Παρελθόν από 1/7 η αισχροκέρδεια στην κινητή τηλεφωνία μέσω Διαδικτύου

Από την 1η Ιουλίου 2012, η χρήση του κινητού Διαδικτύου για πρόσβαση σε χάρτες, βίντεο, φωτογραφίες, κοινωνικά δίκτυα και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο θα είναι πολύ φθηνότερη όταν ταξιδεύετε σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ένας νέος κανονισμός της ΕΕ σημαίνει ότι, για πρώτη φορά, θα υπάρξει ανώτατο όριο χρέωσης για «περιαγωγή δεδομένων» – λήψη δεδομένων από το Διαδίκτυο όταν χρησιμοποιείται κινητή σύνδεση. Οι κανόνες για την περιαγωγή δεδομένων θα συνεπάγονται εξοικονόμηση άνω των 1000 ευρώ κατ’ έτος για ένα μέσο επιχειρηματία που ταξιδεύει εντός της ΕΕ. Μια οικογένεια που κάνει τις ετήσιες διακοπές της σε άλλη χώρα της ΕΕ μπορεί να εξοικονομήσει τουλάχιστον 200 ευρώ. Με τους νέους κανόνες θα μειωθούν επίσης οι ανώτατες τιμές για τις φωνητικές κλήσεις και την αποστολή και λήψη κειμένων.

Συνολικά, ο βελτιωμένος κανονισμός της ΕΕ για την περιαγωγή θα σημάνει για τους καταναλωτές – λαμβάνοντας υπόψη τις κλήσεις, τα γραπτά μηνύματα και τα δεδομένα – εξοικονόμηση της τάξεως του 75% σε μια σειρά από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, σε σύγκριση με τις τιμές του 2007. Φέτος, οι Ευρωπαίοι θα δαπανήσουν περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε υπηρεσίες περιαγωγής, που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με τις τιμές πριν τεθεί σε ισχύ, το 2007, ο πρώτος κανονισμός της ΕΕ για την περιαγωγή.

Τα νέα ανώτατα όρια χρεώσεων για τους χρήστες κινητών θα είναι από την 1η Ιουλίου 2012 τα εξής:

29 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό της ώρας για τις εξερχόμενες κλήσεις, συν ΦΠΑ

70 λεπτά του ευρώ ανά megabyte (MB) για τη λήψη δεδομένων ή για περιήγηση στο Διαδίκτυο, όταν ο χρήστης ταξιδεύει στο εξωτερικό (χρέωση ανά χρησιμοποιούμενο kilobyte), συν ΦΠΑ.

8 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό της ώρας για τις εισερχόμενες κλήσεις, συν ΦΠΑ

9 λεπτά του ευρώ για την αποστολή γραπτού μηνύματος, συν ΦΠΑ

Τον Ιούλιο του 2009 η λήψη δεδομένων κόστιζε, για πολλούς φορείς εκμετάλλευσης, περισσότερο από 4 ευρώ ανά megabyte – τώρα οι τιμές αυτές θα μειωθούν στο ένα έκτο περίπου. Μέχρι το 2014, καθώς οι τιμές θα έχουν μειωθεί περαιτέρω, το μέγιστο κόστος της λήψης δεδομένων θα είναι μόλις 20 λεπτά του ευρώ ανά megabyte, συν ΦΠΑ, πράγμα που σημαίνει εξοικονόμηση του 90% σε πολλές από τις σημερινές χρεώσεις.

Οι φορείς εκμετάλλευσης παραμένουν ελεύθεροι να ορίζουν φθηνότερες χρεώσεις. Τα ανώτατα όρια τιμών συνιστούν ένα πλαφόν, το οποίο λειτουργεί διασφαλιστικά, ενώ ο ανταγωνισμός αναμένεται να τα ωθεί χαμηλότερα.

Επίσης, από την 1η Ιουλίου 2012, για να βοηθηθούν οι καταναλωτές να αποφεύγουν το σοκ των αστρονομικών λογαριασμών λόγω λήψης δεδομένων, όσοι ταξιδεύουν εκτός της ΕΕ θα προειδοποιούνται λαμβάνοντας ένα μήνυμα SMS, ή ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα αναδυόμενο παράθυρο (pop-up window) όταν θα πλησιάζουν τη χρέωση των 50 ευρώ από λήψη δεδομένων, ή το προσυμφωνημένο από αυτούς επίπεδο χρέωσης. Στη συνέχεια, οι καταναλωτές θα πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι όντως επιθυμούν να ξεπεράσουν αυτό το επίπεδο χρέωσης, προκειμένου να συνεχιστεί γι’ αυτούς η περιαγωγή δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό επεκτείνεται το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που σήμερα εφαρμόζεται εντός της ΕΕ.

Τα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου είναι τα πρώτα σε μια σειρά μέτρων προοδευτικής μείωσης των ανωτάτων ορίων χρεώσεων, οδηγώντας τελικά σε ένα νέο σύστημα που θα εισαγάγει στην αγορά την επιλογή, τον ανταγωνισμό και τις νέες μοναδικές προσφορές περιαγωγής, επιτρέποντας στους καταναλωτές να επιλέγουν πριν το ταξίδι τους μια χωριστή σύμβαση περιαγωγής ή έναν πάροχο στον τόπο προορισμού τους, σύμφωνα με ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό που τους επιτρέπει να επιλέγουν ένα δίκτυο Wi-Fi. Η δυνατότητα αυτή θα τους δοθεί ήδη από την 1η Ιουλίου 2014.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον αντίστοιχο δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οικονομίες στις υπηρεσίες δεδομένων

Παράδειγμα

Οικογένεια τεσσάρων ατόμων μεταβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου όπου παραμένει επί μία εβδομάδα και χρησιμοποιεί έξυπνο κινητό. Παρακάτω οι μέσες τιμές χρέωσης εντός της ΕΕ:

Καλοκαίρι 2009 Καλοκαίρι 2012 Εξοικονομεί
1MB Μέση τιμή ΕΕ 3 ευρώ +19.8 % μέσο ποσοστό ΦΠΑ (3,594 ευρώ) 70 λεπτά του ευρώ

+ 21% μέσο ποσοστό ΦΠΑ (0,847 ευρώ)

Συμβουλεύεται τον χάρτη7 φορές (1 MB για κάθε χάρτη) 25,16 ευρώ 5,93 ευρώ 19,23 ευρώ
Συμβουλεύεται λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάθε μέρα επί 45 λεπτά της ώρας (+/- 7.5 MB ανά ημέρα, σύνολο 52,5 MB) 188,69 ευρώ 44,47 ευρώ 144,22 ευρώ
Μεταφορτώνει 2 φωτογραφίες κάθε μέρα (+/- 2MB κάθε φωτογραφία) 100,63 ευρώ 23,72 ευρώ 76,91 ευρώ
Αποστέλλει κάθε μέρα 2 ηλεκτρονικά μηνύματα (+/- 20 KB κάθε μήνυμα ηλ. ταχυδρομείου, σύνολο 0,28 MB) 1,01 ευρώ 0,24 ευρώ 0,77 ευρώ
Σύνολο 315,49 74,36 241,13 ευρώ

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην Γενικά και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση