Δικογραφία σε βάρος 2 ατόμων που είχαν υποκλέψει τη βάση δεδομένων γνωστής Υπηρεσίας Πληροφοριών τηλεφωνικού Καταλόγου Ελλάδος

Δικογραφία σχηματίσθηκε σε βάρος δύο ημεδαπών, ενός 34χρονου κατοίκου Άρτας και ενός 44χρονου κατοίκου Βόλου, από στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για υποκλοπή της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων γνωστής Υπηρεσίας Πληροφοριών τηλεφωνικού Καταλόγου Ελλάδος και πώλησης αυτών με διαδικτυακές εφαρμογές, μέσω γνωστού ηλεκτρονικού καταστήματος, σε κατόχους κινητών τηλεφώνων.

Ειδικότερα, ύστερα από καταγγελίες ανώνυμης εταιρίας παροχής διαδικτυακών και ψηφιακών υπηρεσιών στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ότι άγνωστοι δράστες υποκλέπτουν συστηματικά την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της, σχηματίσθηκε δικογραφία, στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκαν διατάξεις και βουλεύματα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.

Από την ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα των αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που έγινε στο πλαίσιο των διευκολύνσεων της άρσης του σχετικού απορρήτου, διακριβώθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη, καθώς και τα στοιχεία ταυτότητας των εμπλεκόμενων προσώπων, όπου διαπιστώθηκε ότι, οι δύο δράστες συστηματικά και παράνομα προέβαιναν στην εξαγωγή του περιεχομένου της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της ανωτέρω ανώνυμης εταιρείας. Παράλληλα, είχαν δημιουργήσει παράνομα εφαρμογή, η οποία στηριζόμενη στη βάση δεδομένων των πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου πωλούνταν διαδικτυακά σε κατόχους κινητών τηλεφώνων, τύπου smart phones” .

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στις 08-08-2011 το πρωί, ενεργήθηκε έρευνα παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού στις οικίες των δύο ημεδαπών, στο Βόλο και την Άρτα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

Ένας (1) Ηλεκτρονικός Υπολογιστής

Ένας (1) εξωτερικός σκληρός δίσκος Η/Υ.

Ένας (1) εσωτερικός σκληρός δίσκος Η/Υ

Η οικονομική ζημία που έχει υπολογιστεί για τις παραπάνω παράνομες πράξεις, κατ’ ελάχιστη εκτίμηση της εγκαλούσας εταιρίας, κυμαίνεται στο χρηματικό ποσό των 3.600.000 ευρώ, μέρος των οποίων αποτελεί ζημία του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι δράστες, οι οποίοι κατηγορούνται για εισβολή σε υπολογιστικά συστήματα, απάτη με υπολογιστή, καθώς και για παραβάσεις των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί σημάτων, δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης των ορίων του αυτοφώρου.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Αντίστοιχη ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στις αρμόδιες Οικονομικές Υπηρεσίες για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Πηγή: Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση