Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είναι γνωστός ως ένας από τους πρώτους αμερικανούς πατριώτες που συμμετείχαν στη σύνταξη της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες πέτυχαν την ανεξαρτητοποίησή τους από τη Βρετανική Αυτοκρατορία (1774).
Ήταν έξυπνος, φιλομαθής και δραστήριος. Είναι αυτός που εφηύρε τις ονομασίες μπαταρία, θετικό#αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο. Την επόμενη φορά που καθίσετε σε μια κουνιστή πολυθρόνα ή θα δείτε κάποιον να φοράει διπλοεστιακά γυαλιά, θυμηθείτε τον: είναι ο άνθρωπος που εφηύρε και τα δύο. Αυτοδίδακτος ως επί το πλείστον, ο Φραγκλίνος γνώριζε πολλά για την επιστήμη. Βρισκόταν στη Φιλαδέλφια, τον Ιούνιο του 1752, όταν εκτέλεσε το διασημότερο επιστημονικό πείραμά του, εκείνο με τις αστραπές.
Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος και το διάσημο πείραμα με τον χαρταετό (1752).
Υποστήριζε ότι ο ηλεκτρισμός στην ατμόσφαιρα συγκεντρωνόταν στα σύννεφα και συγκεκριμένα ψηλότερα στην επιφάνειά τους συγκεντρώνονταν θετικά φορτία ενώ χαμηλότερα αρνητικά φορτισμένα φορτία. Όταν, κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, συγκρούονταν δύο σύννεφα, αυτά αποφορτίζονταν υπό τη μορφή κεραυνού και παράλληλα αρνητικά ηλεκτρικά φορτία υπήρχαν “αόρατα” στην ατμόσφαιρα. Προσπάθησε, λοιπόν, να αποδείξει την ορθότητα των υποθέσεών του πετώντας έναν χαρταετό κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.
Μια μέρα με καταιγίδα ανέβασε τον χαρταετό ψηλά, το σκοινί (η καλούμπα) του χαρταετού ήταν βρεγμένο και επειδή ήξερε πόσο επικίνδυνο ήταν το εγχείρημά του, κρατούσε την άκρη της καλούμπας με μια στεγνή μεταξωτή κορδέλα. Στο σκοινί είχε δέσει ένα κλειδί, το οποίο συγκέντρωνε τα ηλεκτρικά φορτία της ατμόσφαιρας και αγγίζοντάς το ηλεκτριζόταν.
Όχι, δεν τον χτύπησε κεραυνός, γιατί αυτό θα ήταν θανατηφόρο και από όσα ξέρουμε, μετά το πείραμά του, έπαιξε ενεργό ρόλο στην Αμερικάνικη Επανάσταση!
Με το πείραμά του ο Φραγκλίνος απέδειξε ότι υπάρχουν ηλεκτρικά φορτία στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Έτσι, εάν τοποθετηθεί μια μεταλλική ράβδος στην κορυφή ενός κτιρίου και συνδεθεί με ένα αγώγιμο σώμα με τη γη, οι κεραυνοί θα μπορούσαν να γειωθούν (κατευθυνθούν προς τη γη) και να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στο κτίριο εξαιτίας του κεραυνού. Ο κίνδυνος αυτός ήταν αρκετά σημαντικός την εποχή του μια και τα περισσότερα κτίρια ήταν κατασκευασμένα από ξύλο και πολλές στέγες από άχυρο.
Αυτό που κατάφερε ήταν να αποδείξει ότι μια δύναμη της φύσης μπορεί να εξηγηθεί και να γίνει κατανοητή μέσα από την επιστήμη. Ήταν μια σπίθα που άλλαξε τη ροή της ιστορίας.
Αφήστε μια απάντηση