Κωστής Παλαμάς Για τον Παλαμά εδώ. Ύμνος στον Παρθενώνα Εσύ ‘σαι, που κορόνα σου φορείς το Βράχο; Εσύ ‘σαι, Βράχε, που το ναό κρατάς, κορόνα της κορόνας; Ναέ, και ποιος να σ’ έχτισε μες στους ωραίους ωραίο, για την αιωνιότητα με κάθε χάρη Εσένα; Σ’ εσέ αποκάλυψη ο ρυθμός, κάθε γραμμή και Μούσα· λόγος το… (συνέχεια…)
Άρθρα για 10, Νοέμβριος 2013
Κωστής Παλαμάς, Ύμνος στον Παρθενώνα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου σελ.117
Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ' ΓυμνασίουΔιονύσιος Σολωμός, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου σελ. 61
Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ' ΓυμνασίουΔιονύσιος Σολωμός Ελεύθεροι Πολιορκημένοι I Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει· λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί*, κι η μάνα το ζηλεύει. Τα μάτια η πείνα εμαύρισε· στα μάτια η μάνα μνέει*· στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει: «Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τι σ’ έχω ‘γώ στο χέρι; οπού συ μου ‘γινες βαρύ κι ο… (συνέχεια…)
Γιάννης Μακρυγιάννης Απομνημονεύματα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου σελ. 46
Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ' ΓυμνασίουΓιάννης Μακρυγιάννης Απομνημονεύματα Το ηλεκτρονικό βιβλίο Φύλλο εργασίας Μακρυγιάννη απομνημονεύματα Όλο το έργο Διαθεματική Δραστηριότητα: Για τον Παναγιώτη Ζωγράφο εδώ. και εδώ.
Άσκηση εμπέδωσης στον Ελληνικό Πολιτισμό εδώ. Ερωτήσεις για την ευκολότερη κατανόηση του κειµένου. 01 Ποιες ενέργειες έκανε ο σουλτάνος Μουράτ Β’ για να ανανεώσει την Οθωµανική Αυτοκρατορία µετά την ήττα στη µάχη της Άγκυρας; 02 Γιατί ο Μωάµεθ Β’ έχτισε το φρούριο της Ρούµελης; Πού το έχτισε; Πόσες µέρες κράτησε η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης; 03… (συνέχεια…)
3. Ανασύσταση Βυζαντίου και υποταγή στους Οθωμανούς 1. Εξάπλωση των Τούρκων και τελευταίες προσπάθειες για ανάσχεσή τους
Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Ιστορία Β΄ΓυμνασίουΆσκηση εμπέδωσης στον Ελληνικό Πολιτισμό εδώ. [slideboom id=301709&w=425&h=370] Κίνημα Ζηλωτών (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού) Ερωτήσεις εμπέδωσης: 01 Σε ποιον οφείλεται η αναλαµπή του βυζαντινού κράτους; Μέχρι πότε διήρκεσε; Ποια προβλήµατα προξένησαν οι εµφύλιοι πόλεµοι; Σε ποιες ενέργειες προχώρησε ο Ανδρόνικος Β’; 02 Ποιοι ήταν οι Οθωµανοί Τούρκοι και ποιες οι κατακτήσεις τους; Ποια λάθη του Βυζαντίου… (συνέχεια…)
2. Οι Σταυροφορίες και οι συνέπειές τους για το Βυζάντιο 1. Οι σταυροφορίες και η πρώτη άλωση της Πόλης 2. Η περίοδος της Λατινοκρατίας και τα ελληνικά κράτη
Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Ιστορία Β΄ΓυμνασίουΆσκηση εμπέδωσης στον Ελληνικό Πολιτισμό εδώ και εδώ. [slideboom id=299047&w=425&h=370] Οι ελληνικές πόλεις μετά την άλωση της Πόλης εδώ Και στο Σαν σήμερα για την 4η σταυροφορία Ερωτήσεις για την κατανόηση των ενοτήτων: (1) 01 Τι ήταν οι σταυροφορίες; Ποιοι παράγοντες επηρέασαν τη διαµόρφωσή τους; 02 Πότε και από ποιον κηρύχτηκε η πρώτη σταυροφορία; 03 Ποια είναι… (συνέχεια…)
3. Η ενετική οικονομική διείσδυση και το σχίσμα των Εκκλησιών
Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Ιστορία Β΄Γυμνασίου3. H ενετική οικονομική διείσδυση και το σχίσμα των Eκκλησιών from Kvarnalis75 Άσκηση εμπέδωσης στον Ελληνικό Πολιτισμό εδώ. Ερωτήσεις για την ευκολότερη κατανόηση του κειµένου. 01 Γιατί ο Αλέξιος Α’ υπέγραψε χρυσόβουλο προς τους Βενετούς; 02 Ποια προνόµια δόθηκαν στους Βενετούς µε το χρυσόβουλο του 1082; 03 Ποιες ήταν οι απώλειες του Βυζαντίου από την… (συνέχεια…)
2. Οι Κομνηνοί και η μερική αναδιοργάνωση της αυτοκρατορίας
Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Ιστορία Β΄ΓυμνασίουΗ ενότητα στον Ελληνικό Πολιτισμό εδώ. Άσκηση επανάληψης στον Ελληνικό Πολιτισμό εδώ. Ερωτήσεις για την κατανόηση εμπέδωση του μαθήματος από τον Ελληνικό Πολιτισμό: 01 Ποιοι είναι οι εχθροί του Βυζαντίου στα τέλη του 11ου αι.; 02 Ποιοι είναι οι προνοιάριοι; Γιατί οι απλοί αγρότες βυθίστηκαν στην αθλιότητα; 03 Πώς ανέκτησε τη δυτική Μ. Ασία ο… (συνέχεια…)
Κεφ. 4 Περίοδος της κρίσης του Βυζαντίου (1025-1453) 1. Η εξασθένηση του Βυζαντίου και το σχίσμα με τη Δύση 1. Η κρίση και οι απώλειες της αυτοκρατορίας κατά τον 11ο αιώνα (1025-1081)
Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Ιστορία Β΄ΓυμνασίουΆσκηση στον Ελληνικό Πολιτισμό εδώ. Ερωτήσεις για την εμπέδωση του μαθήματος: 01 Ποια µέτρα αποστρατιωτικοποίησης πήρε η βυζαντινή κυβέρνηση; 02 Ποια οικονοµικά µέτρα πήρε η βυζαντινή κυβέρνηση; Τι συνέπειες είχαν; 03 Σε ποια µάχη ηττήθηκε ο βυζαντινός στρατός το 1071 στην Ασία; Ποιες ήταν οι αιτίες της ήττας; 04 Ποια ήττα γνώρισε ο βυζαντινός στρατός… (συνέχεια…)
2. Η νομοθεσία της Μακεδονικής Δυναστείας και η σύγκρουση με τους “δυνατούς”
Συντάκτης: Αρετή Κάρκου | Κάτω από: Ιστορία Β΄ΓυμνασίουΆσκηση επανάληψης στον Ελληνικό Πολιτισμό εδώ. Η Μακεδονική Δυναστεία ήταν αυτοκρατορική δυναστεία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (867-1057), που κράτησε 190 χρόνια. Ιδρυτής και γενάρχης της δυναστείας ήταν ο αυτοκράτορας Βασίλειος Α’. Μίσθαρνος: που εκτελεί ένα έργο αποβλέποντας μόνο στα υλικά οφέλη που θα αποκομίσει και χωρίς να ενδιαφέρεται για την ηθική του αξία ή το συλλογικό καλό Η αρχική σημασία της… (συνέχεια…)