Τα υπέρ και τα κατά της ACTA

Η τύχη της αμφιλεγόμενης συμφωνίας κατά της παραχάραξης προϊόντων και της πειρατείας στο ίντερνετ, ACTA, κρίνεται στην ολομέλεια του ΕΚ στις 4 Ιουλίου όμως ήδη και οι πέντε κοινοβουλευτικές επιτροπές που τοποθετήθηκαν την έχουν απορρίψει. Ο Εισηγητής του ΕΚ για τη συμφωνία, David Martin, προτείνει την απόρριψή της και από την ολομέλεια και, εν αναμονή της ψηφοφορίας, δέχθηκε να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις.

Ποιά είναι η δική σας ερμηνεία για την απόφαση της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του ΕΚ να απορρίψει τη συμφωνία;

Σε κάθε ψηφοφορία στην οποία το δίλημμα είναι εμπόριο ή ατομικές ελευθερίες, το ΕΚ θα ψηφίζει πάντα υπέρ των ατομικών ελευθεριών. Κανείς δεν ήταν αντίθετος στην υπεράσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων. το ερώτημα είναι κατά πόσον η ACTA είναι το κατάλληλο εργαλείο για την υπεράσπισή τους και η ξεκάθαρη απάντηση από τις ψηφοφορίες είναι “όχι”.

Τι διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε από την ACTA εν όψει μιας νέας αντίστοιχης διαπραγμάτευσης;

Ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανής. Νόμοι που προωθούνται στα κρυφά είναι συνήθως κακοί νόμοι. Eπίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να τηρεί διαρκώς ενήμερο το ΕΚ σε κάθε γύρο διαπραγματεύσεων και να ακούει προσεκτικά τι έχουμε να πούμε για κάθε θέμα. Όταν το ΕΚ ανακάλυψε  ότι είχε τεθεί θέμα ένταξης και κανόνα για τιμωρία στην τρίτη παράβαση (“three strikes”) στη συμφωνία, ξεκαθαρίσαμε ότι ήταν απαράδεκτο κι έτσι εγκαταλείφθηκε.

Αν είχαμε αναμιχθεί νωρίτερα ίσως θα είχαν σκεφτεί και να κάνουν χωριστές συμφωνίες για την παραχάραξη υλικών αγαθών και την “πειρατεία” στο ίντερνετ. Αν το είχαν κάνει τότε εκείνη για τα υλικά αγαθά θα είχε περάσει από το ΕΚ περίπου ασχολίαστο. Κανείς δεν αποδέχεται την ύπαρξη “μαϊμούδων”, είτε φάρμακα είναι είτε ψεύτικες τσάντες Gucci. Ωστόσο η ελευθερία στο ίντερνετ είναι πολύ πιο ευαίσθητο ζήτημα.

Ποια θα ήταν τα υπέρ και τα κατά του να περιμένει πρώτα το ΕΚ για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα ή μη της ACTA;

Αν είσαι υπέρ της ACTA τότε πράγματι αυτό πρέπει να κάνεις, αν όμως είσαι κατά της ACTA τότε δεν έχει νόημα να περιμένεις την απόφαση γιατί η απόφαση του δικαστηρίου, είτε νόμιμη την κρίνει είτε παράνομη, δεν θα αλλάξει την άποψή σου.

Το ΕΚ λοιπόν ψηφίζει για την ACTA την Τετάρτη 4 Ιουλίου. Γενικά όμως οι ευρωβουλευτές παραμένουν διχασμένοι για το κατά πόσον θα πρέπει να δώσουν την οριστική τους απόφαση ή να ψηφίσουν υπέρ της αναβολής της. Το Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως προς τη νομιμότητα της συμφωνίας και ορισμένοι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι θα πρέπει να αναμένουν το πόρισμα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η συμφωνία μπορεί και πρέπει να απορριφθεί ήδη από τώρα.

Μιλήσαμε με δύο ευρωβουλευτές και ζητήσαμε την άποψή τους εν’ όψει της ψηφοφορίας της Τετάρτης. Είναι η Amelia Andersdotter του σουηδικού κόμματος των “Πειρατών” των Πρασίνων και ο συμπατριώτης της, Christofer Fjellner του ΕΛΚ.

Amelia Andersdotter: «Αποτελεί θεμελιώδες σφάλμα να δίνουμε την εφαρμογή του νόμου σε ιδιωτικές εταιρίες ως υπεργολαβία και αν το κράτος κρίνει ότι θα πρέπει να δοθεί τέτοια ευθύνη σε κάποιες επιχειρήσεις τότε θα πρέπει να ρυθμίζει πολύ προσεκτικά και απευθείας τη λειτουργία τους. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις από τη φύση τους θα προτιμήσουν πάντα την ασφαλέστερη για τις ίδιες και πιο περιοριστική λύση, κάτι που δημιουργεί πραγματικούς κινδύνους για την ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία γνώμης, τη δημιουργικότητα. Αυτή είναι η πρώτη και κύρια αντίρρηση στην ACTA.

Δεν είναι λογικό να υπάρχει τέτοια πίεση για ποινικοποίηση των παραβάσεων. Οι δραστηριότητες που καλύπτονται από τις ποινικές πρόνοιες της ACTA περιλαμβάνουν πράγματα που για μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης είναι απολύτως λογικά και αποδεκτά από την κοινωνία. Η ποινική δίωξη αφορά δραστηριότητες που η κοινωνία δεν αποδέχεται.

Επιπλέον υπάρχει κίνδυνος για την εμπορία γενόσημων φαρμάκων που δεν παραβιάζουν κανένα νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας ούτε στη χώρα προέλευσης ούτε στη χώρα προορισμού τους. Οι διευρυμένες αρμοδιότητες που δίνει η συμφωνία στους τελωνειακούς αυξάνει τον κίνδυνο εσφαλμένων κατασχέσεων και, δεδομένου του κόστους και της διάρκειας μιας προσφυγής στη δικαιοσύνη, η δυνατότητα να υπερασπιστείς την αθωότητά σου είναι εξαιρετικά μικρή και ως εκ τούτου στην ουσία δεν έχει πλέον καμία σημασία αν είχες δίκιο ή άδικο.

Πιστεύω στην εξισορρόπηση επιχειρηματικότητας και πολιτικών ελευθεριών και για το λόγο αυτό απορρίπτω την ACTA.

Christofer Fjellner: Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει ανάγκη διεθνούς συμφωνίας για την καταπολέμηση της απομίμησης και πλαστογράφησης και όλων των παραβιάσεων των πνευματικών δικαιωμάτων. Είναι κρίσιμης σημασίας για την καινοτομία και την απασχόληση στην Ευρώπη.

Η ACTA εξ αρχής υπήρξε αμφιλεγόμενη και ο μυστικός χαρακτήρας της διαπραγμάτευσης δικαίως επικρίθηκε, με πρώτους την ΕΕ, το ΕΚ και εμένα προσωπικά. Η στάση μας αυτή μας επέτρεψε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη πρόσβαση στα έγγραφα απ’ ότι για οποιαδήποτε άλλη εμπορική διαπραγμάτευση έχω συμμετάσχει ποτέ.

Παρόλα αυτά η συμφωνία συνεχίζει να κατακρίνεται όπως συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε πολλά κράτη μέλη και οι διαμαρτυρίες στο ίντερνετ. Πιστέψτε με, είναι πολύ σημαντικό θέμα για μένα. Έχω δουλέψει πολύ για να προστατέψω την ελευθερία στο ίντερνετ και θα συνεχίσω να το κάνω. Ποτέ δεν θα έλεγα «ναι» σε πρόταση που καθ’ οιονδήποτε τρόπο απειλεί τις ελευθερίες που θεωρούμε δεδομένες αλλά ούτε και το ΕΛΚ θα το έκανε αυτό ποτέ.

Γι’ αυτό και θεωρώ ότι είναι τόσο σημαντικό να περιμένουμε το πόρισμα του Δικαστηρίου. Έτσι, θα έχουμε τη νομική διασφάλιση ότι η ACTA δεν παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύουν οι Συνθήκες της ΕΕ. Παράλληλα, πρέπει να δώσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περιθώριο να μας διευκρινίσει δύο κρίσιμα σημεία: τη σημαίνει «εμπορική κλίμακα» και ποιές είναι οι ποινικές συνέπειες.

Εάν δε  το Δικαστήριο κρίνει ότι η ACTA είναι ασύμβατη με τη Συνθήκη, αυτό θα μας παράσχει και χρήσιμες πληροφορίες για το που ακριβώς έγινε το λάθος ώστε να μπορέσουμε να το διορθώσουμε σε μελλοντικές συμβάσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οφείλουμε να δώσουμε στο Δικαστήριο τη δυνατότητα να αποφασίσει κατά πόσον η ACTA είναι ο τρόπος να πετύχουμε όσα επιδιώκουμε.

Πηγή: Ε.Κ.

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Ένα σχόλιο στο Τα υπέρ και τα κατά της ACTA

  1. […] Τα υπέρ και τα κατά της ACTA : 3/7/2012 […]

Αφήστε μια απάντηση