Ιαν 13
17

Με τα μάτια των Μαθητών – Μέρος 3ο

Κάτω από (Ημερολόγιο, Σχ. έτος 2012-2013) από στις 17-01-2013

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Σήμερα στην λέσχη μας επισκέφτηκε η καλλιτέχνης Κατερίνα Τσεμπελή.

Μας παρουσίασε διάφορα θέματα, για το πώς η τέχνη και τα Μαθηματικά συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα πετυχημένο αποτέλεσμα. Ενδιάμεσα μας έδινε να κάνουμε απλές «ασκήσεις» και ανάμεσα σε αυτές μάθαμε πως δημιουργείτε η σπείρα με απλούς μαθηματικούς τρόπους.

Φιλοξενήσαμε ακόμη δυο κυρίες που ενδιαφέρθηκαν για την λέσχη μας και ήθελαν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα. Προλάβαμε να λύσουμε μόνο τους γρίφους που μας  είχαν δοθεί από τους καθηγητές μας και στο τέλος βγάλαμε φωτογραφίες όλοι μαζί.

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Σήμερα ήταν η τελευταία μας μέρα στην λέσχη για το 2012. Λύσαμε το παιχνιδόλεξο και τους γρίφους μας, συζητήσαμε για το μέρος του βιβλίου που είχαμε να διαβάσουμε και μετά ήρθε η πιο διασκεδαστική στιγμή! Αφού μας είχαν χωρίσει εξ΄ αρχής οι καθηγητές σε ομάδες, μας μοίρασαν φωτοτυπίες σε κάθε ομάδα και εμείς έπρεπε να μπούμε στον ρόλο της γυναίκας που αγάπησε τρελά ο θείος Πέτρος (ο χαρακτήρας από το βιβλίο ο θειος Πέτρος και η Εικασία του Γκολντμπαχ) και έπρεπε να γράψουμε ένα γράμμα στον Πέτρο που θα του ζητάει να χωρίσουν. Ήταν πολύ αστείο και διασκεδαστικό. Μόλις αρχίσουμε την λέσχη θα έχουμε διαβάσει επιτέλους όλο το βιβλίο και θα έχουμε πολλούς σημαντικούς επισκέπτες. Τα λέμε την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013.

Συντάκτρια: Φιλιππίνα Φάμα

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Πάει και η σημερινή μας συνάντηση… υπερβολικά ενδιαφέρουσα. Αυτό γιατί η παρουσίαση της κυρίας Τσεμπελή εντυπωσίασε όλα τα παιδιά (καθώς και τους ευπρόσδεκτους μας επισκέπτες!) κατά τη γνώμη μου και μας έκανε να καταλάβουμε καλύτερα τη σύνδεση μεταξύ Μαθηματικών και Τέχνης-Ζωγραφικής. Πιο συγκεκριμένα, είδαμε διάφορες Αιγυπτιακές εικόνες, που απεικόνιζαν κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι στην ουσία ταυτίζονταν απόλυτα εξαιτίας μίας συγκεκριμένης μέτρησης του κεφαλιού, του ποδιού, του χεριού τους, κλπ. Επιπλέον, παρατηρήσαμε πως αυτή η σύνδεση των δύο τομέων διακρίνεται και στην καθημερινή μας ζωή, έστω και δύσκολα (βλέπε Παρθενώνας!!!) . Είδαμε και εικόνες που έμοιαζαν με οφθαλμαπάτες, ενώ μέσω των φυλλαδίων που μας μοιράστηκαν παρακολουθήσαμε από κοντά αυτή την περίπλοκη ανάμειξη τους, που μας μπερδεύει.

Επίσης, ξέχασα να πω ότι σχεδιάσαμε και σε ένα  χαρτί από κουτάκια διάφορα σχήματα με βάση τη συμμετρία, για την οποία μιλήσαμε μάλιστα αρκετά. Προς το τέλος, λύσαμε για άλλη μία φορά τους γρίφους της μαθηματικής λογικής, οι οποίοι όσο πάει και δυσκολεύουν (πως γίνεται οι αξιωματικοί να λείπουν και να φαίνεται ότι είναι εκεί;;;)!!!  Τέλος, βγάλαμε και μία ομαδική φωτογραφία σαν αναμνηστικό στοιχείο της Λέσχης!

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Έλαβε τέλος και η τελευταία πριν από τα Χριστούγεννα συνάντηση όπου εκτός από τα συνηθισμένα βήματα που ακολουθούμε στη διάρκεια προστέθηκαν κι άλλα. Ακούσαμε χριστουγεννιάτικοι μουσική (Jazz), περάσαμε καλά και διασκεδάσαμε! Για τις γιορτές μας ανατέθηκε η ανάγνωση όλου του Β΄ μέρους και του πιο συγκλονιστικού όπως είπαν είπαν οι καθηγητές. Παρακολουθήσαμε κάποιες παρουσιάσεις και ελέγξαμε ξανά το παιχνιδόλεξο και τις άλλες ερωτήσεις. Κλείνοντας για τα Χριστούγεννα μας έμεινε μια καλή γεύση από την όλη συνάντηση και ανανεώνουμε για του χρόνου το ραντεβού! Καλή Χρονιά!

Συντάκτης: Γιάννης ΚαποκάκηςΑφήστε μια απάντηση