεβρουαρίου 2013

Κατά τη γνώμη μου, η σημερινή συνάντηση ήταν πολύ ξεχωριστή από τις άλλες για διάφορους λόγους! Είδαμε πράγματα τα οποία δεν είχαμε ξανασυναντήσει και θέματα για τα οποία δεν είχαμε ξαναμιλήσει! Πιο αναλυτικά, αναλύσαμε το τέλος του βιβλίου, ενώ ο καθένας έδωσε μια δική του ερμηνεία για το τέλος που θα ήθελε να έχει ή που πίστευε ότι ήταν το πιο πιθανό να συμβεί. Εκτός από αυτό, παρακολουθήσαμε και μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση από συμμαθήτρια μας για την θηλυκή πλευρά των Μαθηματικών.

Δείτε το στο slideshare.net

Λέγοντας αυτό εννοούμε ότι υπήρξαν και γυναικείες μορφές στην ιστορία των Μαθηματικών, παρ’ όλο που δεν αναφέρονται πολλές μέσα στο βιβλίο. Οι περισσότερες φαίνεται ότι δεν έγιναν αποδεκτές μέχρι και τον 20ο αιώνα, ενώ και κάποιες ειδικά στην αρχαιότητα, πλήρωσαν αυτό το χάρισμα πολύ ακριβά (τις βασάνιζαν και τις σκότωναν). Παράλληλα, αναλύσαμε και το φυλλάδιο που μας είχε δοθεί και αναφερόταν στα όνειρα. Κάναμε μία πολύ ωραία συζήτηση πάνω σε αυτά, πώς μπορεί να τα ερμηνεύσει ο καθένας και είδαμε ότι υπάρχουν διάφορες επιστημονικές έρευνες που μας ενημερώνουν για τα όνειρα. Από την επόμενη φορά λοιπόν, μιας και το βιβλίο μας έλαβε τέλος, θα διοργανώνουμε πολλές συναντήσεις σε διάφορους χώρους, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα! Λέμε αντίο στο βιβλιαράκι μας, που νομίζω ότι θα μας λείψει!!!

Κυριακή 17  Φεβρουαρίου 2013

Δεν έχω να πω τίποτα άλλο, εκτός από το ότι εντυπωσιάστηκα υπερβολικά από τη σημερινή συνάντηση! Πραγματικά, ό,τι είδαμε ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον, πόσω μάλλον για κάποιον σαν εμένα, που λατρεύω ό,τι έχει σχέση με το διάστημα! Θέλω φυσικά να ευχαριστήσω τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, και ειδικά τον κύριο Χρήστο Σωτηρόπουλο, που ανάλαβε να μας ξεναγήσει με ένα πολύ αλλιώτικο και έξυπνο τρόπο σε αυτό τον όρο, που αποκαλείται σύμπαν! Ό,τι μας παρουσίασε ήταν καταπληκτικό και ελπίζω να υπάρξουν και άλλες  τέτοιες επισκέψεις στη Λέσχη μας!  Σε αυτή τη μαγική περιπέτεια δεν ήταν παρόντες μόνο οι μαθητές που παρακολουθούν μαθήματα στη Λέσχη μας, αλλά και εξαιρετικοί καλεσμένοι, που επίσης αποκόμισαν μία εμπειρία, όπως και ο καθένας μας. Πιο αναλυτικά, όμως, είδαμε πράγματα και γεγονότα, που συμβαίνουν στο σύμπαν (το οποίο είναι πραγματικά απέραντο). Το τι γίνεται σε όλο αυτό τον αδιανόητα τεράστιο για το μυαλό μας χώρο, είναι παντελώς άγνωστο!

Αυτό το καταλάβαμε, αφού αναλύσαμε την έννοια του δευτερολέπτου, του λεπτού, της ώρας και του έτους φωτός! Είδαμε όμως ότι το έτος φωτός (για παράδειγμα) δεν είναι μονάδα μέτρησης του χρόνου, αλλά της απόστασης. Μάλιστα, ο κύριος Σωτηρόπουλος για να το κατανοήσουμε αυτό, μας ανέφερε πολύ όμορφα και διασκεδαστικά παραδείγματα. Επιπλέον, προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε το άπειρο, κάτι πολύ δύσκολο βέβαια αλλά εντυπωσιακό. Ακόμα,  ένιωσα υπερήφανος που έμαθα τα αίτια και την προέλευση του μετεωρίτη που χτύπησε τη Ρωσία, καθώς έμαθα πολλές πληροφορίες για αυτόν! Διασκεδαστικό ήταν και το κομμάτι που ο κύριος Σωτηρόπουλος μας έδειξε μία παρουσίαση για το πώς με 10 απλά και μη χρονοβόρα βήματα μπορούμε να γίνουμε μικροί αστρονόμοι! Τέλος, ακόμα καλύτερο ήταν όταν βγήκαμε στο προαύλιο του σχολείου και είδαμε πόση απόσταση θα απείχε ο κάθε πλανήτης από τον ήλιο, αν ο ίδιος ήταν σαν μία μπάλα του πινγκ πονγκ σε μέγεθος… Απλά η Κυριακή μου άρχισε τέλεια!!!

Κυριακή 24  Φεβρουαρίου 2013

Τι ωραία ταινία! Πρώτη φορά νιώθω τέτοια συναισθήματα μετά από μία ταινία! Ακόμα και ένας  που δεν έχει ιδέα από Μαθηματικά, μπορεί να κατανοήσει το περιεχόμενο της  και μάλιστα να την απολαύσει. Κατά πρώτον, από την αρχή μέχρι το τέλος της ένιωθα αισθήματα ανατριχίλας, αλλά και ανακούφισης. Αυτό συνέβη, διότι συνεχώς η ταινία εμπλουτιζόταν με περισσότερα περίπλοκα στοιχεία, που με έκαναν να θέλω οπωσδήποτε να δω τι θα γίνει στο τέλος. Εξάλλου, ήταν πολύ ανατρεπτική και είχε πολλή δράση και περιπέτεια. Επίσης, το πόση αγωνία μου προκάλεσε είναι απερίγραπτο! Σας προτείνω ανεπιφύλακτα (σε όσους δεν είχαν την ευκαιρία να δουν την ταινία)να την κατεβάσετε στον υπολογιστή σας. Τέλος, όσον αφορά την ταινία, πιστεύω πως είχε και κάποια σημαντικά ηθικά διδάγματα τα οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε στη ζωή μας! Αυτή η συνάντηση, που ήταν και η δέκατη πέμπτη, μας άφησε μία πολύ καλή γεύση, καθώς ήταν η τελευταία που ασχολούμαστε με ότι έχει σχέση με το βιβλίο και ήταν ένα πάρα πολύ καλό «τέλος».. Από την επόμενη φορά, λοιπόν θα στρωθούμε και θα εργαστούμε σκληρά για να βγάλουμε ένα καλό αποτέλεσμα στην παρουσίαση που θα δημιουργήσουμε!

Συντάκτης: Γιάννης Καποκάκης



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *