Φεβ 13
18

Επίσκεψη Σ.Φ.Α.Κ. στην Λέσχη μας

Κάτω από (Εκδηλώσεις, Συναντήσεις, Σχ. έτος 2012-2013) από στις 18-02-2013

Την Κυριακή στην συνάντηση που είχε η λέσχη μας, προσκάλεσε τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης για μια ομιλία με θέμα: «Μεγέθη και αποστάσεις στο Σύμπαν – Προσπαθώντας να κατανοήσουμε το άπειρο». Σκοπός ήταν να αναδειχθεί η σύνδεση των μαθηματικών με την αστρονομία, να μας  παρουσιάσουν  τις δραστηριότητες τους,  να αποτελέσουν έναυσμα  για να ξεκινήσουν τα παιδιά ένα ωραίο χόμπι και να γνωρίσουν τα παιδιά τι υπάρχει στην πόλη τους.  Ήταν η δεύτερη φορά που προσκαλέσαμε κάποιον στην λέσχη μας, μια και την πρώτη φορά μας έκανε την τιμή η κ. Κατερίνα Τσεμπελή (Καθηγήτρια Καλλιτεχνικών) να μας περιήγηση στον όμορφο κόσμο των τεχνών και ειδικότερα της ζωγραφικής, συνδέοντας την με τα μαθηματικά.

 

 

 

 

 

 

 

Στην πρόσκλησή μας αυτή με ιδιαίτερη προθυμία ανταποκρίθηκε ο κ. Χρήστος Σωτηρόπουλος έφορος  εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.. Η αίθουσα γέμισε με τα παιδιά της λέσχης αλλά και από συναδέλφους (του σχολείου μας και άλλων σχολείων) που ήρθαν να δουν δια ζώσεις τις δράσεις της λέσχης μας.  Στην αρχή έγινε μια ενημέρωση για τα τελευταία αστρονομικά γεγονότα που επηρέασαν άμεσα την Γη , το μετεωρίτη που έπεσε στην Ρωσία και τον κομήτη που πέρασε πολύ κοντά στην Γη, περάσαμε στην  κυρίως παρουσίαση όπου με εύληπτο τρόπο μέσο παρουσιάσεων power-point και βίντεο αναδείχθηκε μπροστά στα παιδιά τα τεράστια μεγέθη που υπάρχουν σ΄ αυτό που ονομάζουμε διάστημα και ταυτόχρονα μας κατέδειξε πόσο «μικροί» είμαστε σ΄ αυτό το ταξίδι του μικρού μας πλανήτη. Στα παιδιά επίσης δόθηκαν πληροφορίες για το πώς μπορεί κάποιος που θέλει να ασχοληθεί ερασιτεχνικά με την αστρονομία, να κάνει τα πρώτα βήματα στον χώρο αυτό με μηδενικό κόστος (πολύ σημαντικό για την εποχή μας). Στο τέλος της παρουσίασης ο κ. Σωτηρόπουλος μας ξενάγησε με ένα πρόγραμμα Stellarium(μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν και εξελληνισμένο), που με την βοήθεια αυτού μπορούμε να ξεναγηθούμε στον έναστρο ουρανό σε 3D απεικόνιση, και έδωσε πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου αστρονομίας και τις διάφορες δράσεις που ετοιμάζονται για το καλοκαίρι.

 

Το καλύτερο κομμάτι κρατήθηκε για το τέλος, όπου στο προαύλιο του σχολείου στήσαμε ένα μοντέλο αποστάσεων μεταξύ των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Τα παιδιά  ενθουσιάστηκαν και συμμετείχαν ενεργά. Δυστυχώς η αυλή μας αποδείχθηκε  μικρή για να χωρέσει το ηλιακό μας σύστημα ακόμα και στην υπόθεση ότι ο ήλιος μας είναι μια μπάλα του Ping-Pong.

 

Ευχαριστούμε τον Σ.Φ.Α.Κ.

 

 

 

και ιδιαιτέρως τον κ. Χρήστο Σωτηρόπουλο.

 

 

 

Υ.Γ.: Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο και  αφεθείτε στην οπτική του για το πώς θα ΄πρεπε να βλέπουμε το  “σπίτι” μας και την ζωή μας μέσα σ΄αυτό.

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *