Αδριανή Δράμας

Ζωντανό χωριό με φιλόξενους κατοίκους, μόλις έντεκα χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας, με κατεύθυνση προς Ξάνθη, συναντάμε το ιστορικό χωριό της Αδριανής. Λέγεται ότι το όνομά της το χρωστάει στο Ρωμαίο Αυτοκράτορα Αδριανό όταν κατά την περίοδο της βασιλείας του (117-138 μ.Χ.) πέρασε από την περιοχή.

Κοντά στον οικισμό ανθρώπινη παρουσία μαρτυρείται ήδη από την αρχαιότητα στα ερείπια του πρώτου κάστρου της περιοχής, στην τοποθεσία του λόφου Αϊ – Γιάννη.

Η Αδριανή έχει το κατάλληλο έδαφος για την καλλιέργεια σταφυλιού, για αυτό και υπάρχουν τρία οινοποιεία που έχουν κάνει το μικρό χωριό γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Στα επισκέψιμα οινοποιεία, που περιβάλλονται από οργανωμένους αμπελώνες, θα ξεναγηθούμε στους χώρους παραγωγής, στις κάβες, στις προσεγμένες αίθουσες γευσιγνωσίας για να δοκιμάσουμε τα βραβευμένα σ’ όλο τον κόσμο κρασιά. Η ευρύτερη περιοχή συγκεντρώνει και άλλες μικρότερες μονάδες παραγωγής, με εξαιρετικά κρασιά, που την καθιστούν σημαντικό οικονομικό κέντρο της Δράμας.

Στην περιοχή επίσης δραστηριοποιείται επιχείρηση επεξεργασίας ξηρών καρπών όπου διαθέτει έναν από τους πλέον σύγχρονους εργαστηριακούς εξοπλισμούς επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της και στο εξωτερικό.

Στα νοτιοανατολικά της Αδριανής μπορούμε ακόμη να χαλαρώσουμε, να αθληθούμε και να ετοιμάσουμε νοστιμιές στο αλσύλλιο του χωριού, κάτω από τον ίσκιο των πλατάνων σε έκταση 50 περίπου στρεμμάτων.

Μπορούμε να συνδυάσουμε την επίσκεψή μας στην Αδριανή με το πανηγύρι της στις 6 Αυγούστου, την ημέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Στα νότια του χωριού σώζεται η ξυλόστεγη τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Νικολάου η οποία χρονολογείται από το 1884, χτισμένη από τους ντόπιους Έλληνες στα χρόνια της ανάπτυξης του καπνεμπορίου. Πανηγυρικές – θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις 5 και 6 Δεκεμβρίου. Παραμονή της εορτής ψέλνεται Μέγας Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας. Στη συνέχεια γίνεται η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου με τη συνοδεία της φιλαρμονικής την οποία αποτελούν νέοι και νέες του χωριού. Στις 6 Δεκεμβρίου  το πρωί, τελείται Πανηγυρική Θεία Λειτουργία όπου μετά την λήξη της, στον πανέμορφο προαύλιο χώρο της εκκλησίας, προσφέρονται συνήθως παραδοσιακή φασολάδα, εδέσματα και ντόπιο άφθονο κρασί ή τσίπουρο.

Η Αδριανή στην εκπομπή “Γυρίσματα” της τηλεόρασης του Σκάι

Η πλατεία του χωριού, 12 Φεβρουαρίου 1950

Το χιονισμένο Φαλακρό από την Αδριανή

Η ποδοσφαιρική ομάδα του “Ηρακλή” Αδριανής, 4 Φεβρουαρίου 1957