Παγκόσμια Συμμαχία ΕΕ και ΗΠΑ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών online

Η υπουργική σύνοδος μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, σε επίπεδο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη στις 21/6, κάνει έκκληση προς όλες τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για να συμμετάσχουν στη δημιουργία μίας παγκόσμιας συμμαχίας κατά της online παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Η πρωτοβουλία επιδιώκει να ενώσει τους φορείς λήψης αποφάσεων σε όλο τον κόσμο και να βοηθήσει καλύτερα στον εντοπισμό των θυμάτων και την ποινική δίωξη των δραστών.

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είναι ένα online έγκλημα που είναι πανταχού παρόν και δεν γνωρίζει σύνορα. Εικόνες παιδικής πορνογραφίας κυκλοφορούν εύκολα και στις δικαιοδοσίες διαιωνίζοντας τη θυματοποίηση των κακοποιημένων παιδιών των οποίων οι απεικονίσεις θα αποκαλυφθούν ξανά και ξανά. Οι παραβάτες της παιδικής πορνογραφίας αυξάνονται online όλο και περισσότερο σε διεθνείς ομάδες και χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία και πρωτόκολλα ασφαλείας έτσι ώστε να εμποδίσουν τις προσπάθειες των αρχών επιβολής του νόμου για τη διερεύνηση των εγκλημάτων τους. Διαφορετικοί νόμοι και πολιτικές επικρατούν σε δικαιοδοσίες και αποτελούν πρόκληση για την επιβολή του νόμου.

Η Παγκόσμια Συμμαχία θα επιδιώξει να ενώσει τις χώρες σε όλο τον κόσμο πίσω από ένα σύνολο κοινών στόχων, ιδίως με:

Ενίσχυση των προσπαθειών για τον εντοπισμό των θυμάτων, των οποίων η σεξουαλική κακοποίηση απεικονίζεται σε παιδική πορνογραφία, και την εξασφάλιση της βοήθειας, στήριξης και προστασίας τους

Μείωση της διαθεσιμότητας της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο και την εκ νέου θυματοποίηση των παιδιών

Ενίσχυση των προσπαθειών για την έρευνα περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών online και να εντοπίζουν καθώς και να διώκουν ποινικά τους παραβάτες

Αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τους κινδύνους από διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της αυτο-παραγωγής των εικόνων, ώστε να μειωθεί η παραγωγή της νέας παιδικής πορνογραφίας.

Η Παγκόσμια Συμμαχία βασίζεται στο επιτυχές έργο του της Ομάδας Εργασίας μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, όπου η καταπολέμηση της online κακοποίησης παιδιών έχει αναγνωριστεί ως μία από τις βασικές προτεραιότητες. Η Παγκόσμια Συμμαχία θα καθορίσει την πολιτική και τους λειτουργικούς στόχους, παρέχοντας στους συμμετέχοντες την ελευθερία να επιλέγουν τα μέσα του τρόπου επίτευξής τους. Ειδικές δράσεις, ως προς την έκταση και το περιεχόμενό τους, θα αποφασιστούν από τις συμμετέχουσες χώρες, σύμφωνα με την εθνική τους κατάσταση.

Η επίσημη έναρξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο του 2012.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διακίνησης παιδικής πορνογραφίας από τη μια αλλά και της παιδοφιλίας από την άλλη. Το τελευταίο σημαντικό νομοθέτημα είναι η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και Κακοποίησης (Council of Europe Convention on the Protection of Children against Sexual Exploitation and Sexual Abuse) που υπογράφτηκε τον Οκτώβριο του 2007.

Ειδικότερα, τα άρθρα 18, 19, 20, 21 και 23 είναι αυτά που καθοδηγούν και υποχρεώνουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν μέτρα, μεταξύ άλλων, κατά της παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της διακίνησης παιδικής πορνογραφίας και της παιδοφιλίας.

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση