Αφορμή το μάθημα “Ομήρου Οδύσσεια”, για να ασχοληθούμε με τη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. Αφού διαβάσαμε σχετικά, είπαμε με τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου να ετοιμάσουμε ένα πρωινό (“Ακράτισμα”) κι ένα πρόγευμα (“Άριστον”) στο σχολείο. Το “ακράτισμα” βέβαια δεν μπορούσαμε να το βιώσουμε όπως και οι αρχαίοι, αφού χρησιμοποιούσαν κρασί (κρίθινο παξιμάδι βουτηγμένο σε άκρατο οίνο). Αντ’ αυτού φτιάξαμε υδρόμελο (χλιαρό νερό με μέλι) που ήταν κι αυτό μέσα στις συνήθειές τους. Επιπλέον τα παιδιά έφεραν κυρίως από τα σπίτια τους δικά τους προϊόντα. Τυρί, ελιές, αβγά, κρίθινα και ολικής άλεσης σίτου παξιμάδια, σύκα, αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, μήλα.
Η εμπειρία ήταν ιδιαίτερη και διασκεδαστική.
Σημείωση:
Άγνωστα ήταν τότε το ρύζι, η ζάχαρη το καλαμπόκι, ο καφές, οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές, οι μπάμιες, οι πατάτες, τα πορτοκάλια κ.α.