Τα μνημεία της Κωνσταντινούπολης από την περιβαλλοντική ομάδα της Β τάξης

Η περιβαλλοντική ομάδα της Β τάξης που θα συμμετάσχει στο Μαθητικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη ασχολείται αυτή την περίοδο με τα μνημεία της Πόλης. Το πόσα πολλά υπάρχουν και ποιες ιστορικές περιόδους καλύπτουν θα το δείτε στον παρακάτω συνεργατικό πίνακα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πραγματικά καταπληκτική η δουλειά των παιδιών.

Μετάβαση στο padlet.com

 

Τι είναι ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Ποιες πόλεις της Ευρώπης έγιναν Πολιτιστικές πρωτεύουσες;

Η πολιτιστική ομάδα των μαθητών που θα συμμετέχει στο Διεθνές μαθητικό συνέδριο της Πράγας εξερευνά τις Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, καθώς η Πράγα επιλέχτηκε για το Συνέδριο γιατί ήταν μία από αυτές. Διαβάστε για τον θεσμό, τη συμβολή της Μελίνας Μερκούρη και ταξιδέψτε στην Ευρώπη μέσα από τις εργασίες των παιδιών οι οποίες καθημερινά συμπληρώνονται.

https://padlet.com/epapamano/padlet-54919o983fkiystl

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 10 21 152206

 

Εργαστήρι κεντητικής για την πολιτιστική ομάδα της Γ τάξης

Η πολιτιστική ομάδα που θα ταξιδέψει στην Πράγα γίνεται ομάδα δημιουργικής έκφρασης (ζωγραφική-κέντημα για αρχή). Καθώς χρειάστηκε να επιλέξουμε έναν πρωτότυπο τρόπο έκφρασης, για να αναδείξουμε την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Πράγας, καταλήξαμε στο κέντημα. Οι μαθητές/τριες θα σχεδιάσουν στον καμβά και στη συνέχεια θα κεντήσουν με όποια βελονιά επιθυμούν αντιπροσωπευτικά μνημεία και πρόσωπα της Πράγας.
Το κέντημα ανήκει στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Η νέα γενιά αξίζει να το γνωρίσει και να δημιουργήσει με αυτό.
Επειδή η ομάδα είναι μεγάλη όποιος/α μπορεί να βοηθήσει στα εργαστήρια καλοδεχούμενος/η. Το πρώτο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Καλλιτεχνικών του σχολείου μας την Κυριακή 5/11 και ώρα 11.
Με το κέντημα θα ασχοληθούν και οι περιβαλλοντικές ομάδες της Α και της Β σύντομα.
(Το ράψιμο και κατ’ επέκταση το κέντημα διδάσκονται συστηματικά στα σχολεία της Φινλανδίας, γιατί αναπτύσσουν δεξιότητες που τείνουν να χαθούν λόγω της τεχνολογίας: συγκέντρωση, δημιουργικότητα, αντιμετώπιση του λάθους).
Ελευθερία Παπαμανώλη

Δράσεις της σχολικής μας βιβλιοθήκης

Μετά την περσινή δημιουργική σχολική χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας η ομάδα της βιβλιοθήκης του 1ου Γυμνασίου Λαυρίου ανέλυσε έργα λογοτεχνικά και προσκάλεσε στο σχολείο τους δημιουργούς τους, φέτος προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα.
Με το σκεπτικό να γίνουν τα ίδια τα παιδιά δημιουργοί οραματιστήκαμε τη συγγραφή και έκδοση ενός βιβλίου με συλλογική δουλειά.
Τα παιδιά αγκάλιασαν την ιδέα με ενθουσιασμό και ιδιαίτερο ζήλο. Με συνέπεια και υπευθυνότητα έγραψαν και εικονογράφησαν ιστορίες με θέμα το κυπαρίσσι. Οι εργασίες μας έχουν ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της έκδοσης📚🖍💕
Υπεύθυνη και εμπνεύστρια της σχετικής δράσης είναι η φιλόλογος του σχολείου μας Ηρώ Μαρκουλή.
Το παρακάτω είναι  έργο της Βικτωρίας και  της Ηλιάνας Μάμαλη.
387859003 2725912900891121 5266559335216664187 n