Την Παρασκευή 6-3-2015 πραγματοποιήσαμε εκδήλωση στο σχολείο μας για την ενδοσχολική βία ανοιχτή στο κοινό. Καλεσμένοι και οι μαθητές της ΣΤ΄Δημοτικού Κορησού με τη δασκάλα τους την Σταματία Γκάμα.
Αφορμή η παγκόσμια μέρα κατά της ενδοσχολικής βίας.
Παραθέτω το πρόγραμμα της εκδήλωσης, για να πάρετε μια γεύση.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
“ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ”
Γραμμή της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. για παιδιά και εφήβους:
116-111
Για γονείς, εκπαιδευτικούς: 801-801-1177
Κορησός, 6 Μάρτη 2015
-1-
«Ενδοσχολική Βία»
(school bullying), «θυματοποίηση» εννοούμε τη συστηματική κι επαναλαμβανόμενη επιθετική συμπεριφορά που έχει σκοπό να προκαλέσει σωματικό και ψυχικό πόνο σε μαθητές από τους συμμαθητές τους μέσα στο σχολείο και έξω από αυτό.
Ο εκφοβισμός δεν έχει μόνο σχέση με το θύτη και το θύμα, αλλά και με όλους όσοι είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, τους παρατηρητές οι οποίοι μπορεί να είναι μαθητές αλλά και ενήλικες. Άρα το φαινόμενο είναι και ομαδικό.
Μορφές εκφοβισμού: σωματικός, λεκτικός, κοινωνικός, σεξουαλικός, ρατσιστικός, ηλεκτρονικός.
Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου
Το πρόγραμμα της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου «Stop στην ενδοσχολική βία».
Αλλαγή του κλίματος στο σχολείο, ώστε να μην αναπαράγει τη βία. Οι παρεμβάσεις αφορούν όλους: το σχολείο, την τάξη, τον εκπαιδευτικό, τους μαθητές, τους γονείς τους κι ολόκληρη την τοπική κοινωνία.
Για ποιους λόγους ένα παιδί μπορεί να δέχεται επιθέσεις εκφοβισμού και βίας στο σχολείο;
Πολλές φορές στόχος γίνεται το “διαφορετικό”, το οποίο μπορεί να αφορά σε οποιοδήποτε ανθρώπινο γνώρισμα, είτε εξωτερικό είτε εσωτερικό. Για παράδειγμα το χρώμα του δέρματος, η εθνικότητα, το φύλο, το βάρος, η σχολική επίδοση, η κοινωνική συστολή.
Με την έννοια αυτή ο καθένας μπορεί να γίνει στόχος εκφοβιστικών και βίαιων συμπεριφορών σε κάποια φάση της ζωής του και συνεπώς το συγκεκριμένο φαινόμενο μας αφορά όλους.
Όμως, τα ιδιαίτερα γνωρίσματα που έχει το κάθε παιδί και γενικότερα ο κάθε άνθρωπος είναι και αυτά που τον κάνουν ξεχωριστό και μοναδικό μεταξύ δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Η υποστήριξη των συμμαθητών μπορεί να βοηθήσει με ουσιαστικό τρόπο στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού.
-2-
Για ποιους λόγους ένας μαθητής αναπτύσσει εκφοβιστικές και βίαιες συμπεριφορές;
Τα παιδιά που εκφοβίζουν μπορεί σε άλλο χώρο ή χρόνο να ήταν ή και να είναι ακόμα και τώρα αποδέκτες εκφοβιστικών και βίαιων συμπεριφορών και να μεγαλώνουν σε ένα απορριπτικό και βίαιο περιβάλλον.
Ακόμα, οι μαθητές που εκφοβίζουν σε αρκετές περιπτώσεις είναι δυστυχισμένοι και προσπαθούν να μεταφέρουν την έλλειψη χαράς που νιώθουν στους άλλους.
Ένα άλλο στοιχείο είναι και τα συναισθήματα ζήλιας που μπορεί να νιώθει το παιδί που εκφοβίζει για τον αποδέκτη της εκφοβιστικής συμπεριφοράς.
Οι μαθητές που εκφοβίζουν στοχεύουν στη “διαφορετικότητα” του άλλου, για να τον κάνουν να νιώσει άσχημα για τον εαυτό του και να τον απαξιώσουν.
Ποια είναι η συχνότητα του προβλήματος;
Στην Ελλάδα, τα δεδομένα διαφορών ερευνών δείχνουν ότι:
• Το 10-15 % των μαθητών πέφτει θύμα διαφόρων μορφών εκφοβισμού
και βία στο σχολείο.
• Οι μαθητές που ασκούν εκφοβισμό και βία στο σχολείο υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 5% του συνόλου των μαθητών.
• Έχει παρατηρηθεί ότι τα αγόρια εμπλέκονται περισσότερο σε περιστατικά σωματικής βίας σε σύγκριση με τα κορίτσια, τα οποία φαίνεται να εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά λεκτικής βίας.
• Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, ενώ στο λύκειο μειώνονται.
• Οι μισοί από τους μαθητές που δέχονται επιθέσεις εκφοβισμού και βίας στο σχολείο δεν αναφέρουν πουθενά το γεγονός, ενώ οι υπόλοιποι μισοί συνήθως το αναφέρουν σε φίλους τους και σπανιότερα στους εκπαιδευτικούς ή τους γονείς τους.
Πηγές:
• Ιστοσελίδα και Blog Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.
• Δίκτυο κατά της βίας στο σχολείο
• YouTube
• «Μίλα μη φοβάσαι», Ελένη Δικαίου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Τζέμη Τασάκου εκδ. Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.«Delete στην ηλεκτρονική βία», Βαγγέλης Ηλιόπουλος εκδ. Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.
-3-
ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΣ
Διεύθυνση: κ. Φιλία Καλίτση
Επικοινωνία: τηλ.-fax: 2467051295 mail: mail@gym-koris.kas.sch.gr
Ιστότοπος: gym-koris.kas.sch.gr blogs.sch.gr/gymkoris
“Η ματιά των παιδιών”
Μέσα από μια τηλεοπτική εκπομπή τα παιδιά προσεγγίζουν από την δική τους οπτική το θέμα της επιθετικότητας. Μπαίνουν στη θέση των άλλων μελών της σχολικής κοινότητας και βλέπουν το πρόβλημα από όλες τις πλευρές υποδυόμενοι διάφορους ρόλους: ως δημοσιογράφοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές. Προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τη δική τους συμβολή στο θέμα της επιθετικότητας και πώς οι ίδιοι μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τους συμμαθητές τους και το σχολείο.
Παίρνουν μέρος οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Γυμνασίου
Προβολή ταινίας «Tagged»
Διοργάνωση
Γυμνάσιο Κορησού
Προετοιμασία-Παρουσίαση
Μάχη Πέγιου, Κοινωνική Λειτουργός
(Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού)
Επιμέλεια Προγράμματος
Αρετή Κάρκου
-4-
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Υποδοχή – Λίγα λόγια για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας, από τη Διευθύντρια του Γυμνασίου κα Φιλία Καλίτση.
«Η ματιά των παιδιών», μια τηλεοπτική εκπομπή που προσεγγίζει το θέμα από τη σκοπιά των μαθητών της Α΄ τάξης του Γυμνασίου.
Προβολή της ταινίας «Tagged» – Συζήτηση.
Ενημέρωση για την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων ενδοσχολικής βίας από την κα Μάχη Πέγιου, Κοινωνική Λειτουργό του Κ.Υ. Άργους Ορεστικού.
Παρουσίαση των μηνυμάτων στο πανό και τις αφίσες από τους δημιουργούς – μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου.
-5-