Σεπ 10 2010

 Η αστρική πυραμίδα

Συντάκτης: κάτω από Διάστημα και με ετικέτα: ,

Για την επόμενη περίπου εβδομάδα οι «παρατηρητές τ’ ουρανού» στο Βόρειο ημισφαίριο θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν μια σπάνια ουράνια πυραμίδα γνωστή ως «ζωδιακό φως» ( the zodiacal light). Ο τριγωνικός πύργος του φωτός παρατηρείται πιο εύκολα κοντά στις ισημερίες της άνοιξης και του φθινοπώρου. Το φθινόπωρο τον βλέπει κανείς στον ανατολικό ορίζοντα1 ώρα πριν την ανατολή.
Στις «καλύτερες εμφανίσεις» του δεν είναι φωτεινότερος από το δικό μας γαλαξία τον Milky Way, οπότε φαίνεται καλύτερα σε σκοτεινές περιοχές της Γης μακριά από τα φώτα των πόλεων και χωρίς φεγγάρι. Στις 8 Σεπτεμβρίου είχαμε νέα σελήνη( ο δίσκος του φεγγαριού κρύφτηκε πίσω από τη Γη οπότε οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για ….αστροπαρατήρηση.
Καθώς γίνεται ορατό κοντά στο ξημέρωμα παλιότερα οι άνθρωποι το μπέρδευαν με την ανατολή και το ονομαζαν «ψευδοανατολή». Έχει όμως περίεργο σχήμα καθώς μοιάζει με μια κάθετη κολώνα ή πυραμίδα σε σχέση με το οριζόντιο φως που βλέπουμε συνήθως το ξημέρωμα.
Η πηγή του «ζωδιακού φωτός» βρίσκεται στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.Δισεκατομμύρια κόκκοοι σκόνης γυρίζουν σε τροχιά γύρω από τον ήλιο και αντανακλούν το φως του δημιουργώντας αυτή την ανάποδη πυραμίδα. Παλιότερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτή η αστρική σκόνη προερχόταν από συγκρούσεις αστεροειδών,αλλά τελευταία θεωρούν ότι προέρχεται από κομήτες που περιστρέφονται γύρω από το Δία.
national geographic

22 Σχόλια
RSS Σχόλιων

Αφήστε μια απάντηση